Adománybolt: tegyél jót másokkal, magaddal és a környezetünkkel egyszerre!

Adománybolt: tegyél jót másokkal, magaddal és a környezetünkkel egyszerre!

Használt vasaló adománygyűjtésLecserélted a vasalód, mert kaptál egy hiper-szuper gőzölős, új darabot karácsonyra? Vidd el egy adományboltba a régit! Nem is tudod, másnak mennyit segíthetsz vele, nálad nem foglalja a helyet tovább, és még a környezeted is megóvod sok szennyezéstől!  

Leadhatod a „Belső értékek” kampányunk keretében is! Részletek a gyűjtőakció és nyereményjátékról itt!

Bár Magyarországon még csak gyerekcipőben jár, a nyugati országokban már hagyománya van az adományboltoknak. Az üzletek – bár ez a kifejezés nem feltétlenül jó, hiszen pont nem az üzleten van a hangsúly – működésének a lényege, hogy ott ingyen átveszik, majd nagyon olcsón eladják a különféle használati tárgyakat. A bevételt pedig részben vagy egészben általában valamilyen civil szervezethez juttatják el.

AdománygyűjtésAz adományboltokban le lehet adni szinte bármilyen, már feleslegessé vált, de működő, más számára még jól használható holmit: elektromos és elektronikai eszközöket, könyveket, ruhákat, edényeket, vagy játékokat. Bármit, amire már nincs szükségünk, otthon csak a portól kell időről időre letörölgetnünk és előbb-utóbb a kukában végezné.

Ha már itt tartunk, az adományboltoknak környezettudatossági, hulladékcsökkentési szempontból is kiemelkedően fontos szerepük van. Hiszen ha oda visszük a különböző megunt használati tárgyainkat, akkor azok nem, vagy csak jóval később kerülnek hasznosításra, legrosszabb esetben pedig hulladéklerakókba.

Adományboltokat itthon alapítványok és egyesületek, nonprofit kft.-k és szociális szövetkezetek nyithatnak. Van belőlük több is a főváros mellett például Békéscsabán, Vácott és Pécsen is.

A világ első adományboltját 1899-ben hozták létre Nagy-Britanniában. Ott olyan termékeket árultak, amelyeket vak emberek készítettek. Ma már sok helyen, Nagy-Britannia mellett például Németországban, Ausztriában és a Benelux Államokban is, nagyon népszerűek az ilyen boltok.

belso-ertekekHa nincs a közeledben adománybolt, a „Belső értékek – A megkopott külső értékes belsőt takar” elektromos háztartási készülék és barkácsgép gyűjtőakció és nyereményjáték keretében is megszabadulhatsz a felesleges elektromos készülékeidtől és elektronikus kütyüidtől. Február 9-ig vidd be azokat bármelyik bauMax, Praktiker, Media Markt és INTERSPAR áruházba hétvégén (a Praktiker üzleteibe akár hétköznap is), és kapsz minden egyes darabért egy 1000 forint értékű levásárolható kupont. Jár mellé egy-egy nyereményszelvény is, és ha az azon szereplő kódot beküldöd sms-ben a megadott telefonszámra, autót nyerhetsz!

Bővebb információ a gyűjtőakcióról és a nyereményjátékról, az átvételi pontokról, a kuponok beváltásáról, valamint a részvételi feltételekről a www.szelektalok.hu/e-hulladek oldalon olvasható! Keresd a játékszabályzatot!

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.