Húsvéti maradék ételből új fogások

Húsvéti maradék ételből új fogások

Hiába fogadtuk meg, hogy az idén nem főzünk annyi ételt húsvétkor, csak több sikerült és ennélfogva maradt is belőle. Ne dobjuk ki, hanem használjuk fel ötletesen új ételek készítésére.

Változatos krémeket, rakott ételeket, süteményeket állíthatunk össze a maradékok felhasználásával. Az az idő is jól jön, amit megspórolunk azzal, hogy már készen van az új étel fő összetevője. Lássunk hát példákat arra, hogy mi mindent alkothatunk. Receptjeink között erdélyi és francia ételekről és hazai népi ételekről is olvashatsz.

Sonka-és tojáskrém

A sonkából készíthetünk tormás sonkakrémet. Daráljuk le a sonkát, keverjük kenhetővé tejföllel, szórjunk bele pár csipet frissen reszelt tormát és apróra vágott lilahagymát. Majd tegyünk hozzá egy kis majonézt és ízesítsük egy kevés mustárral. Nem kell sózni, mert sonka magában sós. Tojásból tojáskrémet: reszeljünk le vöröshagymát, vágjunk apróra petrezselymet, törjük össze villával a főtt tojásokat, keverjünk hozzá mustárt, majonézt, sót, borsot, őrölt pirospaprikát. A sóval óvatosan bánjuk, mert a majonézben és a mustárban is van belőle.

Francia lepény

A sonkát felhasználhatjuk az ezerféleképpen variálható francia lepényhez a quiche-hez (kiejtése: kis) is. Készítsük el ezt a tészta alapot, meglátjuk, még sokszor meg fogjuk sütni, amikor hirtelen elkészíthető, hidegen is, melegen is fogyasztható, ízletes ételre vágyunk. 20 dkg lisztet dolgozzunk össze 10 dkg vajjal, majd apránként adjunk hozzá 3 kanál hideg vizet. Gyorsan dolgozzunk, majd tegyük egy órára a hűtőbe a tésztát. Béleljünk ki egy kör alapú hullámos peremű sütőedényt a tésztával, hogy a peremére is jusson. Majd szurkáljuk meg villával, hogy sülés közben ne púposodjon fel. Eztán süssük meg félig. Közben készítsük el a tölteléket, amely rendkívül sokféle lehet. Jelenleg gondolkozzunk sonkában és (új)hagymában. Verjünk fel 3 tojást és keverjük össze 2 dl tejföllel, 1 csokorkarikára vágott újhagymával, melynek a zöldjét is összevágtuk, reszeljünk bele 10 dkg sajtot és kockázzunk fel 20 dkg sonkát. majd sózzuk, borsozzuk. Öntsük bele a félig sült lepényt tartalmazó formába és süssük meg egészen. Ezt a receptet annyiféleképpen variálhatjuk, ahányféleképpen szeretnénk. A tölteléke lehet pl. főtt zöldség: kukorica, brokkoli, karfiol, dinsztelt sárgarépa, spenót stb.

Erdélyi rakott tészta és burgonya

Tanuljunk meg egy új, rendkívül látványos erdélyi tésztaételt készíteni. A sonkás laska leírását és fotóját egy csíkszeredai weblapon találtuk. A kinézetre egy guriga sajthoz hasonló ételhez kétféle tészta kell: a tölteléknek való száraztészta és a sütőedény kibéleléséhez való friss, gyúrt tészta. Előbbit megvásárolhatjuk üzletben, az utóbbit magunk gyúrjuk. A töltelék hozzávalói: 1 füstölt csülök megfőzve, kicsontozva, ledarálva, 4 dl tejföl, 25 dkg széles laskatészta megfőzve, 4 nyers tojás, só, bors. A töltelékhez valókat alaposan összekeverjük és félre tesszük. Majd begyúrjuk a sütőedény kibéleléséhez való tésztát. Lisztet összekeverek egy kanál zsírral és egy tojással valamint egy kis vízzel. Összegyúrom, és kinyújtom. Egy lábast vagy tűzálló tálat kizsírozok, lisztezek, majd a kinyújtott laskával kibélelem. Belerakom a tölteléket és visszahajtom a tészta széleit, hogy befedje. Előmelegített sütőben (kb. 170 fokon, 60 perc alatt) pirosra sütöm. Miután megsült lapos tányérra kiborítom, és mint a tortát szeletelem.

Szilvás gombóc, nudli

Mivel az ünnepek alatt több időnk van, ezért készíthetünk krumpli maradékból, burgonyapüréből nudlit és szilvás vagy lekváros gombócot a gyerekek nagy örömére. Egy kg tört krumplihoz 30 dkg lisztet teszünk, egy tojást és egy evőkanál zsírt. Gyúrjuk össze és osszuk kétfelé. Az egyik részéből csináljunk szilvás gombócot, a másikból nudlit. Nyújtsuk ki az egyik adag tésztát és vágjuk kockára. A kiolvasztott, lecsepegetett mirelit szilvát vágjuk ketté és forgassuk fahéjas kristálycukorba. Tegyük a kocka közepébe és formáljunk belőle gombócot. Lekváros gombóc készítésénél egy kávéskanál lekvárt tegyünk a gombóc közepébe. Tegyük lobogó forró vízbe és főzzük ki. Miután feljöttek a víz tetejére, főzzük még 2-3 percig, majd szűrjük le. Zsiradékon pirítsunk zsemlemorzsát és tegyük bele a gombócokat. Óvatosan rázogassuk, hogy mindenütt érje a morzsa. A tészta félre tett részét nyújtsuk kb. egy centiméter vastagságúra, majd késsel vágjuk ugyanilyen keskeny csíkokra. Sodorjuk meg a tenyerünkkel a csíkokat, azaz gömbölyítsük le az oldalukat. Vágjuk fel kb. 3 cm-es darabokra és szórjuk a fővő vízbe. Miután feljöttek a víz tetejére, szűrjük le és tegyük külön edénybe megpirított zsemlemorzsára.

Töltött káposzta sonkalében

Főtt krumpli maradékából készítsünk dödölét. Ehhez a zalai laktató ételhez egy kilogramm krumplira 30 dkg lisztet számoljunk. Melegítsük fel vízben a krumplit, majd szűrjük le úgy, hogy félretesszük a leszűrt vizet. Törjük össze, adjuk hozzá a lisztet és törjük össze. Apránként adjunk hozzá vizet is és tegyük vissza a tűzre, hogy a kásaszerű krumplink lassan főjön a liszttel. Aprítsunk fel hagymát, zsiradékon pirítsuk le. Egy kis edénybe tegyünk zsiradékot, mártsuk bele a kanalt és szaggassuk az olajos hagymára.  A sonkalevet adagokra osztva fagyasszuk le és később használjuk fel krumpli-illetve bableves, raguk, főzelékek, töltött káposzta főzéséhez.

Rakott zöldség

Pörkölt is maradt? Daráljuk össze vagy vágjuk apróra. Készítsünk belőle rakott zöldséget, mint pl. rakott zöldbabot, kelkáposztát. A zöldbabot főzzük meg. Ha laktató ételt akarunk készíteni, főzzük külön rizst vagy egyéb gabonát, pl. gerslit (hántolt árpa), hajdinát. Rétegezzük egymásra az összetevőket kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt sütőedénybe, majd öntsük le tejfölbe kevert tojással, a tetejére daraboljunk vajat és szintén szórjuk meg zsemlemorzsával. Süssük meg a sütőben. Rakott kelkáposzta készítése esetén a káposztát nem szükséges megfőzni. Daraboljuk fel és úgy rétegezzük a többi hozzávalóval.  

Csokoládé nyusziból csokis brownie

Túl sok csoki nyúl és csoki tojás összegyűlt? Ne tartogassuk apránként eszegetve, hanem használjuk fel süteményhez. Süssünk csokis borwnie-t, ez emlékezetes marad az egész családnak. 30 dkg étcsokoládét olvasszunk fel vízgőz fölött. 4 tojást keverjünk össze 20 dkg cukorral és egy zacskó vaníliás cukorral, majd adjuk a csokoládéhoz. Szitáljunk bele 15 dkg lisztet és 10 dkg darabolt dióval.  A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: csimota.hu, nosalty.hu, mindmegette.hu, csik360.ro

további cikkek

Otthoni, hétvégi kertes élelmiszer-termelés: gazdaságos, környezetbarát és pazarlásmentes megoldások hírek
Ne dobj ki évente 190 ezer forintot! hírek
A piacok és szezonális termékek előnyei – A tudatos vásárlás közösséget teremt és csökkenti a pazarlást hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.