Egyutas italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszerei

Egyutas italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszerei

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés egyik hatékony módja, amikor a fogyasztó pénzügyileg ösztönzött egy termék, termékcsoport vagy csomagolása hulladékának a gyűjtőpontra vitelére. Egyszer használatos italcsomagolások hulladékainál Európában széles körben elterjedt módszer visszaváltási díj(betétdíj) alkalmazása. A kiürült műanyag- és üvegpalackokat, valamint fém italdobozokat – az újratölthető italcsomagolások visszaváltási megoldásához hasonlóan – az azokat árusító üzletekbe, vendéglátóhelyekre lehet visszavinni. Jól megválasztott mértékű díj és kellő számú visszaváltó automata esetén indulás után néhány éven belül elérhető 90% feletti visszagyűjtési arány. Az így összegyűjtött hulladékok nemcsak általánosan kiválóan újrafeldolgozhatóak, de élelmiszeripari csomagolások, így akár újabb műanyagpalackok és aludobozok is előállíthatóak belőlük.

Európában már 10 országban alkalmazzák ezt a megoldást, a legrégebbi, svéd visszaváltási rendszer már több mint 35 éves múltra tekint vissza. Mivel a műanyaghulladékok okozta környezetszennyezésnek az Európai Unió hadat üzent, a visszaváltást még elő nem író tagállamok is vizsgálják a bevezethetőséget. Az Unió előírásai szerint a tagállamoknak 2025-re az italos  PET-palackok legalább 77%-t, 2029-ra az összes italos műanyag palack legalább 90%-t elkülönítetten kell gyűjteniük. Az ún. kiterjesztett gyártói felelősség keretében a gyártóknak kell viselniük a gyűjtés és kezelés költségét is, de a legtöbb országban nekik kell gondoskodniuk a rendszer megszervezéséről és működtetéséről is. Emellett uniós előírás, hogy műanyag palackjaikat 2025-re legalább 25%-ban, 2030-ra legalább 30%-ban újrafeldolgozott hulladékból kell készíteniük. 

A környező országokban Horvátországban 2006 óta kell 0,5 kunát (kb. 24 Ft-t) fizetni a pénztárnál az egyszer használatos műanyag-, üveg és fém italcsomagolások után. Szlovákiában idén döntött a parlament a visszaváltás bevezetéséről, a rendszer kiépítése és a szükséges felkészülési idő után az indulás 2022-re tervezett. Romániában a kormány szintén előterjesztette már a szabályozást. Hazánkban a kormány 2020. februárban döntött Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében a visszaváltás jövőbeni biztosításáról és november végén nyújtott be az Országgyűlésnek a rendszer előírását lehetővé tevő, szükséges törvénymódosítási javaslatokat. A hazai rendszer tervezett indulása 2023. július 1.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.