Filmpályázat: mutasd be a saját pénztárcakímélő ötleteidet

Filmpályázat: mutasd be a saját pénztárcakímélő ötleteidet

shutterstock_264947897

Környezetünk védelme és a környezettudatos életmód nem merül ki csupán a szelektív hulladékgyűjtésben és az újrahasznosításban. Ha igazán tenni szeretnél környezetedért, például a bevásárlást is intézheted környezettudatosan és nem mellesleg takarékosabban. Erre világít rá az OKTF NHI Filmpályázata, amelynek keretében fiatal amatőr alkotók kisfilmjeit várjuk arról, ők hogyan értelmezik a környezettudatos gondolkodás fogalmát, és hogyan fordítják le azt a mindennapok nyelvére.

Mutasd meg a saját ötleted!

Légy kreatív, és filmesítsd meg, Te hogyan látod, mit takar a környezettudatosság fogalma, és mit jelent az, ha okosan, a környezetünket óvva éljük a mindennapjainkat és bánunk például a körülöttünk keletkező hulladékokkal! A Filmpályázatunkra olyan kisfilmeket várunk, amelyek megmutatják, milyen egyszerű lehetőségek állnak a rendelkezésünkre ezen a téren, legyen szó a szelektív hulladékgyűjtésről, egy-egy bevásárlási tippről, vagy éppen a használt biciklibelsőből készült menő pénztárcádról.

Vásárolj okosan!

A háztartásokban keletkező hulladékok legalább fele csomagolási hulladékból áll. Az üzletekben kapható termékek javát ugyanis jelentős többletcsomagolás fedi, amely a háztartásokba kerülve szinte azonnal a szemetesben landol.  Gondolj csak bele! A fogkrémet a műanyag tubusán és kupakján kívül papírdoboz is óvja; a bonbonokat sokszor egyenként csillogó-villogó papírok borítják, sőt, még buborékfólia és kilométeres masnik közé is rejtik; a lapkasajtnak pedig minden egyes szeletét műanyag fólia borítja. A vásárláskor ezt mind Te is megveszed egészen addig, amíg másként nem döntesz, és nem kezdesz el például kevésbé csomagolt termékeket, utántöltőket vásárolni.

Egy kis odafigyeléssel sokat tehetsz

Készíts bevásárló listát, mielőtt boltba vagy a piacra indulsz. Így céltudatosan haladhatsz a sorok között, időt és pénzt is spórolhatsz egyszerre.

Használj saját kosarat vagy vászontáskát. A pénztárnál kapható szatyrok általában rövid élettartamúak, sokszor elszakadnak az áruk súlyától, és nagy százalékuk még sértetlen állapotban is kidobásra van ítélve.

Sok hulladék termelését kerülheted el, ha termelői piacon vásárolsz, hiszen ott csomagolás nélkül adják a zöldséget, gyümölcsöt. Szatyrot csak akkor adnak, ha kéred. Ha tejet vagy tejterméket vásárolsz, azt is kérheted saját, otthonról hozott dobozba vagy üvegbe.

Mindig érdemes minden termékből a tartós, tovább használható fajtát, esetleg a nagyobb kiszerelésűt választani. Ezzel nemcsak a környezetünket, de pénztárcánkat is kímélhetjük.

Ha csak lehet, válaszd az utántölthető termékeket! Kozmetikai és tisztítószerek is kaphatóak utántöltős változatban, amivel pénzt takaríthatsz meg, és kevesebb hulladékot is termelsz.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.