Elmúlt 90 éves a legidősebb EWWR-hét önkéntes

Elmúlt 90 éves a legidősebb EWWR-hét önkéntes

DMJV - Európai Hulladékcsökkentési HétKreatív, hasznos és élményekkel teli akciót szerveztek időseknek az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében 2014. november 27-én, Debrecenben. Heteken át gyűjtötték a papír hulladékokat, amelyekből az akciónapon különböző használati tárgyakat készítettek. Projektjüket beneveztük az ért folyó küzdelembe az Egyesület/civil szervezet kategóriában.

DMJV - Európai Hulladékcsökkentési HétA 2014. évi Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozott a DMJV Városi Szociális Szolgálat, amely több idősek klubját is működtet Debrecenben. A szervezők már az előkészületek során is odafigyeltek a papír hulladék mennyiségének csökkentésére, és email-ben tartották a kapcsolatot az egyes intézmények képviselőivel. Összesen mintegy 120 embert sikerült bevonniuk az akcióba.

A résztvevő klubok – amelyekben egyébként is odafigyelnek az ésszerű papírfelhasználásra – a regisztráció DMJV - Európai Hulladékcsökkentési Hétután azonnal elkezdték összegyűjteni a nap, mint nap keletkező papír hulladékot, (pl. újságpapírt, iratmegsemmisítővel ledarált papírokat), aminek meg is lett az eredménye: az akció napjára kb. 60 kg állt rendelkezésre.

A program keretében az összegyűlt papír alapanyagokat beáztatták, formába öntötték és kiszárították, emellett előadást is hallgattak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, az újrahasználatról és a szelektív gyűjtők helyes használatáról.

Az „alkotás” során a kissé bizonytalan kezeket a klubok segítő munkatársai irányították. A sok esetben 90 éven felüli önkéntes rettentően lelkesen vették ki a részüket az akcióból, beszélgetés és a „munka” közben még nótázásra is jutott idő.

DMJV - Európai Hulladékcsökkentési HétAz elkészült remekműveket végül a klubokban állították ki, a fel nem használt papír hulladékot pedig a szelektív hulladékgyűjtőbe helyzeték. A program végén kitöltöttek egy kérdőívet is, amelyből kiderült, hogy a résztvevők 98%-a máskor is szívesen részt venne ilyen kezdeményezésben. Csaknem minden résztvevő hallott már a szelektív hulladékgyűjtésről és annak fontosságáról, és 80%-uk alkalmazza is a gyakorlatban.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.