A műanyagpalackok útja az újrahasznosításban

A műanyagpalackok útja az újrahasznosításban

A műanyagpalackok mindennapjaink elengedhetetlen részei, de kevesen gondolunk rá, mi történik velük, miután már nem használjuk őket. Az újrahasznosítás rejtett világa hosszú és bonyolult, de itt van az ideje megismerni, amivel te is aktív részese lehetsz a változásnak. Évente több milliárd PET-palackot gyűjtenek össze Európa-szerte, majd bálákba tömörítik és újrahasznosító üzemekbe szállítják. A begyűjtési rendszerek sikere központi szerepet játszik abban, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből az egyedülálló anyagból. A betétdíjas rendszer bevezetése nagyszerű módja annak, hogy a fogyasztók megértsék a PET értékét és hogy nem minden műanyag csomagolás egyforma.

Minden műanyagpalacknak megvan a saját története, a nyersanyagok kinyerésétől, az előállításon át, a fogyasztó kezébe kerüléséig. Ez a rövid út azonban hosszúvá válik, amikor már nincs rájuk szükségünk.

Filmajánló:

Az újrahasznosítás folyamata:

  • Első lépésként a helyes hulladékgyűjtésről kell beszélnünk. Ha nem különítjük el a műanyagpalackokat más hulladékoktól, azok keverednek, és az újrahasznosításuk lehetősége csökken.
  • Az újrahasznosítás kemény munka. A palackokat gyűjtik, szállítják, tisztítják, majd aprítják. Ezután újraalakítják őket, de a folyamat komplexitása miatt gyakran több energia és erőforrás van szükség hozzá, mint a “nulláról” való termeléshez.

A PET-palackok nem hulladékok. A PET műanyag palackok számos felhasználási lehetőséget rejtenek magukban, és a világ egyik leggyakrabban használt műanyag csomagolóanyagaként való státuszát teljesítményének és magas fokú újrahasznosíthatóságának köszönheti. 

A legjobb, amit tehetünk, hogy elutasítjuk a PET palackok használatát. Hordjunk magunknál kulacsot és ne vásároljunk PET palackos üdítőket, ásványizet.

És ha részt szeretnénk vállalni folyóink PET-mentesítésében, akkor önkéntesként jelentkezhetünk a PET kupa csapatánál.

https://www.petkupa.hu/hu_HU/

Vagy szervezhetünk önkéntes szemétszedő akciót.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.