A karácsonyfa újrahasznosítása

A karácsonyfa újrahasznosítása

A karácsonyi ünnepkör utolsó napja és egyben a farsang kezdete január 6-a, vízkereszt napja. Véget ért a karácsony, le kell szednünk a karácsonyfát és a rendeltetési helyére vinnünk. Hogy hová? Az attól is függ, hogy vágott fenyőt vettünk vagy földlabdást?

A budapestiek vágott fáit a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) úgynevezett fenyőfa járatai szállítják el.  Mint az FKF weblapjáról megtudtuk, évente 500 000 – 600 000 darab fenyőfát szállítanak el. Január 6-tól kb. 1-1,5 hónapig számítanak a karácsonyfák kihelyezésére. Ez alatt az idő alatt speciális járművekkel gyűjtik a fát, azt követően a hagyományos hulladékszállító autókkal. A budapestiek a vágott fákat a kukák mellé tehetik, vagy a következő linken olvasható 250 gyűjtőhely egyikére vihetik el: http://www.fkf.hu

Az ország más településein is a szolgáltatók elérhetőségein, illetve az önkormányzatoknál lehet tájékozódni.

Újrahasznosítás

Minden díszétől szabadítsuk meg a fát, így a papírdíszektől is, vegyük le az égőket és a talpat is róla az újrahasznosítás megkönnyítése érdekében. A közterület-fenntartó speciális gépei felvágják a karácsonyfát, majd elégetik a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban. Ezzel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot. A nagyobb városokban szintén szervezetten szállítják el a fát és újrahasznosítják a fát, pl. ledarálják és komposztálják. Illetve hulladéklerakóba szállítják. 

Tegyük házi komposztálónkba a felaprított fánkat. Ebben az esetben számolnunk kell a viaszos tűlevelek és a magas gyantatartalmú ágak lassú lebomlásával, de a komposztálás egyébként is lassú folyamat. Az aprított fát apránként tegyük hozzá a házi szerves, konyhai hulladékhoz, fahamuval, állati ürülékkel nedvesítsük a gyorsabb lebomlás érdekében. Komposztját mulcsnak szórhatjuk ki.

Kiültetés

Ha földlabdás vagy konténeres a karácsonyfánk és kertünk is van, akkor mindenképpen ültessük ki. Elvégezhetjük a kiültetést az ünnepek után, illetve tavasszal is. Ha minél hamarabb szeretnénk a kertünkben látni a fánkat, akkor se vigyük minden átmenet nélkül a fűtött szobából a szabadba. Fokozatosan szoktassuk vissza a hideghez. Tartsuk egy hétig a fűtetlen lépcsőházban vagy garázsban, majd azt követően ültessük el. Ha előrelátóak voltunk, már az ünnepek előtt ástunk a fának egy, kb. 50 cm mély és 50 cm átmérőjű gödröt és letakartuk szalmával. Várjunk meg egy napsütéses napot az ültetéssel, majd szedjük ki a szalmát a gödörből és jutazsákostól tegyük bele a fát, illetve vegyük ki a konténerből és ültessük el a körülötte lévő földlabdával együtt. Szórjunk köré földet és jól tömörítsük össze, ki ne dőljön a fánk. Enyhe, napsütéses napokon locsoljuk meg. Ha a szobai melegtől megduzzadtak a rügyei, vagy ha nem ástuk ki előre a gödröt, vagy inkább megvárjuk a tavaszt az ültetéssel, akkor a szabadban teleltessük át a fánkat. Szintén napokon át szoktassuk a hideghez és szigeteléssel védjük meg, csavarjuk rongyokba a gyökerét. Fagymentes, szélvédett, napos helyen tároljuk.

Kölcsönzés

Ha kölcsönöztük a fát, vigyük vissza. A legjobb, ha az ünnepeket követő napokban kerítünk rá sort. Minél hamarabb adjuk vissza, annál biztosabban megmarad. A kölcsönzésnek az az előnye is megvan, hogy a legtöbb helyen bérleti árának egy részét levásárolhatjuk.

Ha ki akarjuk dobni a fát, legyünk környezettudatosak, a balesetek megelőzését és környezetünk tisztaságát, rendezettségét szem előtt tartva a közterületi szemétgyűjtő mellé vagy a gyűjtőhelyekre vigyük kiszolgált fánkat.

Vízkereszt

A néphagyomány úgy tartja, hogy január 6-án, vízkeresztkor kell lebontani a karácsonyfát és kivinni a lakásból. Vízkereszt, vagy a háromkirályok: Gáspár, Menyhért, Boldizsár napján ünnepelte az egyház Jézus születésnapját és az új év kezdetét is a 4. századig. Az ünnepen emlékezik meg az egyház a napkeleti bölcsekről és Jézusnak a Jordán folyóban történt megkeresztelkedéséről. Ezen a napon a keleti és a középkortól a nyugati egyház is vizet szentel. A szentelt víznek mágikus gyógyító, rontást megelőzős szerepet tulajdonítottak. Vízkereszt napjához időjárásjóslások is kapcsolódtak. Pl. a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban a következő: „Ha vízkereszt vizet ereszt, ízikedet padra rekeszd!” Az ízik a háziállatok takarmánymaradékát, nádtörmeléket, kukoricaszárat jelenti, amelyet fűtésre is használtak. A pad alatt a padlást értjük. Tehát ha vízkeresztkor olvad a hó, vagy esik az eső, akkor hosszú, hideg tél lesz, fel kell készülni a tüzelővel a folyamatos fűtésre.

 

Forrás: kfk.hu, hirado.hu, tudasbazis.sulinet.hu 

Utolsó fotó: netfolk.blog.hu

 

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.