Hozzávalók 4 főre
- Karfiol, 1 nagyobb fej, kb 0,5 kg
- Tej 2,5 dl
- Só, kristálycukor
- Vaj 0,1 kg
A morzsához:
- Tökmag 3 evőkanál
- Currypor 1 tk
- Só 1 csipet
- Száraz kenyér, vagy durvaszemű zsemlemorzsa 5 dkg
A leveshez a karfiol egyik háromnegyedét szedjük rozsáira. A nagyon vastag torzsa részt tegyük el egy zöldségalapléhez. A többi részt vágjuk kisebb-nagyobb darabokra, dobjuk a lábosba, majd öntsük fel a tejjel, és annyi vízzel, hogy pont ellepje. Sózzuk és adjunk hozzá kevés kristálycukrot is.
Amíg fő a karfiolunk készítsük el a morzsát. Egy aprítóba tegyük bele a karfiol másik felét, a morzsát, tökmagot és a fűszereket. Addig daráljuk, amíg egy morzsaszerű állagot kapunk. Egy serpenyőben egy kanál olajon pirítsuk le. Tegyük félre tálalásig.
Eddigre már biztosan megpuhult a karfiolunk. Tegyük egy turmixgépbe annyi folyadékkal, hogy a megfelelő állagot elérjük. Kezdjünk egy kevéssel és folyamatosan adjunk hozzá, hogy nehogy túl híg legyen. Kóstoljuk, ha kell sózzuk majd tegyük bele a kockázott hideg vajat, hogy krémes legyen.
TIPP: A leveleket se dobjuk el. A levelek zöld részét hirtelen forrázzuk, majd jeges vízben hűtsük le, majd alaposan szárítsuk le papírkéztörlőn. Ha már szárazak nem túl forró olajban hirtelen süssük őket meg chips-nek. A végén sózzuk. Ha tovább akarjuk tárolni az olajban sütés után tegyük 60 fokos sütőbe száradni 1 órára.