Akkumulátorok újrahasznosítása

Akkumulátorok újrahasznosítása

Akkumulátor újrahasznosításMinden olyan háztartásban ahol van személygépkocsi, motorkerékpár vagy esetleg traktor, ott pár évente biztosan van használt akkumulátor is. Sokan a mai napig nem tudják, hogy nagymértékű környezetszennyezést és egészségkárosodást okoznak, ha ezeket a hulladékokat nem a megfelelő módon gyűjtik: belerakják a vegyes szemét közé a kommunális hulladékgyűjtőbe, illegálisan az erdő széleken vagy lakatlan területeken, közterületeken dobják el.
A használt akkumulátorok és elemek megfelelő gyűjtési módja: az elkülönített gyűjtést követően, juttassuk el ezeket az akkumulátorokat a lakóhelyünkhöz legközelebbi átvevőpontba, hulladékudvarba, ahonnan később az akkumulátorhulladék újrahasznosító létesítménybe kerül.

Fotó: oktel.hu

Fotó: oktel.hu

Itt az összegyűjtött akkumulátorokat összezúzzák, a kifolyt savat felfogják, majd a fém és műanyag alkatrészeket víz segítségével különválasztják: a fém alkotórészek a víz alján, míg a műanyagok a víz felszínére kerülve válnak szét.

A műanyag alkotórészekből újra akkumulátorházat öntenek. Az ólmot összezúzzák, vegytisztítják, majd új akkumulátorcellákat öntenek belőle. A felfogott savat kémiai úton semlegesítik, és a benne lévő fémszennyeződéseket is eltávolítják, így a megmaradt folyadék a nagyfokú tisztítást követően a szennyvízhálózatba kerülhet.

Az akkumulátorokat tehát az erősen környezetszennyező, ámde nagyfokú újrahasznosíthatósági tulajdonsága miatt nem szabad szimplán szemétként kezelni.

Tegyünk együtt a környezetünkért, gyűjtsük szelektíven az újrahasznosítható hulladékot!

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.