Hogyan tehetik a tetőkertek élhetőbbé a várost?

Hogyan tehetik a tetőkertek élhetőbbé a várost?

A városi zöldfelületek ösztönzően hatnak az aktív és egészséges életmódra, javítják a mentális egészséget, megakadályozzák a betegségeket, és közösségi teret biztosítanak az emberek számára.

Ez különösen igaz, ha természetes zöldfelületekkel élhetőbbé válik a város. A településeken az őshonos fák és cserjék ültetése segíthet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében, a hőmérséklet, a viharok és árvizek tompításában és nem mellékesen kiváló légszűrő tulajdonságuknak köszönhetően a levegő minőségének javításában.

Háztetők

Liliana Jaramillo Pazmiño biológus – egyike a hat Föld Fiatal Bajnokának 2017-ben az ecuadori Quitoban őshonos fákat és bokrokat nevel tetőkertekre. Az a célja, hogy a tetőkertek, zöldövezetek a város infrastruktúrájának részévé váljanak.

Amikor a városokra gondolsz, a legtöbb esetben a beton jut az eszedbe. A háztetők – az esetek többségében – elvesztegetett terek, pazarlás parlagon hagyni őket – mondja. – Itt az idő, hogy ezeket a tereket elkezdjük zölddé tenni, hogy mindenki élvezhesse azokat. Ez

Környezetbarát módszer

Quitoban és a legtöbb városban ez azt jelenti, hogy ideje környezetbarát módon tervezni és fejleszteni a várost. Ha fát akarunk ültetni a tetőre, az megköveteli az erősebb tetőszerkezetek tervezését, hogy elbírják a nagy súlyt. Ha erre nem kerül sor a tervezéskor, és építéskor, akkor utólag túl drága a megvalósítása. Vannak biztató jelek arra nézve, hogy az újabb tervezésű épületek esetén már megtervezik a zöld tetőt, de a tervek gyakran egzotikus fajokat tartalmaznak, és nem az adott területen őshonosokat. A zöld felületek segítenek természeti rendszerünk (ökoszisztéma) változatosabbá válásában, madarakat és más fajokat vonzanak a városi terekbe.

Őshonos növények

Az őshonos fák és bokrok telepítése a városba segít megóvni az a különböző állatfajokat és összeköt bennünket a természettel. A projektem egy része arról szól, hogy tudatosuljon bennünk, melyik növényzet természetes, így helyi, őshonos fajokat választhatunk az egzotikus fajok helyett, és közelebb érezhetjük magunkat kulturális gyökereinkhez, és kapcsolódhatunk a városon kívüli zöld területekhez. A városiasodás folyamán sok hazai fajunk eltűnt, és nincsenek feljegyzéseink arról, hogy mit veszítettünk. A célom az, hogy szaporítsam a fákat, bokrokat és széles választékban értékesítsem azokat városszerte, hogy az emberek ezekkel ültessék be tetőkertjeiket.

Alkalmazkodás

Az őshonos növények beépítése a városi infrastruktúrába segíthet alkalmazkodni a változó éghajlati viszonyokhoz, hogy városaink jobban ellenálljanak az aszálynak, az áradásoknak vagy a magasabb hőmérsékleteknek. Tanulnunk kellene más városoktól, ahol ezt már megtették.

Március 21. az Erdők Világnapja. A 2018-as év tematikája: Az erdő és a fenntartható városok.

Forrás: https://www.unenvironment.org

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.