“Zöld bébiszittereket” képeztek Pécsett

“Zöld bébiszittereket” képeztek Pécsett

2014. október 22.

szelektív gyűjtés tanításaA környezettudatos gyermeknevelésre és háztartásvezetésre helyezték a hangsúlyt a tanfolyamon, amelyet a Zöld – Híd Alapítvány és a MIOK DDR KK Nonprofit Kft. indított még márciusban. A TÁMOP-pályázat finanszírozásában megvalósított akkreditált képzésen 20 fő vett részt.

A 200 órás, ingyenes lehetőség keretében a hallgatók ismereteket szereztek a környezetszennyezés formáiról, környezetvédelmi eljárásokról, elsajátítottak otthoni környezetbarát praktikákat, amelyeket a gyakorlatban is kipróbáltak, készítettek testápolót, „egészséges” édességet és szendvicskrémet.

Több órán át az ökotudatos gyermekneveléssel foglalkoztak, erre fókuszáló mesékkel, játékokkal ismerkedtek meg, környezetbarát társasjátékokat terveztek és készítettek. Tanultak a háztartási hulladékok újra felhasználásáról, a gyakorlati órákon „gyártottak” például italos karton dobozból pénztárcát, PET palackból ügyességi játékot, valamint WC-papír gurigából állatokat. Készítettek emellett vegyszermentes gyurmát is természetes alapanyagok felhasználásával.

Ezek mellett foglalkoztak gyermekgondozással, ápolással és elsősegélynyújtással, valamint önismereti játékokon keresztül fedezhették fel saját képességeiket és betekintést nyertek a stresszkezelés témakörébe is.

gyerek rajzok Föld és újrahasznosítás

Az elméleti képzés mellett teljesítettek 80 órányi szakmai gyakorlatot is: 40 órát családoknál, 40 órát pedig gyermekekkel foglalkozó intézményekben töltöttek, többek között bölcsődében, családi napköziben, óvodában, iskolai napköziben és játszóházban.

A zöld bébiszitterekkel a Zöld-Híd Alapítvány családi napjain, játékdélelőttjein és szabadtéri kitelepülésein is lehetett találkozni.

Az akkreditált képzés végén 17 nő és 3 férfi bébiszitter kapott tanúsítványt, akik az elsajátított tudás és megszerzett gyakorlati ismeretek birtokában bátran vállalhatnak gyermekfelügyeletet.

A TÁMOP 5.5.1.B-11/2 pályázati konstrukció keretében megvalósított képzés célja az volt, hogy a résztvevők a fejlesztő gyermekfelügyeletre felkészülten, a környezettudatos gondolkodásmódot elsajátítva kerüljenek a későbbi munkaadóikhoz.

Az alapítványnál azt tervezik, hogy jövőre újabb képzést indítanak alacsonyabb óraszámmal, és bővítve nyelvi modullal, immár önköltséges formában.

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.