EWWR: Dudaron mindenki kivette a részét a programból

EWWR: Dudaron mindenki kivette a részét a programból

Európai Hulladékcsökkentési Hét - Dudar_1Az óvodásoktól a nyugdíjas klub tagjaiig szinte mindenkit megmozgattak az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) alkalmából Dudaron. A kicsiknek rajzpályázatot hirdettek, a felnőtteknek pedig látványkonyhát „nyitottak”, kampányfilmet forgattak és előadást szerveztek. Az eredmény: a dudari önkormányzat képviseli hazánkat az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó küzdelemben az államigazgatási szerv kategóriában.

Európai Hulladékcsökkentési Hét - Dudar_3Dudar Község Önkormányzata immár második alkalommal vett részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) programban. A 2013-as csatlakozást követően szinte egyértelmű volt számukra, hogy 2014-ben is előállnak egy ötletes akcióval, sőt, részt vesznek az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó küzdelemben is. A sok munka és alapos előkészítés meghozta gyümölcsét: a szakmai zsűri minden egyes bírálati szempontot alaposan mérlegelve az államigazgatási szerv kategóriában az ő projektjüket találta a legalkalmasabbnak arra, hogy hazánk harcba szálljon vele az elismerésért.

Az önkormányzat „EWWR-hét önkéntesei” idén – a korábbinál is – jóval szélesebb körben hirdették meg akciójukat: bevonták a község óvodáját, általános iskoláját, a melegkonyha vezetőjét, a nyugdíjas klubot, sőt, még a helyi üzleteket is.

Külön programokat szerveztek kicsiknek és nagyoknak

Az ovisoknak és iskolásoknak pályázatot hirdettek: a gyerekek rajzolhattak, vagy bármilyen más alkotást is készíthettek, a lényeg az volt, hogy a munkájuk kapcsolódjon a környezettudatos szemléletmódhoz és az élelmiszer hulladék csökkentéséhez. A gyerekek az alkotásaikért „Környezettudatos vagyok! Dudar 2014” matricát kaptak ajándékba.

Európai Hulladékcsökkentési Hét - Dudar_2A felnőtteknek kialakítottak egy „látványkonyhát”, amelyhez előzetesen létrehoztak egy receptfüzetet, „Főzz maradékból” címmel. A rendezvény napján a receptötletekből többet is elkészítettek, miközben az érdeklődők előadást hallgathattak a környezettudatos szemléletmód előnyeiről. Ennek bevezetéseként készült egy kampányfilm is, amelyet bemutattak a jelenlévőknek. Az alkotósarokban pedig a gyerekek hulladékká vált termékekből készíthettek „új” használati tárgyakat, és játszathattak az EWWR-hét honlapjáról letölthető társasjátékkal is.

Az eseménysorozaton bárki részt vehetett, és amint arról a dudari Európai Hulladékcsökkentési Héten készült fotók is árulkodnak, nemcsak hasznos programokkal telt a nap, hanem igen jó hangulatban is… 🙂

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.