Dobogós helyen a hulladék keletkezésének megelőzése

Dobogós helyen a hulladék keletkezésének megelőzése

Ha otthon szinte üres a kuka,  ez azt jelenti, hogy kevesebb pénzt dobtunk ki a szemétbe. Hogy lehet ezt elérni?

Vegyük sorra: Tudatos vásárlással – lista, szatyor (kosár), doboz, üveg –, szükségletek felmérése (ki mit és mennyit eszik), vega, szezonális friss árú, csomagolásmentes… Tehát a keletkezés megelőzése, csökkentése az első. Utána következik a hulladék újrahasználata, majd újrahasznosítása. Ezt követi az energetikai hasznosítása (égetése), majd a lerakása. A cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön az égetőbe illetve minél kevesebbet kelljen lerakással ártalmatlanítani. Mit tehetünk ennek érdekében?

Megelőzés, hulladékcsökkentés

Hihetetlen, de fejenként több kiló hulladékot termelünk évente, mint amennyi nap van a naptárban. Csökkentsük a hulladékot, éljünk környezettudatosan. Tartós terméket vegyünk, de csak akkor, ha feltétlenül szükségünk van rá. Környezetbarát, energiatakarékos, hazai, újrahasznosított vagy újrahasznosítható környezetbarát terméket vásároljunk. A felesleges holmikat ajándékozzuk el, vagy vigyük az újrahasználati központokba. A piacon szerezzük be az élelmiszert, ugyanis ott természetes, hazai nyersanyagot kapunk és a saját kosarunkba, szatyrunkba vihetjük haza az árut. Ellenkező esetben előfordul, hogy az előrecsomagolt, esetleg külföldről származó, nagyüzemi gazdálkodásból származó, tartósítószerrel kezelt árut kell levennünk a polcról. Vegyük a helyben termelt, friss árut, támogassuk a gazdákat.

Újrahasználat

Használjuk újra a termékeket, pl. az üvegpalackokat. tegyünk el télire befőttet, szörpöt, tartsunk benne száraztésztát, rizst stb. Adjuk el interneten a már nem használt ruháinkat vagy adományozzuk segélyszervezeteknek. Felesleges holminkat, mint pl. bútor, gyermekjátékok, könyvek, edények, tányérok stb. vigyük el újrahasználati központokba vagy adjuk el a bolhapiacon. Javíttassuk meg elhasznált gépeinket, berendezéseinket. Komposztáljuk a konyhai hulladékot. A zöldhulladékot komposztáljuk, vagy adjuk át a közszolgáltatónak, vagy vigyük a hulladékudvarba.

Újrahasznosítás

Ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, akkor azok más termékekben új életre kelnek. A tisztán, szelektíven gyűjtött anyagok ismét visszakerülnek a gazdaság körforgásába, nem kell újabb fákat kivágni, érceket kibányászni. Használjuk a szelektív hulladékgyűjtőket, a hulladékudvarokat és akkor nem csúfoskodik hulladékunk a kuka mellett, sem a lépcsőházban, sem közterületen. Mindennek megvan a helye!

Pl. a PET palackot, gumiabroncsot granulálják és különböző tárgyakat eszközöket készítenek belőlük. Így lesz a PET palackból pulóver, flakon, a kupakokból műanyagáru, kerti termékek készülnek. Papírból füzet, könyv alapanyaga, fehér üvegpalackból újra üvegpalack. A színes palackokat külföldön hasznosítják újra. Textilhulladékból fonalat illetve ipari vattát állítanak elő, de még géprongynak is bőven jut belőle. Gumiabroncsból pl. játszóterek, futópályák burkolatát készítik el. A fémhulladékok közül az alumínium és a vas a legkeresettebb. Alumíniumból autóalkatrészek, vasból szerszámok, gépek készülnek.

Hulladékégetés

A hasznosítás egyik módja az energetikai hasznosítás, tehát a hulladékégetés. Az energetikai hasznosítás során hő keletkezik, amelyet fűtésre vagy villamos energia termelésére használnak.

Hulladéklerakás

A hulladéklerakás a végső, de nem jó megoldás. A lerakóba kerül minden nem szelektíven gyűjtött, tovább nem hasznosítható szemét, amit emiatt nem lehet tovább hasznosítani, feldolgozni. Ide kerül az égetés után maradó salak is. A biztonságosan bélelt, szigetelt hulladéklerakóban pihen és tömörödik az oda kerülő anyag, amelyre folyamatosan érkezik az újabb, értelmetlenül odakerülő anyag. A hulladéklerakó belsejében keletkező hő (depóniagáz) a beépített szondák révén tovább hasznosítható, gépjárművek hajtására, vagy fűtésre. A lerakót érő csapadékvíz elvezetésére külön műszaki védelemmel ellátott rendszer szolgál, amely a csurgalékvizet tovább tisztítja és akár öntözésre is alkalmas minőséget állít elő. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék, jusson minden napra egy kicsivel kevesebb hulladékunk!

Forrás: humusz.hu, okopannon.hu, okopack.hu, kvvm.hu

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.