Hozzávalók 1 db 22 cm hosszú kenyérsütő formához:
- Száraz kenyér, vagy kifli vagy friss pirítva 25 dkg
- Tej 2,5 dl
- Egész tojás 2 db
- Vanília 1 db kikapart magja
- Kristálycukor 2 evőkanál
- Vaj a tál kikenéséhez
A birsalmapüréhez:
- Birsalma 1 nagyobb db, kb 25 dkg
- Kristálycukor 20 dkg
- Citrom 1 db leve és héja
- Csillagánizs 2 db egész
A vanília sodóhoz:
- Tej 1,5 dl
- Tejszín 1,5 dl
- Vanília kikapart magja 1 db
- Kristálycukor 5 dkg
- Fahéj 2 rúd
- Tojás 4 db sárgája
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A formánkat kivajazzuk.
A birsalmát félbevágjuk, kivágjuk a magházát, majd feldaraboljuk. Felöntjük vízzel, hogy épphogy ellepje, beleszórjuk a cukrot, csillagánizst, belefacsarjuk a citrom levét. Fedő alatt lassú tűzön addig forraljuk, amíg meg nem fő. Amikor kész botmixerrel leturmixoljuk, ha akarjuk teljesen simára, ha akarjuk hagyjunk benne nagyobb darabokat.
A kenyeret, kiflit daraboljuk, ha friss, akkor 160 fokos sütőben szárítjuk, pirítjuk 20 percet. A tejet, a tojást a fűszerrel, cukorral habverővel elkeverjük. A kenyérszeleteket beletesszük a tálba, hagyjuk, hogy 10 perc alatt megszívják magukat.
A kivajazott tálba rétegezzük a kifliket, majd egy réteg birsalmapürét, ezt addig folytatjuk, míg minden el nem fogy, a tetejét a pürével fejezzük be. Tegyük be a sütőbe, egy 20 perc alatt süssük készre, majd vegyük fel a sütőt 200 fokosra és süssük, amíg meg nem pirul a teteje, kb. még 10 perc.
Amíg sül a kenyérpuding készítsük el a vanília sodót. A tojássárgáját egy kanállal a cukorból, verjük habosra fehéredésig. A tejet a tejszínnel, cukorral, fűszerekkel közben forraljuk fel. Hőkiegyenlítéssel adjunk a forró tej-tejszín keverékből a tojáshoz és keverjük el, majd az egészet tegyük vissza a tűzre. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd azonnal szűrjük le.