Európa legjobbjai között a magyar hulladékcsökkentő önkéntesek

Európa legjobbjai között a magyar hulladékcsökkentő önkéntesek

Európai Hulladékcsökkentési Hét Díj - döntőAz Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében idén 473 hulladékcsökkentést és a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmód elsajátítását, kialakítását elősegítő akció valósult meg. A kampány 2015. november 21-29. között zajlott.

Ebben az évben Magyarországon minden eddiginél aktívabbak voltak az Európai Hulladékcsökkentési Hét önkéntesei. Most először minden megyében szerveztek és bonyolítottak olyan akciókat, amelyek a hulladékkeletkezés megelőzésére, tárgyaink újrahasználatára és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására irányítják rá a figyelmet.

A legtöbb akciót, közel minden másodikat oktatási intézményekben bonyolították. Idén öt hazai egyetemről, főiskoláról is csatlakoztak önkéntesek a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akciókampányhoz. Ennek azért örülünk különösen, mert a fiatalok közül az egyetemisták, főiskolások alkotják a legnehezebben elérhető célcsoportot.

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez idén minden korábbinál több, összesen 33 ország csatlakozott, amelyekben 12.035 akciót valósítottak meg a résztvevők. Az akciók száma tekintetében Magyarország az ötödik legjobb eredményt érte el. Csak olyan államok előzték meg, amelyekben már a kezdetektől, 2009 óta minden évben megszervezik a kampányt. Itthon mi csak 2012 óta koordináljuk a kampányt.

A végső sorrend:

  1. Olaszország – 5286 akció
  2. Franciaország – 3380 akció
  3. Spanyolország – 1346 akció
  4. Portugália – 482 akció
  5. Magyarország – 473 akció

Ugyanakkor az Európai Hulladékcsökkentési Hét 40 nemzeti koordinátora között a szervező OKTF NHI a negyedik legjobb helyen végzett, csak az olaszok, a franciák és a katalán szervezők előzték meg ebben az évben.

Ezt az eredményt minden szempontból nagyon jónak tartjuk, és köszönjük minden önkéntesünk aktivitását, hiszen az érdem elsősorban az övék! 🙂

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.