A gyerekek sós snackek, chipsek, sóspálcika és mogyoró csomagolásának gyűjtésében mérhetik össze környezettudatosságukat. A Takarítás Világnapján útnak indított akció jövő márciusig tart, abban bármely magyarországi köz-és felsőoktatási intézmény részt vehet. A legaktívabb iskolák diákjainak igyekezetét többek között sportszerekkel és iskolazöldítési programmal jutalmazzák.
A TerraCycle hagyományosan nem, vagy nehezen újrahasznosítható hulladékok gyűjtésével és hasznosításával foglalkozik. Az amerikai céget egy magyar származású vállalkozó, Tom Szaky alapította. A vállalatnál a használt chipses zacskókat például műanyag granulátummá alakítják, abból pedig hétköznapi használati tárgyakat készítenek.
A társaság Európában elsőként Magyarországon indította el egy éve a sós snackek csomagolásának gyűjtését a Chio termékek gyártójával, az Intersnack Kft.-vel közösen. Ennek eredményeként majd 70 ezer chips-, sóspálcika-, mogyoró- stb. csomagolást hasznosítanak újra megakadályozva, hogy azok hulladéklerakóba kerüljenek.
A Chips Brigád munkájába azért igyekeznek minél több fiatalt bevonni, hogy elősegítsék, támogassák a gyerekek környezettudatos gondolkodásra való nevelését.
Mit gyűjt a Chips Brigád?
A programban résztvevők márkától és mérettől függetlenül gyűjthetik a chipsek, puffasztott snackek, sós pálcikák, krékerek, perecek, sós magvak és pattogatott kukoricák műanyag alapú csomagolóanyagait.
Mit kell tennie az iskolának?
Az intézmények mindössze gyűjtőhelyként kell regisztrálniuk a Chips Brigád oldalán. Az összegyűjtött hulladékokat az iskolák a honlapról letölthető csomagküldő címkével díjmentesen, postai úton tudják eljuttatni a TerraCycle-nek.
A résztvevő iskolák márciusig minden hónapban értékes sportszereket nyerhetnek, a begyűjtött hulladékok után pedig darabonként 2 forintot ajánlhatnak fel jótékony célok (akár a saját alapítványuk) támogatására.
A verseny végén a legtöbb hulladékot beküldő oktatási intézményt egy 250 ezer forint értékű iskolazöldítési programmal jutalmazzák, amelyet teljes mértékben az intézmény igényei szerint alakítanak ki.