A járványhelyzet ellenére is rekordot döntött az Európai Hulladékcsökkentési Hétre jelentkezettek száma

A járványhelyzet ellenére is rekordot döntött az Európai Hulladékcsökkentési Hétre jelentkezettek száma

A tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi jelentkezés érkezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára által koordinált hulladékcsökkentési programra. A magánszemélyek, társadalmi szervezetek, iskolák, óvodák, állami és magánvállalatok a saját maguk által megjelölt ötlettel jelentkezhettek az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai programsorozatára.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét immáron évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés, amely 2009-ben indult. Az európai tagállamokat megmozgató önkéntes részvételen alapuló rendezvénysorozat célja, hogy Európa legtöbb tagállamában egyszerre kerüljön sor olyan programok, projektek, események, rendezvények, versenyek megrendezésére, amelyek felhívják a figyelmet a hulladék csökkentésének szükségességére, lehetőségeire. 

Míg 2009-ben 14 országban 2672 akciót szerveztek, addig 2019-ben már 30 ország 16.570 akciója valósult meg. Magyarország idén tizenkettedik alkalommal csatlakozik az akcióhoz. 

Boros Anita, építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár kiemelte, annak érdekében, hogy az akció üzenete minél több ágazati szereplőhöz eljusson egy rendezvénysorozat lebonyolítására került sor az elmúlt hetekben. A tizenkét etapból álló tematikus program keretében igyekeztünk megszólítani mindenkit: a családokat, a gyermekek nevelésében a jelenlegi nehéz helyzetben is derekasan helyt álló bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, a gazdaságunk motorját képező vállalkozásokat, a mindennapjainkat meghatározó szegmensek – a közlekedés, a kereskedelem, a turisztika, a kreatív ipar, a kultúra, a sport, a vendéglátás  – képviselőit. Köszönjük mindenkinek, aki elkísért minket erre a tizenkét állomással, segítette a munkánkat egy like-kal vagy éppen egy bemutatkozó kisfilmmel. A közös munkánk nem volt hiábavaló, emelte ki az államtitkár, hiszen a járványhelyzet ellenére is kétszer annyian regisztráltak valamilyen önálló ötlettel mint tavaly. Ez is mutatja – ahogyan ez az év elejei Eurobarométeres felmérésből is kiderült már -, hogy mi magyarok igenis tudunk és akarunk is tenni a szebb, élhetőbb közös életterünk, a tisztább országunk érdekében, – hangsúlyozta az államtitkár.

Idén a 863 jelentkezőből 310 az oktatási intézmény, 273 az állami vagy a vállalkozás, 186 valamilyen közigazgatási intézmény, 28 a magánszemélyek és 66 a regisztrált civil szervezetek száma. 

A Hulladékcsökkentési Héthez mindenki lehetőségeihez mérten, a saját tevékenységéhez kapcsolódó programötlettel csatlakozhatott, amely arra ösztönzi az akciók megálmodóinak közvetlen és közvetett környezetét, hogy a mindennapok során is kiemelt odafigyeléssel kezelje a hulladékcsökkentés ügyét, hiszen kis odafigyelés is óriási változásokat idézhet elő – mondta Boros Anita.

A program folytatásaként idén november 21. és 29. között a jelentkezők ténylegesen is megvalósíthatják projektötleteiket. A projektek megvalósításáról készült fotók alapján készült  összefoglaló kisfilmünk decemberben elérhető lesz majd a www.szelektalok.hu oldalon. A legjobb ötleteket és azok legjobb megvalósítóit nemzetközi szinten is díjazni fogják, ahogyan mi is szeretnénk a legjobb hazai ötletgazdákat megjutalmazni, – emelte ki az államtitkár.

Érdemes arra is figyelni, hogy az ITM egy alkotópályázatot is hirdetett: a magyar díjazottak kaphatják meg azokat a díjakat, amelyeket az alkotópályázat nyertesei készítenek. Ezek maguk is különleges alkotások lesznek, hiszen feleslegessé vált dolgokból, alkatrészekből, hulladéknak szánt, kidobásra ítélt eszközökből, anyafokból készülhetnek.

A programok megvalósítása során ügyeljünk egymásra és tartsuk be a járványügyi előírásokat. Számos programon részt lehet venni, jónéhány online formában kerül megtartásra. Érdemes ellátogatnia  www.hulladekcsokkentesihet2020.huhonlapunkra, – hívta fel a figyelmet Boros Anita. 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.