Adj esélyt az újrahasználható pelenkáknak!

Adj esélyt az újrahasználható pelenkáknak!

Egy gyerek a születésétől a szobatisztaságig körülbelül 1-2 tonna kommunális szemetet termel csak eldobható pelenkákból. Miért használjuk őket mégis?

A használt pelenkák nem újrahasznosíthatóak, több száz év kell a lebomlásukhoz, ráadásul veszélyes hulladéknak minősülnek, mivel a széklet és a vizelet a szennyvízcsatorna helyett a szeméttelepen végzi, ahol nem kapja meg a megfelelő kezelést. A szennyezett pelenkákból így több száz féle kórokozó kerül ki a szabadba, amelyek az állatvilágra és a talajvízre nézve is veszélyesek lehetnek.

Az eldobható pelenkák a babák egészségére nézve sem veszélytelenek. A nedvszívó képességük olyan erős, hogy a bőrből is képesek kiszívni a nedvességet, továbbá olyan illatanyagokat és vegyszereket tartalmaznak, amelyek számos betegség kialakulásában szerepet játszhatnak a húgyúti fertőzésektől kezdve az asztmáig.

Ezzel szemben a ma forgalomban lévő mosható pelenkák többféle természetes anyagból készülnek (pamut, kender, gyapjú, bambusz), amelyek nem tartalmaznak vegyszereket, jól szellőznek, hőszigetelnek, és több kutatás eredménye is azt mutatja, hogy a babák nagyobb része jól érzi magát benne. Miért is ódzkodunk akkor tőle?

Az eldobható pelenkákkal szemben a mosható pelenkák használata macerásnak tűnik, mert az emberek fejében még az a kép él róluk, amikor anyáink, nagyanyáink áztatták, kifőzték és vasalták a tetrapelenkákat. Pedig a mai újrahasználható pelenkák alkalmazása sokkal egyszerűbb. A széklet a megfelelő helyre, a vécébe kerül (a WHO ajánlása szerint egyébként az eldobható pelenkákból is ki kell rázni a székletet a vécébe), a többit pedig elvégzi helyettünk a mosógép. A mai mosógépek és a bababarát mosószerek nagy hatásfokkal tisztítják és fertőtlenítik a pelenkákat, 60 fokon például már az összes bennük található kórokozó elpusztul.

A ráfordított idő tehát egy kicsivel több, ugyanakkor ezt nem csak a babapopsi, hanem a környezet és a pénztárcánk is meghálálja, mivel a pelenkáskor végéig az eldobható pelenkákra fordított összeg felét is megtakaríthatjuk.


további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.