5. TeSzedd! – Rekord mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek

5. TeSzedd! – Rekord mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek

Fotó: Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás, MTI

Véget ért az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció. A május 15-17. között zajlott országos szemétgyűjtésben összesen 1.590 helyszínen – a becsléseink szerint – több mint 170 ezer önkéntes szedhetett szemetet. Mintegy másfél milliárd forint értékű munkát végezhettek el az idei akcióban a „teszeddelők”, akik körülbelül 2.300 tonna szemetet gyűjtöttek össze a három nap alatt. Ez ismét egy fantasztikus eredmény, amihez mi szívből gratulálunk! 🙂

Az időjárás sok helyen nem kedvezett a szemétgyűjtő akciónak, pénteken a Dél-Dunántúlon, szombaton egy keskeny sávban a Kaposvár-Pécs-Békéscsaba vonalon, vasárnap napközben pedig az ország északkeleti részén esett az eső. Az érintett önkéntesek azonban nagyon lelkesek és rugalmasak voltak, és ahelyett, hogy lemondták volna az akciót, elhalasztották azt egy későbbi időpontra még aznap, vagy a következő akciónapra.

Az idei TeSzedd! akcióban a legtöbb önkéntes Pest megyében (kivéve Budapest) gyűjtött szemetet, 203 találkozási ponton 13.590 regisztrált önkéntes töltötte a zsákokat. A második helyre idén ebben a tekintetben Hajdú-Bihar, a harmadikra pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye került. Az 5. TeSzedd! akcióban Budapesten 151 találkozási ponton 8.078 regisztrált önkéntes vett részt az akcióban. Az első 10 legaktívabb település között még Püspökladány, Mosonmagyaróvár, Hatvan, Hajdúnánás, Szombathely, Edelény, Karcag, Fertőd és Miskolc szerepel.

A TeSzedd! akció népszerűsítésében idén is számos partnerünk volt, így például a Magyar Természetjáró Szövetség és a FŐKERT Nonprofit Zrt., valamint a közérdekű városi problémák megoldását segítő Járókelő Egyesület és a Miutcánk.hu közösségi oldal.

Fotó: KÖVIZIG - Gyula

Fotó: KÖVIZIG – Gyula

Miért is jó a TeSzedd! akció?

A TeSzedd! akció célja egyrészt az elszórt, eldobált szemét összeszedése, illegális hulladéklerakók felszámolása, másrészt – hosszú távon – a társadalmi szemléletformálás, az emberek környezet iránti érzékenységének erősítése. Ez utóbbi nemcsak a szemetelés gyakorlatának visszaszorítását, hanem a hulladékok keletkezésének megelőzését, az újrahasználat és az anyagok újra történő hasznosításának elősegítését célozza.

Fotó: Komka Péter

Fotó: Komka Péter

Ezek a célkitűzések igazodnak az Európai Bizottság által – a LIFE+ Európai Hulladékcsökkentési Hét-programjának részeként – kezdeményezett Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akció célkitűzéseihez: a 3R, azaz recycle-reuse-reduce alapelve a hulladékok újrahasznosítását, az anyagok újrahasználatát, valamint a tudatos fogyasztás és vásárlás révén az egyre kevesebb hulladék termelését foglalja magában.

A Let’s Clean Up Europe! összeurópai szemétgyűjtést, amelyhez idén is csatlakozott Magyarország, összesen 27 európai uniós, és öt, a közösségen kívüli országban tartották meg. Azt, hogy európai viszonylatban milyen eredményt értünk el, később tudjuk meg.

Addig is minden TeSzedd! önkéntesünknek és segítő partnerünknek köszönjük az aktív közreműködést! 🙂

Kép forrása: MTI; KÖVIZIG-Gyula

Fotó: Kovács Tamás; KÖVIZIG-Gyula; Komka Péter

további cikkek

Magyar díjazottak az EWWR nemzetközi versenyén Kreatív hulladékkezelés
2023. ÉVI KÁRPÁT-MEDENCEI FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Egyéb
Túrázz és segíts! Itt a Tavaszi Nagytakarítás Egyéb
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.