3. PET Kupa: többszörös rekorderek a Tisza “megmentői”

3. PET Kupa: többszörös rekorderek a Tisza “megmentői”

Magyar Csaba – PET Kupa 04Minden eddiginél több PET hajóval, minden korábbinál több PET Kalóz száll harcba idén a Tisza “megmentéséért” a PET Kupán. A július 17-25. között zajló “csatasorozat” védnöke Vereckei Ákos többszörös olimpiai bajnok kajakozó, aki a PET Kalózokat egy pillepalack kajakos rekordkísérlettel indította útjára…

A magyar rekord

Vereckei Ákos magyar gyorsasági rekordot állított fel egy 100 százalékban pillepalackokból készült kajakkal a PET Kupát beharangozó június 24-i sajtótájékoztatón. A többszörös olimpiai bajnok kajakozó 2 perc 34,66 másodperc alatt teljesítette a 200 méteres távot Budapesten, az Újpesti-öbölben. A tiszai PET Kupára bemelegítő rekordkísérlethez a már-már legendás CsakPET (tervező, építő: Nagy Máté) nevű PET hajót használta, amely tavaly több mint 100 folyamkilométert tett meg a Tiszán és elnyerte a PET Kupa leggyorsabb hajójának járó címet.

Magyar Csaba – PET Kupa 02

Nemsokára eldördül a startpisztoly

Hamarosan rajthoz áll a PET flotta, amely idén közel 20 hajóból áll majd, amelyek fedélzetén összesen mintegy 100 PET Kalóz veszi fel a harcot a pet-palackok seregével. . A három éves múltra visszatekintő PET Kupa útvonala Vásárosnamény – Tiszaadony – Tiszamogyorós – Zsurk – Tuzsér – Révleányvár – Cigánd lesz, összesen mintegy száz folyamkilométert lefedve.

Az egyik PET hajó most először Cigánd után is folytatja útját, és egészen a Dunáig megpróbálja felmérni a szennyezettség állapotát, miközben több száz folyamkilométert tesz meg a Tisza magyar, majd szerb szakaszán.

A Természetfilm.hu alkotóközösség tagjai által megálmodott PET Kupán a PET Kalózok először 2013-ban szálltak vízre 4 hajóval, majd 2014-re már 8 hajót építettek a kreatív és elszánt versenyzők.

A cél a Tisza megmentése

A Tisza ma Magyarország legszennyezettebb folyójának számít, egyik hazai természetes vízben sincs annyi háztartási szemét és hulladék, mint a Tiszában. A PET Kupa szervezői erre igyekeznek ráirányítani a figyelmet, úgy, hogy közben a folyóból minél több hulladékot kiemelnek, és annak nagy részét újrafelhasználásra, illetve hasznosításra viszik.

A kezdeményezés sikerén társadalmi szervezetek, Tisza menti települések, cégek és magánemberek dolgoznak közösen.

Magyar Csaba – PET Kupa 03

Többfrontos harc

Idén kiépül egy “hulladéktérkép” adatbázis is: a PET hajók legénysége nemcsak gyűjti a szemetet, hanem folyamatosan monitorozza is az ártérben felhalmozódott hulladékhegyek méretét és pozícióját.

A szemét és hulladék legnagyobb része Ukrajnából és Romániából érkezik, ezért hosszú távon egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködéssel szeretnének megálljt parancsolni az ismétlődő tiszai PET-palack áradatnak. A még hosszabb távú cél, hogy egyáltalán ne kelljen PET Kupát szervezni…

A csatát vesztő pillepalack-áradat

Csak tavaly közel 10 ezer darab PET-palackot és más műanyag hulladékot távolítottak el a folyóvízből az önkéntesek. Idén 20-30 ezer pillepalack összegyűjtésére számítanak. Ezeket az önkéntesek az esemény minden estéjén szétválogatják. A már nem hasznosítható palackok a térségi hulladékgazdálkodási közszolgáltató közreműködésével lerakóba, a hasznosítható darabok pedig a válogatás és bálázás után hulladék-feldolgozóba kerülnek.

A PET Kupa főtámogatója idén az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság.

Fotók: Magyar Csaba – PET Kupa

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.