Egy jó tipp, hogyan csökkentsük a hulladékot: komposztáljunk!

Egy jó tipp, hogyan csökkentsük a hulladékot: komposztáljunk!

Legyen bármilyen kicsi kertünk, udvarunk, bátran nekiállhatunk a komposztálásnak. Nemsokára kiváló minőségű alapanyagunk lesz, ráadásul a kommunális hulladékunk nagy mértékben csökken. 

Egyre több a konyhai maradék, zöldhulladék a szemétben? Netán kisállatunk (hörcsög, tengerimalac, törpenyúl) is van, és nagyon kellemetlen, hogy mit tegyünk az alommal? Emellett a kiskertben is szükség volna trágyára, komposztra? De miért nem komposztálunk mi magunk?  

A háztartási hulladék csökkentésének egy erőteljes módja a komposztálás, ami nem ördöngősség, nem igényel nagy beruházást, és legyen bármilyen kicsi kertünk, nyugodtan belevághatunk. Bár igazából e nélkül is megoldható, mégis higiénikusabb, ha kezdőként vásárolunk egy komposztládát – bármely barkácsáruházban kapható. Fából és műanyagból is készül ilyen láda, az előbbi könnyebben megy tönkre; ám ha az utóbbi mellett döntünk, keressünk inkább újrafelhasznált műanyagot, ezzel is teszünk a környezetünkért.

De mi is kerülhet a komposztba? A zöldség- és gyümölcsmaradékok (állati eredetű hulladékok, húsmaradék viszont nem), tojáshéj, kávézacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, megmaradt virágföld, kis háziállatok használt alomja, levágott fű, falevél, szalma, gallyak, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor.

Fontos, hogy lehetőleg kisebb, 4-5 centis darabokra aprítsuk a komposztba dobott alapanyagot, így ugyanis gyorsabb lesz a bomlás folyamata. Ami szintén lényeges, hogy a jó komposzthoz megfelelő nedvesség és oxigéntartalom is szükséges. Előbbit úgy ellenőrizhetjük, ha időnként egy-egy marék komposztot kiveszünk és alaposan megnyomjuk: akkor jó, ha tapad. Ha szétporlik, túl száraz, ha vizet tudunk belőle kinyomni, túl nedves. A komposztláda alá célszerű faaprítékot tenni, amely között jól levegőzik majd a komposztunk.

A komposztot a ládában legalább 5-6 hetente érdemes átforgatni, így egyenletes, jó minőségű anyagot kapunk majd.

Ha a komposztálás mellett a szelektív hulladékgyűjtést is végezzük, alaposan meglepődünk majd, hiszen szinte alig lesz „klasszikus” kommunális hulladékunk.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.