Design ékszerek hulladékból

Design ékszerek hulladékból

Kesserű Andrea ékszerei gyönyörűek, egyediek és úgy csillognak, mintha kristályból lennének. Pedig csak és kizárólag hulladékból dolgozik, mostanában éppen szemüveglencséből és műanyagból, de bármilyen kidobásra ítélt anyagból képes műalkotást varázsolni.

Andrea eredeti szakmája szerint jelmeztervező, számtalan színházi és filmes produkció, valamint jelmez dicséri a keze munkáját. Down szindrómás fia születése után döntött a váltás mellett, hogy minél több időt együtt tölthessenek, és minél hatékonyabban tudja beosztani az idejét. Táborok, workshopok vezetésére kapott felkéréseket, ezeknek a keretein belül kezdett el gyerekekkel foglalkozni, ahol mindig az újrahasznosítás volt a fő szempont. A foglalkozásokon mindig hulladékokból alkottak, a fő célkitűzés a kreativitás mellett az volt, hogy értelmes, használati tárgyakat hozzanak létre. Medálként viselhető ékszerekkel kezdődött a folyamat, többféle alapanyaggal is kísérletezett. „Otthon a konyhámban van a műhelyem, nálunk mindig sül valami, ha éppen nem ételt készítek, akkor ékszereket”. Az első ékszerei egy kultikus NDK-ból kapott grillsütőben készültek, amit a mai napig őriz.

Több éven át tartott, amíg eljutott a mostani eljárásig, rengeteg anyaggal és technikával kísérletezett, mire lépésről – lépésre kidolgozott minden apró részletet. A legnehezebb feladatnak azt tartja, hogy nem profi és tanult ékszerészként rájöjjön arra, hogy melyek azok az anyagok és formák, amiket a nők szeretnek, és szívesen hordanak. Egyszínű ékszerei mellett nagyon kedveltek az írásos és rajzolt motívumokkal díszített darabjai is. Ezek különösen közel állnak hozzá, hiszen ezeken az ékszereken lévő ábrák a fia alkotásai. „Dani nagyon szeret rajzolni, és az általa alkotott kis történetek kerültek rá az ékszerekre. A vásárlók is megszerették ezt az irányvonalat, sokan már kifejezetten csak ebből a kollekcióból rendelnek”. Ma már komplett kollekciókat készít, sőt hozzájuk stílusban illeszkedő táskákat is, amelyek szintén hulladékból készülnek, és ékszer elemekkel teszi egyedivé őket. A Hulladékcsökkentési Héttel kifejezetten egyetért, és remek gondolatnak tartja, mint mondja, a szíve megfájdul, amikor látja, hogy néhányan miket dobnak ki a szemétbe. Szemrebbenés nélkül kikukázza azt, amit hasznosítani tud. Szerencsére már sok helyre elér a hitvallása, így rengeteg barátja, ismerőse lomtalanít a számára.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.