EWWR: A „tejespohár két élete” elnevezésű akciónk

EWWR: A „tejespohár két élete” elnevezésű akciónk

Ibrányi műanyag gyűjtés_03Egy oktatási intézmény várhatóan kevésbé alkalmas színtér a szelektív gyűjtésre. A keletkező hulladék jelentős részét a tízóraikról lekerült, szennyeződött és újra nem használható, illetve azonosítható csomagolás teszi ki. Amikor iskolánk három éve bekapcsolódhatott a Tejprogramba, napi 350 darab műanyag tejes vagy kakaós pohár sorsáról kellett okos döntést hozni. Elhatározásunknak megfelelően a tej műanyag csomagolása nem az osztálytermek szemeteseibe és onnan a kommunális hulladékba kerül, hanem egy külön tárolóba, ahonnan időnként elszállítják a helyi kertészetbe. Ott kezdődik a tejes poharak második élete, ahol palántaültetésre használják őket.

Ibrányi_Palánták műanyag dobozAz idei TEMATIKUS MEGELŐZÉSI NAP remek alkalom volt arra, hogy tevékenységünk kapcsán az Ibrányi Árpád Fejedelem Általános iskola (Ibrány) ráirányítsa a figyelmet a környezettudatos hulladékkezelés hasznára, fontosságára.

Ha a hulladékot megfelelően tároljuk, azzal mennyisége ugyan nem, de térfogata jelentősen csökken és nem kerül a lerakóba, nem szennyezi a környezetet és újrahasználata erőforrás-csökkentést eredményez. Ez történik a tejes poharaink esetében is, amikor a 350 poharat nem egyesével dobjuk bele a gyűjtőbe, hanem a 16 osztály egy- egy osztálynyit egymásba illesztve helyez el a gyűjtőben. A projektnapon szemléltetni akartuk a különbséget. Ez alkalommal két gyűjtőt használtunk és az osztályok fele egyik, másik fele a másik módon járt el. A végeredményt fotókon örökítettük meg. Az iskola zöldszakkörösei – a Zöld Szemfüles csapat – mérést és számításokat végeztek, hogy a különbséget számokban kifejezve is megmutathassuk. Már a fotókon is érzékelhető, de a számok is azt támasztják alá, hogy az egymásba illesztett poharak fele akkora helyet foglalnak el, mint az ömlesztve eldobáltak.

Ibrányi EWWR hét 05A plakátot, ami ezt a tényt a tanév viszonylatában szemlélteti, az iskola ZÖLDHÍRADÓJÁN helyeztük el, amit a következő napokban minden osztály megtekintett és megbeszélték az ott látottakat.

Kisvárosunk lapja, az Ibrányi Hírlap főszerkesztőjétől ígéretet kaptunk, hogy a projektnapról készült beszámoló helyet kap a lap, következő számban. Ennek nagyon örülünk, mert a felelős hulladékkezelésnek a háztartásokban talán még nagyobb a jelentősége.

3-300x223Reméljük, hogy akciónk sokak figyelmét ráirányítja erre a fontos kérdésre, vagy éppen sokak számára mutat követendő példát, hisz tejfölös, joghurtos, vajkrémes stb. dobozból bőven van a legtöbb háztartásban és nem mindegy, hogy ezekkel mi történik.

Akciónkat sikeresnek értékeljük, és javasoljuk a többi oktatási intézménynek is a hasonló jellegű, környezettudatosságot növelő tevékenységeket.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.