Nagy-Britanniát elkerülte az LCD tv őrület

Nagy-Britanniát elkerülte az LCD tv őrület

2014. január 29.

LCD televíziókAz országban nem hozott magával LCD tv vásárlási lázat a digitális átállás. A brit családok még ma is inkább a több 10 éves készülékek előtt ülnek otthon esténként. A régi televíziók “életkora” sok esetben már a 40 évet is meghaladja. A hozzáállásuk környezetvédelmi, hulladékcsökkentési szempontból sem utolsó.

Nagy-Britanniában értéknek tekintik a régi, működő tévékészülékeket. Inkább megjavíttatják azokat, amíg csak lehet, ahelyett, hogy az első adandó alkalommal lecserélnék.

Ezen a digitális átállás sem változtatott. A folyamat az országban nem eredményezett kígyózó sorokat a műszaki és elektronikai cikkeket áruló üzletek előtt.

Az emberek az új, “trendi”, ugyanakkor esetenként elképesztő összegekbe kerülő síkképernyős plazma- és LCD-televíziók helyett maradtak a régi, jól bevált készülékeknél, amelyekhez vásároltak digitális jelátalakító dobozt (set top box), és így kifogástalan minőségben tudják nézni kedvenc műsoraikat.

Régi TV készülék elektronikai gyűjtőakcióA legidősebb tévékészülékként egy 65 éves darabot kapott fel korábban a brit sajtó. A tulajdonosa egy rádió- és televíziómérnök, aki alig fiatalabb a tévéjénél. Korábban ő maga végezte el egyébként a szükséges, mindössze apró módosításokat az 1946-ban gyártott televízión.

Ez a szemléletmód elsősorban nem azért jó, mert az esetenként már-már antik tévékészülékek jól mutatnak az elegánsan berendezett brit otthonokban, vagy mert emlékek kötődnek hozzájuk (pl. a nagymama első tévéje), esetleg mert pénzt spórolnak vele a családok. bigstock-Saving-Money-On-A-Piggy-bank-5470863

Hosszú távon ezeknél sokkal fontosabb, hogy azzal, hogy ezek a készülékek később válnak hulladékká, a környezetet is óvják. Egységnyi idő alatt kevesebb elektromos és elektronikai hulladék keletkezik, amely esetleg a hulladéklerakókba kerülve szennyezi a környezetet.

Bár a 65 éves tévé példája valószínűleg már extrém, és abban az ellenérvben is van igazság, hogy az idős készülékek energiafogyasztása általában jóval nagyobb az új, modern készülékekénél, ha már cserél az ember, és új készüléket vesz, fontos, hogy odafigyeljen annak fogyasztására is!

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.