Használt sütőolaj

Használt sütőolaj

használt sütőolajSokan nem tudják, de hazánkban az olajfelhasználás több tízezer tonna is lehet, köszönhetően az étkezésekhez használt „bő olajban való sütés” következményeképpen.  A háztartások, éttermek, kifőzdék, ehhez a mennyiséghez jelentősen hozzájárulnak. A felhasznált sütőolaj végcélja, sajnos csak azoknál az intézményeknél szervezetten megoldott, ahol erre jogi úton kötelezik őket.

A lakosság legnagyobb része az elhasznált olajat a lefolyókba vagy a szemétbe önti – helytelenül. Ennek káros következményeivel  sokan nincsenek tisztában. Egyrészt élővizeinkbe való bejutásakor, a felszínen záróréteget képezve, gátolja az oxigén bejutását, így súlyos problémát okozva vízi ökoszisztémánk működésében, másrészt a csatornarendszer, és a szállító csövek falára lerakódva okoz súlyos dugulást. Hulladéktelepre való lerakásakor, a nehezen lebomló anyagok súlyosan szennyezik a talajt.

Könnyen merülhet fel a kérdés az átlagember fejében:

  • Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal?
    A használt étkezési olajból, Komáromban bioüzemanyagot gyártanak.

  • Mi történik a felhasználás során belekerülő szerves hulladékkal?
    A megfelelő tisztítási folyamatok után, a keletkezett szerves ételmaradékok, megfelelő alapanyagot biztosítanak a biogáz előállításhoz.

Így válik az erősen szennyező hulladék használt olajból, környezetbarát termék.

A működőképes rendszer alapvető eleme, a megfelelő mennyiségű begyűjtés lenne.

A Mol erre kidolgozott egy kampányt, de sajnos még a megfelelő reklám és információ-átadási hiányosságok miatt, még van hova fejlődnünk. Szemléletben biztos.

forrás: http://www.mol.hu/hu/autozzon_velunk/termekek_es_szolgaltatasok/biztonsag_es_kornyezetvedelem/hasznalt_sutoolaj_atvetel/

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.