Akár autóalkatrész is lehet a használt CD és DVD lemezekből

Akár autóalkatrész is lehet a használt CD és DVD lemezekből

CD és DVD újrahasznosítás és szelektív gyűjtésDunát lehetne rekeszteni a feleslegessé vált CD és DVD lemezekkel? Sok helyet foglalnak és unod törölgetni a portól őket? Szabadulj meg tőlük környezettudatos módon!

Ne a kukába dobd!

Bár a CD és DVD lemezek nem számítanak veszélyes hulladéknak, károsak a környezetünkre. Belátható időn belül nem bomlanak le, az égetésük során pedig a természetre és az egészségre is káros anyagok szabadulnak fel és kerülnek a levegőbe.

CD vagy DVD ne kerüljön a kukába

A CD és DVD jól hasznosítható műanyag

A CD és DVD lemezek anyaga alumíniummal bevont polikarbonát, ami egy víztiszta, jó optikai tulajdonságokkal rendelkező, hőre lágyuló szerves műanyag, és sokféle módon újrahasznosítható. Alapanyagául szolgálhat bizonyos autóalkatrészeknek, készülhet belőle szemüvegkeret, és felhasználhatják különböző irodai felszerelések gyártásához is.

Hagyd a lemezeket áruházláncok gyűjtőpontjainál!

Itthon általában az elektronikai hulladékok gyűjtőpontjain: műszaki üzletek szervizpultjánál, hipermarketeknél elhelyezett gyűjtőedényeknél adhatjuk le a már kidobásra ítélt lemezeket. Megszabadulhatunk tőlük egyes hulladékudvarokban, valamint Budapesten például lomtalanításkor: az összekészített CD és DVD lemezcsomagot a többi hulladékkal együtt elszállítják.

CD vagy DVD újrahasznosítás

Világszerte „gyerekcipőben jár” a lemezek gyűjtése

A CD-k és DVD-k újrahasznosítása, bár hazánkban is létezik rá technológia, rendkívül költséges dolog, így kizárólag nagy mennyiségben éri meg végezni. Egy tonna DVD újrahasznosítása több mint 1000, egy tonna CD újrahasznosítása pedig több száz eurónyi összegbe kerül. Ez nemcsak nálunk, hanem külföldön is gondot okoz. Világszerte évente több 10 milliárd lemezt gyártanak, és ennek mintegy 5 százalékát hasznosítják újra.

Segíts Te is csökkenteni a lemezhulladék mennyiségét!

Apró lépésekkel Te is hozzájárulhatsz környezetünk megóvásához.

  • Egyrészt rövidtávú dokumentálásnál CD és DVD helyett mentsd más adathordozóra, például pendrive-ra vagy memóriakártyára az adataidat!
  • Ha meg akarsz nézni egy filmet, ne vedd meg magadnak DVD-n, inkább kérd kölcsön egy barátodtól!
  • Az elhasznált lemezeket vidd el a legközelebbi gyűjtőpontra, vagy használd a fantáziád és alkoss! Készíts belőle otthon gyertyaalátétet, diszkógömböt, karácsonyfadíszt, órát, a nagyiék gyümölcsösében a fákra madárijesztőt, vagy bármi mást…

CD vagy DVD újrahasznosítás óra

Forrás: szelektiv.hu; humusz.hu; tudatosvasarlo.hu; greendiary.com

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.