5 hasznos tipp az újrahasználatra

5 hasznos tipp az újrahasználatra

WC papír guriga újrahasználatHa figyelünk arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, azzal egyrészt részt veszünk a gyártásból és a hulladékképződésből eredő környezetszennyezés csökkentésében, másrészt óvjuk a Föld erőforrásait, így hozzájárulunk, hogy a következő generációk minél tovább tudják azokat használni. Bemutatunk néhány ötletet, amivel elkerülhetjük a hulladékképződést.

Bevásárlótáska1. Műanyag szatyrok helyett használjunk újrahasználható bevásárlótáskákat!

A bevásárlóközpontok eldobható szatyrait szemétre hajításuk előtt átlagosan 20 percig használják. Ez nemcsak azért probléma, mert felhasználásukat követően szinte azonnal hulladékká válnak, hanem azért is, mert ha nem megfelelő helyre dobjuk őket, azzal a környezetet is szennyezzük. A műanyag szatyrok, amelyek a tengerben kötnek ki, teknősöket, delfineket vagy madarakat ölhetnek meg, mivel az állatok könnyen tápláléknak nézik és lenyelik azokat. Ezt könnyedén megelőzhetjük, ha vásárláskor viszünk magunkkal újrahasználható bevásárlótáskát!

Iskolaszerek2. Újrahasználat az iskolában

Iskolakezdésnél ellenőrizzük az előző évről megmaradt iskolaszerek állapotát, hátha akad köztük még használható: egy tolltartó, egy még be nem telt füzet, vagy éppen pár használható színes ceruza biztosan maradt tavalyról! Újak vásárlása esetén válasszunk újratölthető írószereket, melyeket sokáig használhatunk majd. A tankönyveket könnyedén beszerezhetjük idősebb diákoktól, mi pedig adjuk a kisebbeknek az előző években használt könyveinket. Egy két aláhúzás, vagy firka miatt ne kelljen új könyvet venni, hiszen az sok fa életébe kerül!

Újrahasználat az iskolában!3. Karácsonyi vásár

Ki mondta, hogy minden évben ugyan azt a karácsonyi dekorációt kellene használni? Karácsony előtt gyakran szerveznek bolhapiacot, ahol karácsonyhoz kapcsolódó termékeket pl. karácsonyfadíszeket, dekorációs eszközöket cserélhetnek egymással a résztvevők. Így a minden évben más színű karácsonyfadísz nem kell, hogy pénztárca kérdése legyen többé! Sőt, a szemfülesek itt akár a karácsonyi ajándékokat is beszerezhetik.

4. Ruháinkat mindig adjuk a rászorulóknak!

Gyakran előfordul, hogy az egyébként még hordható ruháinkat megunjuk, kinövi a gyerkőc, esetleg idejét múlttá válik. Ez nem kell, hogy egyúttal azt is jelentse: egyenes út a szemétbe! Ilyenkor gondoljunk azokra is, akik azokat a ruhadarabokat még tudnák hordani! Ha nincs olyan ismerősöd, aki még hasznosítani tudná, akkor keresd a lakóhelyed környékén a kifejezetten erre a célra kihelyezett gyűjtőkonténereket, vagy vidd el a ruhákat a Vöröskereszthez!

5. A kölcsönzés ereje

Takarítasz, barkácsolsz, felújítasz? Nincs meg hozzá a szükséges felszerelésed? Eszedbe ne jusson mindenből újat venni! Kérdezd meg inkább ismerőseidet, biztos akad valaki, aki szívesen kölcsönad egy festő hengert! Ki tudja, legközelebb pedig, lehet Te is viszonozhatod a szívességét azzal, hogy egy hétvégére nélkülözöd a fúrógéped!

Fotó: trademagazin.hu

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.