Gyűjtsd szelektíven a műanyagot is!

Gyűjtsd szelektíven a műanyagot is!

Szelektív hulladékgyűjtéssel megkönnyítjük a hulladék újrahasznosítását, mellyel jelentős mennyiségű energiát takarítunk meg. Vajon tudjuk-e hogy milyen műanyag csomagolóanyagokat helyezhetünk el a tartályban?

Egyre több, műanyagból készült csomagolóanyagot használunk: PET palackok, kozmetikai és háztartási tisztítószerek, élelmiszerek flakonjait… A műanyagokat legnagyobb mennyiségben fosszilis energiahordozókból állítják elő (kőolaj, földgáz, kőszén). Egyre több műanyag terméket gyártanak elhasznált műanyagok, vagy műanyagipari melléktermékek újrafelhasználásával.

Laposra taposva

Segítsük ezt a környezetkímélő folyamatot, a kiürült műanyag tárolóedényeket ne dobjuk a szemétbe, hanem vigyük a szelektív gyűjtőbe. Tisztán, kupak nélkül, laposra taposva tegyük a gyűjtőbe a nem visszaváltható, tiszta műanyag üdítős és ásványvizes palackokat, a kiöblített samponos és öblítős flakonokat és lecsavart kupakjaikat, tejfölös-, joghurtos-, margarinos dobozokat. Járjunk utána, hogy a háztartásban használt tiszta fóliákat (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák) bedobhatjuk-e a szelektív gyűjtőbe. Szintén városról-városra eltérő, hogy az italos kartondobozt (tej, üdítő) melyik gyűjtőbe kell tenni, a papír, vagy a műanyag hulladékos tartályba? Erről a helyi szolgáltató ad felvilágosítást a gyűjtőedényre ragasztott matricával. Vegyszeres flakonokat ne tegyünk a gyűjtőbe (pl. növényvédőszer csomagolás). Ezeket vigyük a hulladékudvarba vagy veszélyesanyag gyűjtő akció során adjuk le.

Újrafeldolgozás

A szelektíven gyűjtött hulladékot többnyire a telephelyen válogatják fajta és szín szerint, továbbá kiemelik az idegen anyagot közüle, majd bálázzák, végül újrahasznosításra szakosodott vállalkozásokhoz, üzemekhez szállítják.

A feldolgozás helyén ledarálják a palackokat, flakonokat, mossák, tisztítják, újragranulálják és az egységes szemcseméretű anyagból gyártanak pl. szemeteszsákot, rekeszt, vödröt, csövet, textilipari szálat, építőipari szigetelőanyagot.

Italoskarton

Az italoskartont is kiöblítve, kupakjától megfosztva, laposra taposva tegyük a gyűjtőbe. A doboz háromféle anyagból készül: papír, műanyag és alumíniumfólia. A Magyarországon gyűjtött italoskarton dobozokat Lengyelországban dolgozzák fel, a Budapesten gyűjtötteket a dunaújvárosi papírgyárban. Feldolgozási műveletei szerint a hulladékot feldarabolják, pépesítik, szétválasztják papírra, műanyagra és alumíniumra és a papírból a hagyományos eljárással újrapapírt gyártanak. Készítenek belőle tojástartó dobozt, kartondobozt, irodai termékeket, toalett papírt. A maradékot égetőművekben vagy cementgyárakban hasznosítják, energiát nyernek belőle. Másik felhasználási lehetősége az aprítás utáni meleg préselés, és a bútorgyártásban, illetve szigetelőanyagként használatos táblák gyártása.

Forrás: tankonyvtar.hu, italoskarton.hu

Bővebb információ a Szelektálok oldalon:

http://szelektalok.hu/szelektiv-tudastar/#M%C5%B1anyag hullad%C3%A9k %C3%A9s hasznos%C3%ADt%C3%A1s %E2%80%93 tudtad-e?

http://szelektalok.hu/szelektiv-tudastar/#M%C5%B1anyagok hasznos%C3%ADt%C3%A1sa

http://szelektalok.hu/szelektiv-tudastar/#M%C5%B1anyagok szelekt%C3%ADv gy%C5%B1jt%C3%A9se

 

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.