Föld napja

Föld napja

Időpont: 2018. április 20. 09:00-15:00, Helyszín: Budatétényi Rózsakert (1223 Budapest, Nagytétényi út 190.) Hivatalos megnyitó 9 órakor!

Április 20-án 9 és 15 óra között a Budatétényi Rózsakert ad otthont a Föld napja központi rendezvényének a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös szervezésében. Ingyenes, családbarát programokkal várja az érdeklődőket 10 kiállító.

FM Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért Felelős Főosztály (szelektalok.hu csapata)

A főosztály feladata a környezettudatos szemléletformálás. Kommunikációs kampányokon és rendezvényeken keresztül hívja fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés, valamint a környezettudatos magatartás fontosságára. Környezettudatos akcióik közé tartozik a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, az Európai Hulladékcsökkentési Hét, és a Fűts okosan! kampány is. A környezettudatos szemléletre nevelést a pedagógusok részére rendezett Zöldkonferencia – „Gazdálkodj okosan a hulladékkal!” címmel, a gyerekeknek Ötkukás Játékok – Űzz sportot a szelektív hulladékgyűjtésből is! című sportrendezvény során valósítják meg, utóbbi elnevezése a hazánkban 5 felé szelektált (papír, műanyag, fém, színes és fehér üveg) hulladékra utal, célja pedig, hogy a gyerekek játékosan tanulva ismerkedhessenek meg a környezettudatos magatartással. A „Ki nevet a végén?” az „Ökotwister”, a „Szelektáló” interaktív környezettudatos óriás társasjátékok, amelyek segítségével megismerhetők a hulladéktípusok, és megtanulható az is, hogy melyiket milyen színű gyűjtőedénybe kell dobni.

Honlap: www.szelektalok.hu

 

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársai olyan interaktív környezetvédelmi és természetvédelmi foglalkozásokkal készülnek az érdeklődők számára, amelyek során a gyermekek megismerkedhetnek a komposztálás folyamatával, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, helyes gyakorlatával, hallhatnak a gyakran elfelejtett, ugyanakkor mindannyiunk életében jelen lévő zaj kérdéseiről. Tanulhatnak természeti értékeinkről és az azokat veszélyeztető inváziós fajokról, valamint számos egyéb játékkal bővíthetik környezettel és természettel kapcsolatos ismereteiket. Minden érdeklődő választhat természetismereti posztereink közül, emellett az alsó tagozatos diákokat megajándékozunk „A hulladék is érték!”, a felső tagozatsokat pedig a „Mi MINDENT tehetünk a környezetünkért?! – Körforgásban a hulladék” című kiadványunkkal.

Honlap: www.hermanottointezet.hu

 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

A múzeum idén a 150 éve született Vastagh György szobrászművész életműve előtt tiszteleg. Mivel a művész állatportréi a múzeum képzőművészeti gyűjteményének máig legbecsesebb darabjai, a 2018. évi Föld napja rendezvényen az általa is oly szeretettel megformázott háziállatokat állítja a múzeum megjelenésének középpontjába. A programon többek között a látogatók maguk is a szobrászművész bőrébe bújhatnak, és állatfigurákat alkothatnak levegőn száradó modellező gyurmából. Emellett elsajátíthatják az egyes állatcsalád-elnevezéseket, háziállatokról szóló érdekes információkkal gazdagodhatnak, és a ma már szokatlan, állattartáshoz kötődő, múzeumi tárgyakra csodálkozhatnak rá különféle fejtörőkön, felfedezőkön keresztül, de kiszámolhatják személyre szabottan ökolábnyomukat, vagy akár egy terményvarázsláson is részt vehetnek.

Honlap: www.mezogazdasagimuzeum.hu

 

Magyar Nemzeti Parkok

A Magyar Nemzeti Parkok színes és izgalmas programokkal várják a látogatókat. Sátrukban többek között játszhatnak természetismereti és ügyességi játékokkal, például élőhely kirakóval, magfelismeréssel, de az igazán lelkesek kipróbálhatják magukat kvízjátékokban is. A tudományok iránt érdeklődők megismerkedhetnek a földfestékekkel, betekinthetnek a madárvonulás titkaiba vagy akár naptávcsövön keresztül figyelhetik a napfoltokat.

Honlap: www.magyarnemzetiparkok.hu

 

Magyar Természettudományi Múzeum – Magyar Biológiai Társaság

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Biológiai Társaság közös standjánál sok mindent megtudhatnak az érdeklődők a gerinctelen fauna sokféleségéről. Lehetőség nyílik erdőtalajban százlábúakat, ikerszelvényeseket, ugróvillásokat, álskorpiókat, ászkákat, kaszáspókokat, csigákat találni és mikroszkóp alatt megnézni. Emellett interaktív beporzós bemutatóasztallal, valamint vízi élőállat bemutatóval is készülnek a kollégák.

Honlap: www.nhmus.hu

 

mYnest (Nádland Kft.)

A mYnest csapata a környezeti nevelés számos, országszerte megvalósuló programjához csatlakozva kezdte el megvalósítani az általa fejlesztett fejlesztő-oktató eszközöket és oktatási anyagokat, amelyeket elsősorban óvodák, iskolák, ökoiskolák, erdei iskolák, környezeti nevelési központok, vadasparkok számára készítenek.

A Herman Ottó Konferencia Központ szomszédságában 2015-ben felállított madárles-játszótérnél várja az érdeklődőket a mYnest játékos madaras memóriajátékkal, távcsöves plüss madár megfigyeléssel, fényképes madár kvíz kérdésekkel.

Honlap: www.mynest.hu

 

NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet

A kutatóintézet munkatársainak segítségével lehetőség nyílik mikroszkóp alatt megfigyelni növényi részeket, gombás betegségeket, valamint magról szaporított egynyári növényeket is lehet ültetni mini-cserépbe, amelyeket az érdeklődők hazavihetnek. Emellett a kerületi iskolásoknak évenként megszervezett rózsás rajzverseny műveiből összeállított kiállítást is megtekinthetik a látogatók, valamint részt vehetnek a NAIK kollégái által vezetett rövid körsétákon a Budatétényi Rózsakertben.

Honlap: www.fruitresearch.naik.hu

 

Növényi Diverzitás Központ

A Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) kiállításának jelentős felületét foglalja el a nemzeti génbankban megőrzött szántóföldi és zöldségnövény fajok és fajtáik mag- és termésmintáinak bemutatása. Ezen túlmenően – első sorban gyermekek részére – többféle interaktív játék biztosításával is lehetőséget adnak a vad és kultúrnövények megismeréséhez. Mindezek mellett egy kézi köves malom és tartozékai segítségével – szintén a látogatók közreműködésével – a több növényre jellemző ősi magőrlési technika is bemutatásra kerül.

Honlap: www.nodik.hu

 

Országos Meteorológiai Szolgálat

A meteorológiai szolgálat minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, érdekességeket. Távérzékelési eszközökkel és működésükkel ismerkedhetnek az érdeklődők, valamint figyelemmel kísérhetik a rádiószondás léggömb felengedését. Megtudhatják, hogy hogyan mérik az UV-B sugárzást vagy éppen mekkora cseppekből áll az eső. Az OMSZ kollégái bemutatják az előrejelző szakemberek egyik fontos segédeszközét, a HAWK meteorológiai munkaállomást is. A mondókák, fejtörők, totók, memória játékok mellett a nagyobbak bebizonyíthatják, hogy ismerik a légkör szerkezetét és a víz körforgását is.

Honlap: www.met.hu

 

Pilisi Parkerdő Zrt. (Magyar Állami Erdőgazdaságok)

Több mint 1 millió hektáron, Magyarország területének mintegy 10 százalékán kezeli az erdőket a magyar állam 22 erdőgazdasága. Az erdészek változatos tájakon, változatos erdőkben végzik mindennapi munkájukat, fontos feladatuk az erdei ökoszisztéma folyamatos felügyelete, az erdők életközösségének fenntartása és ápolása. Amellett, hogy erdeink a mindennapi élethez szükséges faanyagot – tűzifát, bútor- és építkezéshez szükséges alapanyagot – is szolgáltatnak, az ország talán leglátogatottabb és legkedveltebb turisztikai célpontjai. Ennek megfelelően az elmúlt időszakban számos közjóléti, turisztikai fejlesztés történt a hazai erdőkben, kilátók és turistaházak nőttek ki a földből vagy újultak meg. Az erdőgazdaságok nagy hangsúlyt fektetnek a jövő generációjának képzésére is: az erdei iskolák a környezeti nevelés alappillérei, ahol évente mintegy 80 ezer gyermek ismerkedik a hazai erdőkkel. Ezzel a világgal ismerkedhetnek kicsik és nagyok játékos formában a Pilisi Parkerdő Zrt. standjánál, az erdészek segítségével.

Honlap: www.parkerdo.hu

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.