A Magyar Élelmiszerbank Egyesület, bár csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, nem csak ebben a 9 napban foglalkozik az étel és élelmiszer hulladékok keletkezésének csökkentésével, megelőzésével. A szervezet az év 365 napján azon dolgozik, hogy minél több rászorulónak segítsen eljuttatni a boltok polcaira már nem kerülő, fogyasztható élelmiszereket.
A tevékenységük azért rettentően fontos, mert fejenként évente 40 kg élelmiszert dobunk ki. Ráadásul, mivel az élelmiszerhulladék 40%-a a háztartásokban keletkezik, rengeteg pénzt dobunk ki az ablakon és komoly károkat okozunk környezetünknek, úgy, hogy közben országszerte sok éhező felnőtt és gyermek örülne a segítségünknek.
Ennek a folyamatnak a megállítása érdekében indítottak lakossági szemléletformáló programot „Esélyt az Ételnek” címmel. A weboldalon hasznos tippeket olvashatunk például arról, mi magunk mit tehetünk az élelmiszer hulladék csökkentése érdekében. Találunk itt praktikus alkalmazásokat, mint a bevásárlólista-készítő vagy receptkereső maradék alapanyagokból, és aki szeretné, egy játékban is kipróbálhatja magát.
Úgy működik, mint egy „non-profit nagyker”
A társadalmi szemléletformálás mellett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület önkénteseinek fő tevékenysége, hogy felkutatják a kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozható, de minőségileg fogyasztható élelmiszereket, és karitatív szervezeteken, valamint önkormányzati intézményeken keresztül eljuttatják azokat a rászorulóknak.
Jelenleg majd 220 ilyen szervezettel állnak kapcsolatban, olyanokkal, mint a Magyar Vöröskereszt, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, vagy a Máltai Szeretetszolgálat, és azokon keresztül több mint 300 ezer nélkülözőn tudnak segíteni Magyarországon. A közel 10 éves szervezet mostanáig több mint 33 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét az országban, mintegy 13 milliárd forint értékben.
Expressz árumentést is szerveznek
Ha a kapott élelmiszerek az adományozás napján lejárnak, viszonylag gyorsan kell cselekedniük. Mindössze néhány órájuk van arra, hogy az adományokat eljuttassák az érintetteknek. Ilyenkor a nem kerülnek az Élelmiszerbank raktárába a felajánlások, hanem a közelben működő partnerszervezeteik közvetlenül szállítják el azokat az áruházakból.
Milyen élelmiszereket mentenek?
Általában esztétikai, például csomagolási hibás termékeket, olyan élelmiszereket, amelyeknek rövid időn belül lejár a szavatossága, szezon utáni árukat, és egyéb olyan termékeket, amelyek fogyasztásra alkalmasak, de a gyártó vagy kereskedő nem kívánja, vagy nem tudja kereskedelmi forgalomba hozni.
Ezeket az élelmiszereket sok esetben megsemmisítik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja az, hogy a lehető legtöbb ilyen tartalékot felkutassa és eljuttassa az arra rászorulóknak.