Halomra dobáljuk az élelmiszert a kukába – de miért?

Halomra dobáljuk az élelmiszert a kukába – de miért?

ételmaradék - pizzaAmikor mindennapi szokásaink újragondolásával tehetnénk másként is. Szinte minden második magyar családnál végzi rendszeresen a szemetesben valamilyen élelmiszer. Egy nemrégiben közzétett felmérés (Tetra Pak Hungária Zrt., NRC Piackutató Intézet, 2015. július) eredménye szerint 42 százalék ez az arány.

Nézzük csak végig ezeket a képeket! Biztosan jártunk már úgy, hogy…

ételmaradék, ételhulladék - citrom

… megfeledkeztünk róla, és csak akkor eszméltünk, amikor már színt váltott, és épp, hogy nem nyitotta ki a hűtőajtót magától…

Ételmaradék amely a kukába kerül

… isteni volt az ebéd, de az utolsó három falatot – bár nézegettük egy darabig – már sehogy sem csúszott le…

Gyorséttermi étel maradéka, ételhulladék

… hajnalban egy buli után mindennél jobban esett egy akármilyen burger, jó zsírós sült krumplival, de félúton rájöttünk, hogy már nem is vagyunk éhesek…

Tényleg odafigyelünk?

Az ember általában szeretné helyesen élni az életét, és általánosságban azt is gondolja, hogy így tesz. De, tegyük a kezünket a szívünkre: tényleg valóban igazán minden élethelyzetben odafigyelünk arra, hogy ne pazaroljuk az ételt és ne termeljünk élelmiszerhulladékot? A választ bőven elég, ha magunkban megfogalmazzuk…

változtass a rossz szokásaidon

… és ha a szándék már megvan (ez jó, mert ez a legfontosabb lépés), haladhatunk apró lépésekkel előre, olyanokkal, mint:

  • csak annyi élelmiszert vásárolunk, amennyit biztosan elfogyasztunk – ha alapvetően feledékenyek vagyunk, vásárlásnál véletlenül se alapozzunk a „majd jó lesz holnap” gondolatra,
  • bevásárlólistát készítünk, és tudatosan tartjuk magunkat hozzá, nem kószálunk mindenféle cél nélkül a boltban a sorok között, mert hajlamosak vagyunk olyan dolgokat is megvenni, amelyeket ott helyben megkívánunk, de aztán sosem fogyasztunk el,
  • strukturáljuk át a hűtő és a spájz tartalmát: a romlandó termékeket helyezzük jól látható, olyan helyre/polcra, ahol azonnal észrevesszük, amint kinyitjuk az ajtót,
  • főzés előtt ellenőrizzük, milyen alapanyag van otthon a tervezett ételhez, és csak azt vesszük meg, amiből valóban nincs, vagy nincs elég otthon,
  • ha megmaradt három falat az ebédből, azt lefedve a hűtőbe tesszük jól látható helyre – vacsora idején (vagy helyett) nagyon jól fog esni az a három falat,
  • ha kitáncoltuk magunkat éjszaka egy szórakozóhelyen, a hajnali hazaút során tudatosan kerüljük a gyorséttermeket, hiszen a buli utáni alváshoz nem kell a plusz energia, amit megennénk, úgyis csak lerakódna…
  • a kiflit, kenyeret, ha elkezd megszáradni, pirítsuk vagy melegítsük meg, és úgy fogyasszuk el,

csalogassuk elő a kreativitásunkat, és ha sok maradék alapanyag halmozódott fel otthon, találjunk ki egy új receptet és készítsük el, okozzunk vele meglepetést magunknak és a családunknak! 🙂

további cikkek

Ne dobj ki évente 190 ezer forintot! hírek
A piacok és szezonális termékek előnyei – A tudatos vásárlás közösséget teremt és csökkenti a pazarlást hírek
A jövő záloga: plasztikmentes hétköznapok hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.