Ünnepi receptek – Pestós csirkemellrolád, egészben sült zeller pirítva, almás zellersaláta
Hozzávalók 4 főre
- Csirkecomb filé 4 db
- Pesztó 5 dkg
- Só, frissen őrölt bors
- Zeller 0,4 kg (egy közepes db)
- Angol zeller 4-5 szál
- Zöldalma 2 db
- Citrom 1 db leve
- Petrezselyem 1 csokor
- Olivaolaj 3 evőkanál
A csirkecombokat fólián, keresztük kicsit klopfoljuk ki, majd sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. Fektessük egy fóliára, majd kenjük meg a belső felét a pesztóval. A fólia segítségével szorosan tekerjük fel, csomózzuk el a két végét. Tekerjük még fóliába, majd egy lábosban, kb.70 fokos vízben „gőzöljük” 20 percet. Tegyük félre tálalásig.
Az angol zellert és zöldalmát vágjuk fel vékony szeletekre. Keverjük el a citrom levével, az olivaolajjal és a durvára vágott petrezselyemmel., ha szeretnénk sózzuk meg kicsit.
A zellereket alaposan mossuk meg, majd locsoljuk meg kevés oliva olajjal, sózzuk, borsozzuk, alaposan dörzsöljük be, majd csomagoljuk alufóliába. 160 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg alaposan meg nem puhul. Ez akár 2-3 órát is igénybe vehet, így érdemes többet készíteni, később azt használhatjuk salátának, pürének, levesbe, köretnek.
A kész zellereket hámozzuk meg, majd vágjuk fel, ahogy szeretnénk, ha akarjuk cikkekre, vagy akár szeletekre is.
Egy serpenyőben hevítsünk kevés olivaolajat és pirítsuk körbe a húsroládokat és a zellert is.
Tálaljuk a zelleres salátánkkal.