Gyűjtsük szelektíven a papírt!

Gyűjtsük szelektíven a papírt!

A háztartási hulladéknak több mint 15 százalékát teszi ki a papír. A feleslegesé vált papírt ne dobjuk bele a kukába, hanem gondoljuk át, hogyan tudnánk újra felhasználni. Ha nem tudunk vele mit kezdeni, akkor vigyük el a szelektív gyűjtőbe.

Tetemes mennyiségű papírhulladék keletkezik egy-egy családban, így például élelmiszerek csomagolóanyagai, új lábbelik cipős dobozai, szórólapok, újságok, prospektusok, üdítőitalos dobozok stb. Ezek egy részét újra fel tudjuk használni a házimunka során Például a fekete-fehér, nem fényes papírra nyomtatott újságokkal, gombóccá gyűrve azokat, ablakot tisztíthatunk, zöldség tisztításánál az asztalra tehetjük. A cipős dobozban tárolhatunk, rendszerezhetünk dokumentumokat, gyógyszereket vagy félre tehetjük ajándékcsomagoláshoz stb.). A színes folyóiratokat, elolvasott könyveket odaadhatjuk másoknak, vagy utcai közösségi könyvszekrényekbe tehetjük.

Válogassunk!

A fel nem használt papírhulladékot ne őrizzük otthon, hanem vigyük a szelektív gyűjtősziget papírhulladék gyűjtő edényeibe! A következő papírféleségeket tehetjük bele: szórólapok, reklámújságok, prospektusok; újságok, folyóiratok; füzetek, könyvek; hullámpapírok, csomagolópapírok; élelmiszerek, kozmetikumok és műszaki cikkek papírdobozai; kartondobozok; kiöblített italos kartondobozok (tejes-és gyümölcsleves doboz). Fontos, hogy a papírról távolítsuk el az esetleges laminálást és minden egyéb, nem papírból gyártott kellékét, pl. a mappák rögzített fém- és műanyag kellékeit.

Daraboljuk, lapítsuk

Ételmaradékos, zsíros papírt, papírzsebkendőt, papírszalvétát, konyhai papírtörlőt, egészségügyi termékeket higiéniai okokból nem tehetünk a gyűjtőbe. A nagyobb kartondobozokat vágjuk össze akkorára, amekkora darabok beférnek az edénybe Az italos dobozokat lapítsuk ki. A darabolás, tömörítés azt a célt szolgálja, hogy minél több férjen a gyűjtőbe és a kukásautóba.

Ipari újrahasznosítás

A szelekítven gyűjtött papírt további válogatást követően bálázzák, majd utókezelik és feldolgozzák. Készülhet belőle: konyhai törlőkendő; irodai papír, boríték, füzet, naptár; kartonbútor; papírtáska valamint szinte bármilyen más papírtermék.

Hazánkban évente 700 ezer tonna papírt használunk fel, fejenként átlagosan 60-70 kilogrammot. Iparági statisztikák szerint 400-450 ezer tonnát gyűjtünk vissza és hasznosítunk. Egy tonna új papír gyártásához 417 köbméter vízre, 1700 kilogramm fára, 717 kilowattóra energiára van szükség, az újrahasznosított papír előállítására 100 köbméter vízre, 1150 kilogramm újságpapírra és 300 kilowattóra energiára. Éppen ezért vásárlásnál részesítsük előnyben az újra felhasznált papírból készült termékeket és ne pazaroljunk

Forrás: fkf.hu, felsofokon.hu

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.