Építs melegházat használt PET-palackokból!

Építs melegházat használt PET-palackokból!

meleghaz_fazis_10Egyszerűbb, mint gondolnád, és jó móka a nyárra! Arról nem is beszélve, milyen isteni finom lesz a gyerekek által „nevelt” zöldségekből készülő leves…

Egy használható, műanyag palackból készülő melegházhoz nem kevés, körülbelül 1500 darab palack kell. A legjobb választás a 2 literes darab. Ezen kívül kisebb-nagyobb fa cölöpökre és botokra, fémkapcsokra és mulcsra vagy valamilyen fedő lemezre van még szükség hozzá.

A folyamat mindössze 8 lépésből áll.

 1. Gyűjts össze egy rakás PET-palackot. 🙂
 2. Mosd ki a palackokat és távolítsd el róluk a címkét. Erre tökéletesen alkalmas egy vödör szappanos víz. Vedd le a palackok kupakját és egy éles ollóval vágd le a palackok alját! Vigyázz, hogy se az ollóval, se a palackkal ne vágd meg magad! Készülj arra, hogy a sok vagdosástól hólyagos lehet a kezed, ezért ezt inkább bonyolítsd több körben! Már csak azért is, mert ennyi palack szétvagdosása elég sokáig tart, és kellően unalmas is… Ezt a lépést gyerekek is kivitelezhetik, persze némi felnőtt felügyelettel.
  meleghaz_fazis_1
 3. Rögzítsetek 4 darab, kb. 10×10 cm-es fa oszlopot 30-60 cm mélyen a földbe. Ezek lesznek a házikó sarkai. Majd tegyetek mulcsot, esetleg valamilyen lemezt az építmény köré és belülre, hogy a gyomokat elnyomjátok. Ezt inkább felnőttek csinálják!
  meleghaz_fazis_2
 4. Készítsetek egy-egy keretet mindegyik oldalnak, a tetőnek és az ajtónak. Ezeket kb. 5×5 cm-es fadarabokkal lehet a legjobban kivitelezni, amelyeket félderékszögben kell összecsavarozni. Ezt is jobb, ha felnőttek, vagy nagyobb gyerekek csinálják.
  meleghaz_fazis_3
 5. Tegyétek egymásba a PET-palackokat és „fűzzétek fel” azokat egy hosszú botra. Az egyik végén fordítva tegyetek rá egy palackot, úgy, hogy az a többivel ellentétesen álljon. A végeredmény olyan lesz, mint egy cső, amelynek mindkét végén a bot van. Ezután helyezd a botra felfűzött palackokat szépen sorban a keretre, úgy, hogy a bot minkét vége elérje a keretet. Ezt is végezhetik gyerekek, persze, felügyelet mellett.
  meleghaz_fazis_4
 6. Fémkapcsokkal rögzítsd a botok mindkét végét a kerethez. Tegyél annyi sor fémkapcsot a keretre, amennyit csak tudsz, amíg a keret meg nem telik vele. Ezt is csinálhatják gyerekek, de felügyelet mellett!
  meleghaz_fazis_5
 7. Ha kész vagytok, állítsátok fel a kereteket és csavarozzátok fel a földbe állított oszlopokra.meleghaz_fazis_7
 8. Már csak a tető hiányzik. Az lehet lapos vagy lejtős is. Ha utóbbit választjátok, két háromszög alakú keretet „gyártsatok”, ezek adják majd az oromzatot. Ezekre is rögzítsetek műanyag palackokat úgy, ahogyan az oldalakhoz tettétek. Csavarozzátok az oromzatot az álló oszlopokhoz, úgy, hogy tetőgerendát és függőleges támasztékot is rögzítsetek mellé (az oromzat tetejéről az elől és a hátul lévő panelek tetejére). A tető lejtős oldalát ugyanúgy készítsétek el, mint a ház oldalait. Ezeket végül rögzítsétek a tetőgerendához, az oromzatokhoz és az oldalakhoz. Az ajtó készülhet egy kisebb keretből, úgy, hogy az az elülső falra kerülő nagyobb keretbe kerül. Az ajtót kisebbre készítsétek, mint a keret belső része, azért, hogy akkor is lehessen ki- és becsukni, ha valamelyest megsüllyed. Ezt is inkább felnőttek, vagy nagyobb gyerekek csinálják!
  meleghaz_fazis_8meleghaz_fazis_9

Ezután pedig már el is lehet kezdeni zöldségeket vagy akár virágokat nevelni a kész melegházban… 🙂

Forrás:

http://www.reapscotland.org.uk/wp-content/uploads/downloads/2011/12/Plastic_Bottle_Greenhouse_Instructions_2004.pdf

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.