A természet csodája: műanyagból ehető gomba

A természet csodája: műanyagból ehető gomba

ehető gomba műanyag hulladékbólMűanyagot bont le, és eközben válik ehetővé egy speciális gomba. Holland kutatók kezdtek el kísérletezni a Fungi mutariummal. Kifejlesztettek egy különleges inkubátort, amelyben a műanyag hulladékot “feldolgozzák” a gombák, és ezáltal ízletes, emberi fogyasztásra alkalmas étellé válnak.

ehető gomba műanyag hulladékból_1A szakemberek ehhez egy speciális, tojás alakú edényt “alkottak meg”, amelynek aljára egy kis folyadékban a lebontást végző gombaspórák kerülnek, valamint egy különleges – tengeri vörösmoszatokból nyert poliszacharid-keverékből, keményítő és cukor egyvelegéből álló – táptalaj kap helyet. Erre helyezik rá a megtisztított műanyagot, főként nejlonzacskót.

Amíg a mérgező anyag lebontására képes gomba “dolgozik”, átalakul, és ehető gombává válik. A folyamat pár hetet vesz igénybe.

A megoldás amellett, hogy pozitív hatással lehetne az élelmezési piacra, a hulladékhasznosításban is új utat nyithat. A különböző fajtájú műanyagok lebomlási ideje általában több száz év. Ezt rövidíthetnék le jócskán ezek a különleges gombák.

ehető gomba műanyag hulladékból

további cikkek

2022. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét Hulladékcsökkentési hét
A 2022. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai díjazottjai Hulladékcsökkentési hét
Több mint 5000 m3 hulladéktól tisztultak meg nemzeti parkjaink TMOP
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.