Csaknem tízezer érdeklődő a Hulladékkezelők Nyílt Napján

Csaknem tízezer érdeklődő a Hulladékkezelők Nyílt Napján

KUKAkulTÚRA
Az OHÜ 2012-ben hagyományteremtő céllal indította útjára a KUKAkulTÚRA – Hulladékkezelők Nyílt Napja elnevezésű országos rendezvényét. Az esemény idén háromszor több látogatót vonzott, mint az előző évben.

KUKAkulTÚRASzombaton országszerte 68 helyszínen, mintegy 10.000 látogató kereste fel az akció keretében, a lakóhelyéhez közeli, kapuikat megnyitó hulladékkezelő vállalkozásokat, közszolgáltatók telephelyeit, hogy a saját szemükkel is megbizonyosodjanak arról: az általuk szelektíven gyűjtött hulladékok jó helyre kerülnek s megnézzék az is, mi történik azokkal az újrahasznosítás előtt.

Az immáron második alkalommal meghirdetett eseményre a szervezők – az OHÜ-vel együttműködő hulladékhasznosítók és a közszolgáltatók – családokat, iskolai csoportokat, pályaválasztás előtt álló fiatalokat vártak, és mindazokat, akiket érdekel környezetük védelme, biztonsága és ezért szó szerint, tenni is akarnak. Az érdeklődés és a bizonyosság megszerzése pedig egy lépés ezen az úton.  A rendezvényre látogatók – országszerte 68 helyszínen – láthatták, hogy nem hiába válogatják otthonaikban külön-külön a hulladékot és viszik azt a megfelelő helyre, hiszen azt szakszerűen kezelik, feldolgozásra, hasznosításra alkalmassá teszik. Erről győződhettek meg a hulladékkezelők, a közszolgáltatók szakembereinek tájékoztatása alapján, amit mindenhol üzemlátogatással kötöttek össze, így az érdeklődők – a témával kapcsolatosan – rengeteg hasznos, új információval gazdagodhattak.

Budapesten nyolc helyszín fogadták az érdeklődőket, akik többek között, bepillanthattak a papír-, a fahulladék, a PET-palackok, az alumínium italos dobozok és az elektronikai hulladékok (mobiltelefonok, számítógépek) gyűjtésének, feldolgozásának folyamatába is. A vidéki városok között is voltak olyan települések, ahol több hulladékkezelő, – közszolgáltató telephelye közül választhattak az érdeklődők. Az előzetes összesítés alapján, minden telephelyen nagy volt az érdeklődés, ezért több turnust is szerveztek, illetve meghosszabbították a nyitva tartást is. A látnivalók mellett, a hulladékkezelők, a közszolgáltatók több helyen szellemi totó-játékra, tesztek kitöltésére kérték föl a résztvevőket s a helyes választ adókat megajándékozták.

KUKAkulTÚRA Kovács ÁgivalAz egyik budapesti helyszín vendége volt Kovács Ágnes, olimpiai bajnok úszónő. „Nagyon örülök, hogy napjainkban Magyarországon is egyre többen döntenek a szelektív hulladékgyűjtés mellett” – mondta Ágnes, aki a fémhulladékok feldolgozásának folyamatát követte végig. „Otthon mi is szelektíven gyűjtjük a hulladékot és igyekszem azokat a barátaimat, ismerőseimet is meggyőzni ennek szükségességéről, akik ezt még nem teszik. Ugyanakkor tudom, hogy nagyon sokan egy kicsit kétkedve fogadják ezt a dolgot. Eleve ott megkérdőjelezik a szelektív hulladékgyűjtés értelmét, hogy vajon hova kerül az a hulladék, amit a lakosság összegyűjt? Ez a nap viszont óriási lehetőség volt arra, hogy ki-ki végigjárhatta a hulladék útját a kukától az újrahasznosításig, és meggyőződhetett arról, hogy igenis van értelme, hiszen a szelektív hulladékgyűjtéssel új értéket állítanak elő, ami a környezet védelmét éppúgy szolgálja, mint a természet energiaforrásainak kímélését.”

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.