Dr. Boros Anita az építőipar helyzetéről tartott beszámolót

Dr. Boros Anita az építőipar helyzetéről tartott beszámolót

A vírushelyzet az építőipari ágazatunkat sem kímélte és március második felétől már az építőipari ellátási láncok is megérezték a járványt, ahogyan az Unió számos tagállamában is. 

A mélypontot májusban értük el, amikor a nagyon magas 19-es adatokhoz képest a termelés 17,5%-kal esett vissza. 

Szerencsére a hazai építőipari termelés volumene a májusi mélyponthoz képest folyamatosan javul, októberben már újabb 1,3%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, illetve májushoz képest összesen 11,8%-kal nőtt a termelés.

2019 egy rendkívül erős bázisévnek tekinthető. 

Ha csak 2019 októberét nézzük, akkor látható, hogy 2019 októberében – több évnyi folyamatos havi növekedés után – újabb 18,5%-os növekedés volt 2018 októberéhez képest. Az idén októberben pedig  egy  16,2%-os visszaesés tapasztalható ahogyan említettem egy rendkívül magas 2019 októberi bázis adathoz képest. 

Az építőipari termelés értéke ugyanakkor folyó áron 2020 októberében 389,4 milliárd forint volt, mely az idei második legmagasabb adat. Ez az érték a 2015-ös év havi átlagainak a 151,9%-a a nyers adatok alapján. 

Mindezek azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány jelenleg futó második ütemének negatív hatásait részben kompenzálják az elkövetkezendő időszakra vonatkozó pozitív építőipari várakozások. 

Uniós összevetésben még mindig jók az építőipari termelési mutatóink: a 2010-es év átlagához képest a tagországokban (EU-27) összesen átlagban 0%-kal volt magasabb az ágazat teljesítménye 2020 szeptemberében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján, míg nálunk 48,9%-kal volt magasabb 2020 októberében. A 2014-es év átlagához képest a tagországokban (EU-27) 2020 szeptemberében összesen átlagban 7,4%-kal magasabb, míg nálunk 2020 októberében 40,6%-kal volt magasabb az építőipari termelés.  

Októberben a tárgyhó végi szerződésállomány 1946 milliárd forintot tett ki. A megkötött havi új szerződések összege forintban számolva 2020 októberében 17,3%-kal nőtt.

Ha áttekintjük a lakásépítésekre vonatkozó adatokat jól látható, hogy 2020 első három negyedévében 12.876 darab lakásépítésre került sor, amely 25%-os bővülést jelent éves összevetésben. 

Budapest kivételével az ország egész területén dinamikusan növekedtek a használatbavételek októberig. Ugyanakkor folytatódott a kiadott új építési engedélyek és egyszerű bejelentések csökkenése,  éves alapon ez 37%-os mérséklődést jelent. 

Vélhetően az újlakás-kínálaton változtatni fognak a jövőre életbe lépő Otthonteremtési Program elemei: az új építésű lakások áfa-kulcsának 5%-ra történő csökkenése, a CSOK igénybevétele esetén az 5%-os áfa visszaigénylésének lehetősége, vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség eltörlése CSOK-kal történő lakásvásárlás esetén. Emellett a Gazdaságvédelmi Akcióterv beruházási támogatásai is kezdik éreztetni hatásukat a gazdaságban.

A közmegrendelések területén az látható, hogy 2020 első 10-11 hónapjában lényegesen csökkent a megindított építési beruházásokra irányuló közbeszerzések száma, azonban az érékük nyár vége óta folyamatos növekedést mutat.

2020. októberében több mint 368 ezren dolgoztak az építőiparban. 2020 január-júliusban 2010 azonos időszakához képest 31%-kal, mintegy 37 ezerrel nőtt az építőiparban alkalmazásban állók száma (a legfeljebb négy főt foglalkoztató vállalkozásokat nem számítva). 

2019. január-júliushoz képest ugyanakkor – a járványhelyzettel összefüggésben – 1% alatti a növekedés, amely azonban jóval kedvezőbb, mint a nemzetgazdaság egészében mért mintegy 4%-os csökkenés. 

A havi bruttó átlagkereset tekintetében megállapítható, hogy 2020 január-júliusban 2010 azonos időszakához képest a keresetek megduplázódtak, 153 ezer forintról 310 ezer forintra nőttek. Ez megelőzi a nemzetgazdasági átlagnövekedést is.

Az ágazat egy jókora lendületet kaphat majd az új pályázati konstrukciónk által is, hiszen jövőre egy 12 milliárd forintos támogatási programot szeretne indítani az ITM az építőipari ágazat termelékenységének, hatékonyságának növelése érdekében.

Az ÉPÍTŐ-5 program részleteiről hamarosan tájékoztatást adunk.

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.