Évente 400 dollár a szemétbe

Évente 400 dollár a szemétbe

ÉtelhulladékEgy friss kutatás eredményéből kiderül, hogy az amerikaiak évente a megtermelt élelmiszer 40%-át dobják a szemétbe, ami 31 millió tonna élelmiszer hulladékot jelent. Ez magába foglalja a háztartási hulladékokat és a félrecímkézett valamilyen minőségi okból megsemmisített ételt is.

Kidobott ételhalomA pazarlás ellen az amerikai mezőgazdasági minisztérium programot hirdetett, melyhez csatlakozhatnak termelők, kereskedők, fogyasztók, non-profit és kormányzati szervek. A pazarlás megszüntetése mellet a cél, hogy megtalálják a hulladék visszanyerésének és újrahasznosításának a módját. A minisztérium felvilágosító projekt indítását tervezi a fogyasztóknak a pazarlásról és az élelmiszerek helyes tárolásáról.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint az élelmiszer hulladéknak is szerepe van a klímaváltozásban, mert a lebomló hulladékból metán szabadul fel, ami csapdába ejti a hőt a légkörben. Az EPA szerint az amerikai metánkibocsátás 17 százalékának a hulladéktelepek a forrásai.

Mit tehetünk ellene?

1. Ne vásároljunk fölösleges élelmiszert csak annyit, amennyi el is fogy.
2. Vásároljunk olyan helyről, ahol kimérve tudjuk megvenni a szükséges alapanyagokat. Vigyünk magunkkal bevásárlótáskát és ne kérjünk nejlonzacskót sem a kimért termékekhez.
3. A vásárolt élelmiszert használjuk fel a lejárati ideje előtt.
4. Ne készítsünk több ételt, mint amennyit el tudunk fogyasztani.
5. A konyhai előkészítéskor keletkező zöldhulladékot komposztáljuk (mehet a komposztba tojáshéj, kávézacc, lefőzött tea is, de főtt és sült ételmaradék nem) – ezáltal 30-40%-kal csökkenthető a háztartásban keletkező hulladék mennyisége.
6. Ha mégis keletkezik készétel maradékunk, adjuk háziállatoknak.
7. A használt sütőolajat gyűjtsük össze és adjuk le a kijelölt benzinkutaknál.
8. A csomagolási hulladékot gyűjtsük szelektíven.

+1 Csatlakozz Te is az Európai Hulladékcsökkentési Héthez!

Ne pazarolj ételtKép: chikansplanet.blog.hu

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.