Az Európai Hulladékcsökkentési Hétről

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétről

BatucaMob-Ireland-Cliffs_Of_Moher-4Idén 2013. november 16. és 24. között hazánkban is újra megrendezésre kerül az Európai Hulladékcsökkentési Hét, melyet nemzeti koordinátorként az OHÜ szervez.

Az Európai Hulladékcsökkentési  Hét (angolul European Week for Waste Reduction – EWWR) az Európai Bizottság LIFE+ programja által támogatott projekt. A 2009 óta minden év novemberében egy héten át tartó rendezvénysorozat a hulladék keletkezés megelőzésének fontosságára irányítja rá a közvélemény figyelmét. A program 32 ország, köztük két Európán kívüli nemzet részvételével valósul meg. A kezdeményezéshez Magyarország tavaly is csatlakozott. Idén 2013. november 16. és 24. között hazánkban is megrendezésre kerül az esemény újra, melyet nemzeti koordinátorként az OHÜ szervez.

De mi is az a hulladékcsökkentés?

Európai Hulladékcsökkentési HétA hulladékcsökkentés átfogó szakkifejezés, melyet jelen esetben a hulladékkeletkezés megelőzésének szinonimájaként használunk. Olyan intézkedések és akciók összességeként is meghatározható, melyeket még azelőtt kell megtenni, mielőtt egy alapanyag vagy késztermék szemétté válna. Ezen intézkedések célja, hogy csökkentse:

  • a keletkező hulladékok mennyiségét
  • a keletkezett hulladék környezetre és egészségre gyakorolt káros hatásait
  • az alapanyagok és késztermékek károsanyag-tartalmát.

A legjobb megoldás természetesen az volna, ha egyáltalán nem keletkezne hulladék!

Az EWWR célja egy teljes héten keresztül koncentráltan ráirányítani a figyelmet a hulladék megelőzés témakörére, a különböző területről érkező résztvevők (hatóságok, államigazgatási szervek, egyesületek, civil, gazdálkodó, illetve ipari szervezetek, oktatási intézmények) által szervezett ismertség növelő akciók, a közvélemény igen széles köre számára történő bemutatásával.

EWWR_pictureAz eddigi négy EWWR alkalmával megvalósított akciók számos formát öltöttek: kézműves és ügyességi programok, konferenciák, információs standok, versenyek és kiállítások várták az érdeklődőket. A „környezetvédő kommandó” többek között pályaudvarokon, áruházakban, irodákban, iskolákban és repülőtéren lépett akcióba, hívta fel a figyelmet a pazarlás veszélyeire.

A Hulladékcsökkentési Hét Európa szerte óriási sikereket ért el, a négy év során összesen már 24846 projekt valósult meg! Az előző évekhez képest tavaly sikerült a legtöbb projektet megvalósítani, számos témában, még szélesebb résztvevői körrel, összesen 10793-at!

Csatlakozz!

Amennyiben úgy gondolod, hogy az általad képviselt közösségnek, intézménynek, vállalkozásnak, szervezetnek is van olyan ötlete, javaslata, amelyet az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretein belül szívesen megvalósítanátok, úgy várjuk jelentkezésetek!

Bővebb információért és a regisztrációs felület eléréséért kérjük, látogass el az EWWR hazai weboldalára a www.ewwr.hu-ra!

további cikkek

2022. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét Hulladékcsökkentési hét
A 2022. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai díjazottjai Hulladékcsökkentési hét
Több mint 5000 m3 hulladéktól tisztultak meg nemzeti parkjaink TMOP
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.