Fürdenek a szemétben!

kek-laguna-13Angliában, mesésen gyönyörű környezetben található egy kék vizű bányató, melyet a helyiek kék lagúna néven emlegetnek. A kellemes táj és a látszólag tiszta víz vonzza a fürdésre vágyó embereket. Sajnos a látszat csal: a fürdőzők nagy veszélynek teszik ki magukat, ha mégis megmártóznak a tó vizében. A tó mellett kihelyezett tábla hívja fel az odalátogatók figyelmét arra, hogy a vizet autóroncsok, döglött állatok, szemét és ürülék szennyezi.

gyilkos_laguna_1

A víz kék színe abból adódik, hogy a kőzetből kalcit kristályokat old ki, amely erősen lúgosít. Míg a normál víz PH értéke 7 körül van, a tó vizének 11,3 – lúgosabb a mosásánál használt fehérítőszereknél! Az angolok a táblákon kihelyezett felhívások (szem és bőr irritációt, gyomorproblémákat, gombás fertőzéseket okozhat) és a nagyon hideg víz ellenére is bemennek fürdeni, és ezzel az egészségüket kockáztatják. Vagyis tették ezt 2013 júniusáig.

A hatóságok szerint túl veszélyes a tó kiürítése, ezért tavaly nyáron azzal próbálkoztak, hogy fekete festéket öntöttek a tóba. A terv bevált: az egykori kék lagúnából visszataszító fekete tó lett.

gyilkos_laguna_2

Forrás: toochee.postr.hu, atlasobscura.com; Rod Kirkpatric/F Stop Press; erdekesvilag.hu

 

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.