A védőnők erősítik a környezettudatosságot a családokban

A védőnők erősítik a környezettudatosságot a családokban

védőnők_képzése_02A védőnők segítségével igyekszik formálni a kisgyermekes családok, várandós nők, valamint rajtuk keresztül a gyermekek környezethez való viszonyát az Országos Gyermekegészségügyi Intézet. A szakemberek azt mondják, gyermekkorban lehet a legeredményesebben kialakítani a fenntartható fejlődést szolgáló viselkedésmintákat.

A környezetünk értékeinek tisztelete, és a környezeti fenntarthatóságot elősegítő viselkedésformák elsajátítása a legfontosabb elemei társadalmunk szemléletformálásának és a környezettudatos életvitel elterjesztésének. Ez a folyamat nem egyik pillanatról a másikra zajlik le, és akkor lehet igazán eredményes, ha minél fiatalabb korban megkezdődik.

Ezért bír különösen nagy jelentőséggel a család, mint elsődleges szocializációs közeg és az ott zajló oktatás-nevelés. Hiszen a hosszú távú cél az, hogy a környezettudatosság a mindennapok részévé váljon, és az ember minden tevékenységét ezen a szűrőn keresztül végezze. Ebben nyújtanak segítséget szerte az országban a védőnők.

védőnők_képzése_03Felkészítették a védőnőket

Egy uniós pályázatnak köszönhetően először a szakembereket, magukat a védőnőket készítették fel: hogyan tudják a gyakorlatban segíteni a gondozásukra bízott családokat abban, hogy a mindennapi életben megvalósítható környezeti fenntarthatóságot szolgáló szokásokat alakítsanak ki otthon. Hiszen az eredményes ismeretátadás kulcsa a rendszeres személyes kapcsolattartás.

A védőnők ennek érdekében április közepe és május vége között a régióközpontokban speciális képzésen vettek részt. Az egy-egy napos felkészítésen szó volt többek között arról, hogyan lehet minimalizálni otthon a fogyasztás során keletező hulladék mennyiségét, mi a jelentősége a szelektív hulladékgyűjtésnek, hogyan lehet kivitelezni a komposztálást akár kertes házban, akár lakásban él valaki. Emellett szó volt a saját termelésű és helyben termelt élelmiszerek jelentőségéről, a helyes víz- és energiagazdálkodásról és például a háztartásban használt vegyszerekről, környezetkímélő takarításról.

A védőnők emellett oktatási csomagot is kaptak, amelynek tartalmát, különböző tematikus kiadványokat és felkészítő anyagokat a családokhoz is el tudnak juttatni.

vedonok-2A lakosságot közvetlenül is megcélozzák

A projekt keretében összesen 7 különböző helyszínen lesznek jelen a projekt megvalósítói idén nyáron. Olyan programokon bukkannak fel, amelyek népszerűek a pályázat célcsoportjának tagjai körében: családi és gyermek rendezvények, illetve a 15-24 éves korosztálynak szóló könnyűzenei fesztiválok.

A környezettudatos gondolkodást népszerűsítő programmal a szakemberek elsőként Budapesten, a Gyerekszigeten vettek részt, ezt követte Győrben a Győrkőc Fesztivál és a soproni VOLT, a következő állomás a kapolcsi Művészetek Völgyében (07.26.), majd Baranya megyében az Ördögkatlan Fesztiválon (08.09.), a Szegedi Ifjúsági Napokon, azaz a SZIN-en (08.28.) és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon (08.31.) lesz.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.