Bevásárlás? Így csináld környezettudatosan!

Bevásárlás? Így csináld környezettudatosan!

Az egyik legfontosabb, amit a környezetünkért tehetünk, ha vásárlásaink alkalmával a tudatosságra törekszünk. De hogyan is kivitelezhető ez?

Készültünk nektek pár profi tippel, amire ha ügyelünk, sokat tehetünk a fenntarthatóságért és ökológiai lábnyomunk minimalizálásáért.

  • Kerüljük az impulzusvásárlást. Készítsünk bevásárlólistát.
  • Ne menjünk éhesen vásárolni.
  • Ha csak tehetjük, válasszunk ökocímkés terméket! Az ökocímke, vagy a ’’környezetbarát termék’’ megjelölés bizonyíték a termék jó minőségére és arra, hogy amit vásároltunk, a lehető legkisebb mértékben terheli a környezetet. Rengeteg háztartási termék, tisztítószer, kozmetikum rendelkezik ökocímkés alternatívával, így érdemes ezekre odafigyelnünk!
  • Kerüljük a többszörösen csomagolt termékek vásárlását. Ha tehetjük válasszunk csomagolásmentes, helyi, idénytermékeket! Ezáltal a csökken az ökológiai lábnyomunk és nem mellesleg, ha jobban megnézzük, a legtöbb esetben még pénzt is takarítunk meg! Vásároljunk ritkábban, de többet! Az előző ponthoz kapcsolódva fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben is radikálisan mérsékelhetjük a csomagolóanyag felhasználásunkat, amely egy átlagos háztartás hulladékának 23%-át teszi ki.
  • Csak annyit vásároljunk, amennyi feltétlenül szükséges! Ezáltal elejét vehetjük a pazarlásnak, annak, hogy a felesleg a szemetesben kössön ki, ami szintén jótékony hatással van a pénztárcánkra is.
  • Lehetőség szerint a vásárlások alkalmával használjunk többször használatos (pl. textil) szatyrokat és táskákat! Egy átlagos műanyag szatyrot a vásárlók jelenleg maximum 20 percig használnak, mielőtt a kukába kerül. Ami ennél is rosszabb, hogy a PET palackok jelentősen megterhelik környezetünket, hiszen rövid élettartamuk végén sokszor a folyóinkba, ezáltal pedig a tengerekbe kerülnek és mikroműanyag-szennyezést okoznak szerte a világon.

Forrás: https://ewwr.eu/get-inspired/#good_habits alapján


további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.