Hova tűnnek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek Budapestről?

Hova tűnnek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek Budapestről?

Hulladékgyűjtő szigetBudapesten járva szemtanúi lehetünk, hogy a jól megszokott, Budapest szerte már igen gyakori látványnak számító szelektív gyűjtőszigetek egyik napról a másikra eltűnnek.

Hűlt helyükre a nemrégiben felszerelt fém korlátok, a megszokásból odavitt, majd sorsára hagyott szelektív hulladékok, rosszabb esetben pedig a kitett lomok emlékeztetnek. De hova is tűnnek a mára már megszokott látványt nyújtó szelektív gyűjtőszigetek? Ennek jártunk utána.

A megoldás szinte kézenfekvő, lassanként minden háznál és lakóépületnél feltűnik színes szelektív tartályok formájában. A 2013 márciusában elindult házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest teljes területére történő kiterjesztése az ok, és az ennek következtében kihasználatlanná váló gyűjtőszigetek.

De térjünk vissza a kezdetekhez: a több mint ötmilliárd forintos projekt során 403 ezer darab sárga és kék fedelű tartályt szállít ki az FKF Zrt. Az eddig eltelt öt hónap alatt már több mint 30 ezer családi és társasház kapta meg a kukákat. A gyűjtőszigetekről már jól ismert gyakorlat alapján a sárga fedelű konténerekbe a műanyagot és a fémet, a kékbe a papírt és az italos kartont kell elhelyezni. Budapest teljes lefedettsége 2014 végére valósulhat meg, erre az időpontra lesz valamennyi fővárosi háztartás számára lakóingatlanánál elérhető a szelektív hulladékgyűjtés. (Tartályok kihelyezésének menetrendjét – kerületre, utcára lebontva – itt találja.)

Hogy ne érje meglepetésként, hogy melyek a megszűnt gyűjtőszigetek Budapest szerte, ezért tájékozódjon az FKF Zrt. weboldalán, ahol hetente frissülő listát talál az aktuálisan elérhető gyűjtőszigetekről, valamint a tárgyhéten megszűnt szigetekről is.

szelektív kukaA változás tehát a teljes gyűjtőszigeti rendszer átalakulását vonja maga után. A házhoz menő szelektív gyűjtés kiépülésével megoldás születik a „még kényelmesebb” papír-, műanyag- és fémgyűjtésre, azonban az üveggyűjtők helyzete is módosul valamelyest. A látszólag felszámolásra kerülő szigetek azonban ne tévesszenek meg senkit, az üveggyűjtés továbbra is közterületen történik majd, a konténereket fokozatosan a közlekedési csomópontok, továbbá a kereskedelmi központok közelébe helyezik át. Aki azonban előnyben részesíti a hulladékudvarokat, ott továbbra is elérhetőek az üveggyűjtő konténerek is.

Azokon a területeken, ahol már működik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, a szolgáltató tapasztalatai jók, az érintett lakók többsége időközben megszerette az új rendszert, már csak a kényelme miatt is. Beigazolódtak a szakemberek jóslatai, amelyek alapján azokon a terülteken, ahol már működik a szolgáltatás, a lakók sokkal kevésbé, vagy egyáltalán nem használják a gyűjtőszigeteket, így azok kihasználtsága csökkent. Ezért a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. több helyről, a kerületi önkormányzatokkal történt egyeztetést követően megkezdte a tartályok visszavonását. Az intézkedéstől megtakarítás várnak, de eredmény lesz az is, hogy sok helyen megszűnnek majd a városképet csúfító illegális hulladéklerakások, melyek ténye felgyorsította a gyűjtőszigetek visszavonását.

Jelenleg sok kérdés merül fel az új rendszer használói körében, így igyekeztünk összeszedni a fentiekben a fontos kérdéseket érintő tájékozódási lehetőségeket. Ha még maradtak nyitott kérdései a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatosan, akkor lehet, hogy megtalálja a megfelelő választ az fkf.hu oldalon a Gyakran ismételt kérdések között vagy keresse fel a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. telefonos-, illetve személyes ügyfélszolgálatát.

A fővárosi lakosok minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. (BVK) programsorozatot indít „A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer” program keretében. A programsorozat Budapest tizenhat helyszínén várja az kiállítással, interaktív játékokkal, versenyekkel az érdeklődőket, minden helyszínen egy hétig. A Fővárosi Szelektív Fesztivál nevet viselő rendezvénysorozat célja, hogy az egyes kerületekben még alaposabban megismerkedjen a lakosság a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerrel, a környezetvédelem fontosságával, a projekt előnyeivel és a vele járó kötelezettségekkel is.

________________________________________________________________________________________

Hogyan gyűjtsünk szelektíven az új házhoz menő szelektív gyűjtés keretében?

fkf

 

fkft

Forrás: fkf.hu; budapest.hu; napi.hu

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.