TeSzedd! – Csak az időpont a kérdés

TeSzedd! – Csak az időpont a kérdés

2016. július 04.

Játék határidő hosszabbításAz nem, hogy jó-e, legyen-e, és szeretik-e az önkéntesek, vagy sem. 🙂 Az országos szemétgyűjtő akciót nagyon fontosnak, hasznosnak és hatékonynak tartják a résztvevő önkéntesek. Ez derült ki a TeSzedd! kapcsán készült felmérésünkből. A kérdőívünket az esemény után összesen 663-an töltötték ki: válaszoltak a kérdéseinkre, értékelték a kampányt és tettek javaslatot arra, legközelebb mit csináljunk másként. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat.

A TeSzedd! országos szemétgyűjtő akciót a válaszadók mintegy 97 százaléka fontosnak és szükségesnek tartja. 83 százalékuk a kezdeményezést hatékonynak is gondolja.

Ezek a számok csak kiegészítik az idei program tényleges eredményeit, azt, hogy április 28. – május 1. között minden eddiginél több önkéntes, összesen mintegy 190.000 ember minden korábbit meghaladó számú, 2.240 helyszínen, rekord mennyiségű, körülbelül 2.857 tonna szeméttől szabadította meg az országot. A TeSzedd! résztvevői összesen 1,7 milliárd forint értékű munkát végeztek el a négy nap alatt. Ismét le a kalappal előttük! 🙂

A TeSzedd! kampánya is sikeres volt

Ez csak nekünk öröm, de éppen ezért tesszük közzé: a válaszadók 75 százaléka az országos szemétgyűjtő akció kampányával is meg volt elégedve. A válaszokból kiderül, az érintettek 88 százaléka minden, 8 százaléka pedig nagyrészt minden – a TeSzedd!-en való részvételhez szükséges információt – Kérdőívmegtalált a weboldalunkon. Ez – akárhogy is számoljuk – 96 százalék. 🙂

A www.teszedd.hu oldalon megtalálható regisztrációs felülettel a kérdéseinkre válaszolók 85 százaléka könnyen elboldogult. Ezen a ponton mindössze ketten írták azt, hogy nehezen sikerült ezt megoldaniuk.

Ez számunkra azért nagyon fontos, mert évről évre arra törekszünk, hogy az önkénteseinktől érkező visszajelzéseket és a saját tapasztalatainkat beépítsük a TeSzedd! szervezési és lebonyolítási folyamatába annak érdekében, hogy minél jobb, eredményesebb és népszerűbb lehessen az akció. És ha már itt tartunk…

Visszatérő téma az időpont kérdése

A TeSzedd! akció kapcsán nagyon sokan megemlítették, hogy szerencsésebb lett volna más időpontban megtartani az akciót. Többen is március első felét, április közepét, mások pedig inkább egy későbbi májusi időpontot tartottak volna jobbnak.

Gyakorlatilag bármelyik időpont mellett lehet érveket és ellenérveket találni: a korábbi időpont azért jó, mert a parkokban, erdőkben, települések külterületein az utak mentén stb. a növények még nem takarják el az illegálisan eldobált szemetet. Ugyanakkor az időjárást nem lehet befolyásolni, márciusban még havazhat, áprilisban pedig bármikor eleredhet az eső. Később pedig, bár az időjárás kiszámíthatóbb, az iskolákban ott az évvége, az érettségi, és persze a tűző napon sem esik jól szemetet szedni még úgy sem, hogy a szabadban vagyunk.

Európai Kérdőív - Hulladék

Ezzel együtt nem feledkezhetünk meg arról, hogy a TeSzedd! akcióval hazánk csatlakozott a Tisztítsuk meg Európát! (Let’s Clean Up Europe!, azaz LCUE) összeurópai kezdeményezéshez, ez pedig azt jelenti, hogy az időpontot velük együttműködve kell megválasztanunk. Brüsszelben idén a LCUE időpontjának a május 6-8-i hétvégét választották, amitől mi legfeljebb egy héttel térhettünk el.

Mivel a TeSzedd! akcióban legnagyobbrészt általános és középiskolás diákok vesznek részt, és május 7-dike tanítási szüneti nap volt, május 14-e pedig a pünkösdi hétvégére esett, ráadásul szervezőként mi is minél korábbi időpontot preferálunk, a lehető legkorábbi időpont mellett döntöttünk. Ezzel párhuzamosan egy nappal meghosszabbítottuk az akciót annak érdekében, hogy aki tényleg szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, az valóban megtehesse, hiszen egy ballagás, egy anyák napi ünnepség vagy egy majális azért nem tart négy napig.

Igyekeztünk mindenki elvárásának megfelelni, azonban tudjuk, hogy ez természetesen nem lehetséges. Ugyanakkor azt határozottan állíthatjuk, hogy a TeSzedd! akció időpontját a jövőben is minden körülmény mérlegelésével választjuk meg. 🙂

további cikkek

Több mint 5000 m3 hulladéktól tisztultak meg nemzeti parkjaink 2021. július 30. TMOP
Zöld hulladék: illegális lerakás helyett legális felhasználás 2021. július 30. TMOP
Szó szerint gyilkolhat a műanyaghulladék az erdőben 2021. július 29. TMOP
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.