Gyűjtsük az italos kartondobozt szelektíven!

Gyűjtsük az italos kartondobozt szelektíven!

Korunk hasznos találmánya az italos kartondoboz. Ez a tetra pak néven is ismert, többnyire kartonpapírból, műanyagból és alumíniumból álló doboz sokunk életét egyszerűsíti. Ugyanis a könnyű dobozba csomagolt folyadék (pl. tej, gyümölcslé, kefir) hűtés nélkül eltartható és a praktikus csomagolás helytakarékosan tárolható.

A doboz többféle anyagból készül, de mindenképpen érdemes szelektíven gyűjteni, hogy a kiürült dobozok felhasználásával gyártott újabb csomagolás előállításához kevesebb nyersanyagot és energiát kelljen felhasználni. A tatra pakot nem azonos színű gyűjtőbe kell dobni az ország településein. A településen szolgáltató hulladékgyűjtő cég technológiájától függ, hogy a papír-vagy a műanyaggyűjtő edénybe kell-e helyezni az italoskartont. Erről a szelektív gyűjtőn lévő piktogram tájékoztat, illetve a szolgáltató weblapján nézhetjük meg vagy ügyfélszolgálatán kérdezhetjük meg.

Tetra pak történelem

A tetra pak csomagolás kifejlesztése 1951-re nyúlik vissza. A Tetra Pak alapítója, dr. Ruben Rausing ötlete volt a különféle anyagok rétegezése, a gyártás és a töltési technológia a feleségéhez fűződik. Már 1951-ben kifejlesztették a gyártástechnológiát és folyadékot töltöttek a tetraéder (4 háromszög által határolt térbeli test) alakú dobozba. Rá tíz évvel a fertőzést kizáró (aszeptikus) csomagolást is létrehozták. Ezt a 20. századi élelmiszeripar egyik legnagyobb találmányaként tartják számon. A tetra pak doboz falában általában hat külön álló réteg helyezkedik el: műanyag, papír és alumíniumlap váltják egymást. A doboz alapanyagának 75 százaléka papírból áll. A különböző rétegek összedolgozásával kialakított anyag biztosítja a doboz szilárdságát, vízhatlanságát, ragasztását, az oxigéntől való elzárását, a belecsomagolt élelmiszer ízének megőrzését.

Papír vagy műanyag

A gyártás során először a legvastagabb papírt készítik el, rányomtatják a megfelelő szöveget és képet, majd a különböző rétegeket laminálással préselik egymáshoz. Ezt követően méretre vágják, hajtogatják és fertőtlenítik a fertőzésmentesség érdekében. Attól függetlenül, hogy a doboz többféle anyagból áll, kiválóan újrahasznosítható. Az adott település szolgáltatója technológiájától függően történik a szelektív gyűjtés a papír-illetve a műanyag hulladékot tartalmazó gyűjtőedénybe. A technológiától függően automata vagy kézi válogatással különítik el a papír vagy a műanyag hulladéktól. Majd bálázzák és a feldolgozás helyszínére szállítják.

Új termékek

A gyárban vízben pépesítik és egy hatalmas mosógépben szétválasztják a papír rostjait a műanyag-és alumínium rétegektől. A szűrőn kifolyt rostpép papíripari felhasználásra kerül, a műanyagból műanyag terméket, az alumíniumból alumínium termékeket gyártanak, illetve utóbbit energetikai hasznosításra szállítják a hulladékégető műbe (égetés). Olyan eljárás is létezik, mely során a dobozból meleg préseléssel a bútorgyártásban felhasznált anyagot vagy szigetelőanyagot gyártanak.

Otthoni szelektív gyűjtődoboz

Gyűjtsük tehát szelektíven az italoskartont! Ha bomlandó élelmiszer volt benne, mossuk ki a soron következő mosogatás alkalmával és szárítsuk meg a többi edénnyel együtt. Majd tegyük a lakásban tartott szelektív dobozunkba vagy szelektív szatyrunkba. Még nincs ilyen dobozunk? Mi sem egyszerűbb az „üzembe állításánál.” Vegyünk elő egy nagyobb cipősdobozt vagy kérjünk élelmiszerüzletből kartondobozt. Keressünk neki egy zárt helyet és ezután abban gyűjtsük a feleslegessé vált csomagolóanyagot, pl. a tejfölös, samponos műanyag dobozokat, flakonokat, az élelmiszerek és kozmetikai szerek papírdobozait, műanyag zacskókat, a PET palackokat és italoskartonokat, a befőttes, szörpös, ketchupos stb. üvegeket, fém italosdobozokat, konzervdobozokat, reklámszatyrokat. A dobozokat hajtsuk laposra, a tetra pakot lapítsuk ki, a PET palackot tapossuk laposra mielőtt betesszük a dobozunkba. Nálunk is és majd a szelektív gyűjtőben is kevesebb helyet foglal el, mintha eredeti formájában tárolnánk. Hétvégén pedig, illetve mielőtt vásárolni indulunk, rendezzük egy textil szatyorba az egész héten gyűjtögetett hulladékunkat és vigyük el a szelektív gyűjtőbe. Ott rakjuk mindegyik csomagolóanyagunkat abba a gyűjtőbe, amelyikbe való. A visszaváltható üvegeket pedig vigyük az üvegvisszaváltóba. Így egy füst alatt megszabadulunk a csomagolóanyagunktól és az üres szatyrokkal mehetünk is vásárolni!

Újrahasznosítás kevesebb energiával

2014 óta a Magyarországon gyűjtött tetra pak (a fővárosban gyűjtött kivételével) Lengyelországba kerül újrahasznosításra. A Budapesten gyűjtött italoskartonokat a dunaújvárosi papírgyárban dolgozzák fel a többi papírhulladékkal együtt. A Magyarországon előállított italoskartonok 2 százalékát hasznosították újra 2004-ben. Ez a szám 2015-re elérte a 22 százalékot és a cél az 50 százalékos újrahasznosítási arány elérése 2020-ra. Az újrahasznosítás során kevesebb energia felhasználásával készül belőle pl. konyhai törlőkendő, WC papír, tojástartó doboz, irodai termék, csomagolópapír…

Forrás: cnc.hu, tetrapak.com, ecolounge.hu, italoskarton.hu, kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.