A környezetvédelemről szól a november a Francia Intézetben

A környezetvédelemről szól a november a Francia Intézetben

Környezetvédelmi HónapA programok központi témája a klímaváltozás. A rendezvénysorozat keretében olyan kérdésekre hívják fel a figyelmet, amelyek mindannyiunk jövőjét és környezetét érintik. A Környezetvédelmi Hónap eseményei – előadások, filmvetítések és kiállítás – 2014. november 27-ig tartanak.

A Környezetvédelmi Hónapot immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg a budapesti Francia Nagykövetség és Francia Intézet, együttműködésben a magyar Földművelésügyi Minisztériummal. Az eseménysor kiváló lehetőséget nyújt a magyar-francia tudományos, technikai, gazdasági, regionális és egyetemi együttműködések megerősítésére.

A programsorozat kapcsolódik a 21. ENSZ-Klímakonferenciához (COP21), amelynek 2015 decemberében Párizs ad majd otthont. A 196 országot érintő klímacsúcs célja, hogy a civil társadalom és a vállalatok bevonásával lehetséges megoldásokat találjon az éghajlatváltozás problémájára. A kérdést Franciaország általánosságban prioritásként kezeli.

Az éghajlatváltozás következményei: az invazív fajok

Trópusi fajokA konferencia témája, hogy az éghajlatváltozás következtében megjelennek olyan invazív fajok, amelyek károsan hatnak az őshonos élőlényekre. Ennek kapcsán tudósok dolgoznak azon, hogy megtalálják azokat a módszereket, amelyekkel meg lehet előzni e kártékony, és gyakran nagyon agresszíven terjeszkedő élőlények megtelepedését. Az előadás és kerekasztal beszélgetés célja egyrészt egy helyzetelemzés, valamint az invazív fajok kezelésének ismertetése Franciaországban és Magyarországon.

A program keretében levetítik MOSONYI Szabolcs, Csendes Gyarmatosítók című dokumentumfilmjét, amelyet előadás és kerekasztal beszélgetés követ szakértőkkel. Az eseményen részt vesz Alain ROQUES, erdők állatvilágával foglalkozó kutatócsoport tagja (INRA Orléans), PUKY Miklós PhD, a DKI Restaurációs- és Állatökológiai Osztály tudományos főmunkatársa, valamint Rémi LE BESQ és François PENAUD, vízpolitikával foglalkozó referensek a Loire-Bretagne Vízügyi Központból.

A programnak a Budapesti Francia Intézet ad otthont november 20-án 18:00 órától. A részvétel az eseményen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Innovatív megoldások a klímaváltozásra

Föld védelme - innovatív megoldásokAz Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott Tudás- és Innovációs Közösség (Climate-KIC) részvételével zajló konferencián a klímaváltozás visszaszorítását célzó innovatív megoldásokról lesz szó, konkrét példákon keresztül. Közreműködik: THANH-TAM LE, a Climate-KIC France igazgatója és Dr. LAPOSA József borász, az éghajlat-változás és a borászat relációjáról.

Az eseménynek a Budapesti Francia Intézet ad otthont november 27-én 18:00 órától. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Konferencia kísérőprogramok

A programsorozat ideje alatt, egész novemberben műhelyüléseket és kiállításokat is szerveznek a Budapesti Francia Intézetben. Az érdeklődők megtekinthetik többek között a Mindannyian érintettek vagyunk – Emberek a klímaváltozásban című tárlatot, a legfiatalabbak egész napos alkotói programokon vehetnek részt.

Szinkrontolmácsolás - Francia IntézetA programokon francia és magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak. A konferenciákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az i.pusztai@inst-france.hu címen lehet.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.