Egyszer használatos helyett tartósat

Egyszer használatos helyett tartósat

Március 15-e az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe, melynek az idei 170 éves évfordulóján emlékezünk a hősökre, küzdelmeikre, eredményeikre. Emellett ez a nap 1983 óta a Fogyasztók Világnapja. Hogyan kapcsolódik az említett jeles nap a környezettudatossághoz, a szelektív hulladékgyűjtéshez? Logikusan. Alább részletezzük.

Az említett világnap a fogyasztói jogok védelmét hangsúlyozza, melyek között szerepel a különféle termékek és szolgáltatások közötti választás joga. Logikus, hogy választásunk visszahat környezetünkre. Ugyanis ha pl. egyszer használatos csomagolású termékeket vásárolunk (pl. PET palackos ital, gyorséttermi ételek, termo poharas kávé, utcán fogyasztandó ételek (street food), műanyag evőeszközöket szervírozó étkezdékben fogyasztunk, konzerveket, fémdobozos italokat veszünk, nagyrészt a szemét mennyiségét szaporítjuk.

Ugyanis a zsíros élelmiszer csomagolás nem gyűjthető szelektíven, az a hulladéklerakóba kerül. Az azonos kukába dobott palack, pohár, papír, fémcsomagolás a gyorsétteremből és az utcai szemetesből is a hulladéklerakóba kerül.

Ehelyett pl. szelektíven gyűjtve, feldolgozva a PET palackból és a fémdobozból újabb PET palack, játszótéri játékok, ruhaneműk fémdobozok… készülhetnének. Újrahasznosítva gyártásuk jóval kevesebb energiát igényel, mint különböző nyersanyagokból első ízben történő gyártásuk.

Zöld vendéglátók, helyi termelők

Ebben az esetben gondolunk arra, hogy az egyszer használatos ételt, italt tartalmazó csomagolás tovább nem hasznosítható, kidobás után hulladéklerakóba kerül végleges lerakásra. Ha nem akarjuk szennyezni a környezetünket, vásároljunk „zöld” éttermi minősítésű vendéglátóhelyen, illetve környezetbarát csomagolóanyagba csomagolt ételt, vagy kérjük saját edénybe.

Emellett részesítsük előnyben a helyi termelők által termelt zöldséget, gyümölcsöt a helyi piacon. Utóbbi esetben főzzünk otthon, alkossunk új ételeket, akár eddig nem használt fűszerekkel is megbolondíthatjuk a hagyományos receptúra szerinti ételeket.

Készítsük el két napra az ebédünket, így nem kell naponta főznünk. Műanyag dobozok helyett vigyük befőttesüvegben munkahelyünkre ennivalónkat és tartsunk ott fém evőeszközöket, üvegpoharat, bögrét is. Ha mégis veszünk olykor PET palackot, egyéb műanyag-, üveg- és fémcsomagolásban lévő élelmiszert, gyűjtsük a csomagolást válogatva.

Jelöljünk ki otthon egy papírdobozt és tiszta állapotban tegyük bele a különböző csomagolóanyagokat. Majd amikor elvisszük a szelektív gyűjtőbe, ott a gyűjtőnél válogassuk szét az anyagok fajtájuk szerint és dobjuk be a megfelelő tartályba.

Tartós fogyasztási cikkek

Fogyasztói választásunk az is, ha megtehetjük, akkor válasszuk a tartósabb, egyben drágább fogyasztási cikket. Az esetek többségében anyagilag ugyanott vagyunk, mintha olcsót vennénk, mert sokszor az olcsóbb hamarabb tönkremegy, mint a drágább és hamar a hulladéklerakóban végzi, ezért újat kell belőle venni. Ha az általában a hosszabb ideig használható drágább árut vásároljuk meg, akkor egy árura számítva a gyártást, szállítást, kevesebb energia és csomagolóanyag fogyott, mint a rosszabb minőségű, ezért hamarabb használhatatlanná vált termék újbóli és újbóli gyártása esetén. Nem mellesleg több pénzünk is marad egy gazdaságos, mint több gazdaságtalan áru vásárlása esetén. Gondoljunk pl. a háztartási gépre (mosógép, hűtőszekrény). Vagy ugyanez vonatkozik pl. ruhaneműre, cipőre, háztartási textíliára, de akár bútorra stb. is. Vásárlás előtt nézzünk utána az áruk minőségének interneten, vagy az üzletekben. Ha hibás terméket vettünk, vigyük vissza és tegyünk panaszt írásban.

Cserebere

Az új holmi vásárlásán kívül több lehetőségünk is van jó minőségű áruhoz jutni. Keressünk a használt holmik között az interneten, használtcikk piacokon, cseréljünk ismerőseinkkel, rokonainkkal. Pl. jól bevált a baba-és gyermekruha csereberéje, az újszülött, csecsemő, kis-és nagy gyermek körül használatos bútordarabok (pelenkázó, babakocsi, gyermekbútorok) tárgyak (babamérleg) kölcsön- vagy örökbe adása. Legyük kreatívak és viszonozzuk az ajándékot egyéb, nekünk nem kellő, de a másik félnek hasznos tárggyal vagy akár egy tepsi házi süteménnyel.

 

Forrás: fogyasztovedelem.kormany.hu, kornyezetblog.weebly.com, kornyezetert.hu

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.