Az Európai Unió háborút hirdet a műanyag hulladékok ellen

Az Európai Unió háborút hirdet a műanyag hulladékok ellen

Brüsszel célul tűzte ki, hogy 2030-ig az egyszer használatos műanyag csomagolásoktól megtisztítja a kontinenst, és minden forgalomba kerülő csomagolás újrahasználható, vagy újrahasznosítható lesz.

Az import újrahasznosítható anyagok behozatalát tiltó kínai döntést követően Brüsszel egy műanyag csomagolóanyagokkal kapcsolatos stratégiát jelentett be 2018 január 16-án. Ennek célja az, hogy megváltoztassa Európában a gondolkodásmódot, a potenciálisan káros adózási magatartást, és 350 millió eurós kutatást finanszírozzon annak érdekében, hogy modernizálja a műanyaggyártást és begyűjtést.

A mélytengeri élőlények gyomrában műanyagot találtak

Az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans újságíróknak elmondta, hogy Brüsszel fő prioritása az, hogy lecsapjon az „öt másodperc alatt legyártott, egyszer használatos műanyag eszközökre, amelyek lebomlásához 500 évre van szükség”. Timmermans elmondása szerint ezek többek között: szívószálak, színes műanyag flakonok, kávés poharak, pohár tetők, műanyag evőeszközök, az ital, a készétel elvitelére szolgáló csomagolások. A holland diplomata hozzátette: „Ha nem állítjuk meg a folyamatot, akkor 50 éven belül több műanyag lesz a tengerekben, mint hal… Mindannyian láttunk már képeket az ázsiai országok tengerpartjáról egy vihar után.”

–Ha a gyerekek tudnák, hogy milyen hatást gyakorolnak környezetünkre az egyszer használatos szívószálak és hasonló termékek, akkor átgondolnák a dolgot, és papír szívószálat használnának, vagy egyáltalán nem használnának szívószálat. – Műanyagba fulladunk, ha nem teszünk semmit. Hány millió szívószálat használunk naponta Európában? Én nem használnék többé műanyag szívószálat. Csupán egyszer kellett ezt elmondanom a gyermekeinknek. És most … keresik a papír szívószálat, vagy egyáltalán nem használják. Ez a mentalitás kérdése. Hozzátette: – Az egyik kihívás az, hogy elmagyarázzuk a fogyasztóknak, egyre kevesebb lehetőségük lesz szép színes palackokat vásárolniuk. De biztos vagyok benne, hogy ha az emberek megértik, nem vehetnek többé élénkzöld palackot, mert más színű lesz, de újrahasznosítható lesz, meg fogják venni azt is.

Hatásvizsgálat az egyszer használatos műanyagok adóztatására

Az Európai Unió stratégiájának kidolgozása részeként hatásvizsgálatot végez majd az egyszer használatos, eldobható műanyagok adóztatására vonatkozóan, bár a lehetséges modellekről még nem jelentek meg stratégiai dokumentumok. A költségvetésért felelős biztos, Günther Oettinger azt állította 2018 január elején, hogy a műanyagra kirótt illeték egy olyan bevételi forrás lehetne, amely be tudná tömni azt a 13 milliárd eurós költségvetési lyukat, amely a BREXIT miatt keletkezik. – Vizsgáljuk meg ezt a lehetőséget – mondja Timmermans. – Egy tökéletes világban egy ilyen típusú adó bevételei nagyon gyorsan csökkennek, ezért egy hatásvizsgálat során ellenőrizni kell, hogy ez egy fenntartható jövedelemforma-e az Európai Unió pénzügyei számára is. Azt hiszem nagy lehetőségek vannak ebben.

Tervek a műanyaghulladék csökkentésére

Az Európai Unió 2030-ig az összes műanyaghulladék 55 százalékának újrahasznosítását szeretné elérni, valamint 2026-ig a tagországokban csökkentené az egy főre jutó műanyag zacskók számát 90/év-ről 40/év-re. A jelenlegi kiadások felett további 100 millió eurót bocsátanak rendelkezésre jobban megtervezett, tartósabb és újrahasznosító csomagolások kifejlesztésére, és az EU tagországok kötelezettséget vállalnak a tengerbe kerülő hulladékok figyelemmel kísérésére és csökkentésére. A Bizottság megerősítette, hogy elősegítik Európa utcáin a csapvízhez való könnyű hozzáférést a palackozott víz iránti kereslet csökkentése érdekében, és további útmutatást nyújtanak a tagállamoknak arra vonatkozóan, hogyan javíthatják a fogyasztók affinitását a műanyagok válogatása, gyűjtése és újrahasznosítás terén. Az EU vezetősége új, egyértelműbb címkét javasol a műanyag csomagolásokra, hogy a fogyasztók tisztában legyenek újrahasznosíthatóságukkal. A tervek között szerepel a mikro-műanyagok alkalmazásának betiltása a kozmetikumokban és a testápolási termékekben. Az új kikötői árufogadó létesítmények célja a hulladékgazdálkodás korszerűsítése annak érdekében, hogy a már közzétett irányelv alapján kevesebb hulladék kerüljön az óceánokba. – Ez egyre komolyabb egészségügyi probléma, mert a tengerbe kerülő műanyag apró darabokra esik szét, a halak megeszik, és így a műanyag a vacsoraasztalunkon köszön vissza – mondta Jyrki Katainen az Európai Bizottság alelnöke. Bár az EU kezdeményezése gazdag volt ígéretekben, de szűkös a részletekben abban a tekintetben, hogyan fogja a tagországokat cselekvésre kényszeríteni. Timmermans ragaszkodott hozzá, hogy a tagországok komolyan foglalkozzanak az előttük álló kihívásokkal. Európában évente 25 millió tonna műanyag hulladék keletkezik, de mindössze ennek 30 százalékát gyűjtik vissza, vagy hasznosítják újra. Világszerte a tengerparti szemét 85 százaléka műanyag.

Daniel Boffey nyomán Brüsszelből (The Guardian, 2018. 01. 16.)

Fotó: www.amoils.com

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.