Műanyag palack böjtre buzdít a Felelős Gasztrohős

Műanyag palack böjtre buzdít a Felelős Gasztrohős

2015. július 15.

műanyag palack böjtArra kérik a csatlakozókat, hogy tartózkodjanak a műanyag palack vásárlásától két teljes hónapon át, egészen augusztus 31-ig. Ehelyett használjanak kulacsot, amit bárhol újra lehet tölteni, és nem termelnek vele műanyag hulladékot.

Évente 1,5 millió ásványvizes palack keletkezik hulladékként Magyarországon – a Föld Napja Alapítvány adatai szerint. Emellett valószínűleg körülbelül ugyanennyi üdítős palack hulladékot is termelünk.

drinking-pixabay-87155_1280A PET palack és a kupakja 500 év alatt sem bomlik le. Ehelyett darabjaira esik szét, és így állatok gyomrába, édesvizeinkbe és a talajba is bekerül. Arról nem is beszélve, hogy a használata során az egészségünkre ártalmas kémiai anyagok is kioldódhatnak belőle.

Bár ezeknek a műanyagoknak a hasznosítása már egészen jól megoldott, sokszor csak hőt termelnek vele, ezért pedig kár legyártani és ahhoz még bolygónk fogyóban lévő kőolajkészletét is elhasználni.

A Műanyag Palack Böjtöt a Felelős Gasztrohős azért indította a legnagyobb nyári melegben, amikor a legtöbb folyadékra van szükségünk, mert ha ilyenkor sikerül megszoknunk, hogy kulacsot tartunk magunknál, és azt folyamatosan újratöltjük, akkor az év további részében ez már könnyedén kivitelezhető. 🙂

A Műanyag Palack Böjt a Felelős Gasztrohős 2013 őszén indított nagysikerű Zacsi Böjt kampányának második része. Mindkét kezdeményezés a felesleges műanyag hulladék csökkentésére irányul.

Hogyan csatlakozhatsz?

A Műanyag Palack Böjt Facebook oldalán. Ide (vagy az instagramra) feltölthetsz fotót a kulacsodról, és a témához illő sztorikat is megoszthatsz.

A kampányhoz egy hét alatt több mint 500-an csatlakoztak, legyél Te a következő! Ossz meg fotót vagy egy témába vágó sztorit, és nyerj!

További részleteket a kampány FB oldalán találsz. 🙂

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.