2018. május 11-12-én újra indul a KUKAkulTÚRA!

Kövesd a hulladék útját

Gondoltál már arra, mi történik a kidobott hulladékkal? A tejesdoboz, a műanyag palack és a papírhulladék is más-más utat jár be a feldolgozás során.

Itt az alkalom, gyere és ismerd meg a hulladék útját!

Idén újra megrendezésre kerül a KUKAkulTÚRA, azaz a Hulladékkezelők Nyílt Napja!
2018. május 11-12-én pénteken és szombaton Te is betekintést nyerhetsz a hulladékkezelés kulisszái mögé!
Ezen a két napon megnyitják kapuikat a hazai hulladékkezelők- és hasznosítók, hogy megmutassák, mi történik azzal a hulladékkal, amit mi összegyűjtünk. A különböző helyszíneken megismerheted a legújabb technikai és technológiai eljárásokat, betekintést nyerhetsz a hulladék kezelésével kapcsolatos innovációs folyamatokba, valamint hasznos és érdekes ismeretekkel gazdagodhatsz a hulladékfeldolgozásról. Az üzemlátogatások során hiteles információkat kaphatsz a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságáról, a feleslegessé vált anyagok szelektív gyűjtésének módjáról, hasznosságáról és bepillanthatsz a hulladékkezelés kulisszái mögé.

Kinek szól a program?

A KUKAkulTÚRA során hazai hulladékkezelő, -hasznosító cégek, intézmények várják a munkájuk iránt érdeklődő iskolai csoportok, családok, baráti társaságok tagjait!

Mi a teendőm?

Kattints a HELYSZÍNKERESŐ menüpontra és válaszd ki TÚRÁD időpontját, helyszínét (megközelítés, tevékenység alapján). A kiválasztott helyszínre kattintva tájékozódhatsz az ott folyó munkáról, tevékenységről. Válassz érdeklődésednek, tanulmányaidnak megfelelő helyszínt!
A kiválasztott cég nevére kattintva megtalálod annak elérhetőségeit (cím, regisztráció módja, határideje) és az egyéb praktikus információkat.

A programon való részvétel ingyenes, de a kulturált és biztonságos üzemlátogatás érdekében előzetes regisztrációhoz kötött (csoportok esetén létszámkorlát, illetve indulási időpontok szabnak ennek határt).

Partnerek
Helyszínkereső
Dátum szűrő
április 8.
április 9.
mindkettő
Település keresése:
Partnerek
A szelektív hulladékgyűjtésről

A jövő – szó szerint – a kezedben van. Hiszen egy mozdulattal eldöntheted, hogy egy újrahasznosítható hulladékot a szemétbe dobsz-e, vagy a szelektív hulladékgyűjtőbe. És hogy miért?

Kattints, és olvasd el, miért hasznos és menő szelektíven gyűjteni a hulladékot!

papír
italos karton
fém
műanyag
színes üveg
fehér üveg

Szintén külön gyűjtendő, esetenként veszélyes anyagot is tartalmazó hulladékok:

 • elem
 • akkumulátor
 • elektromos és elektronikus berendezések
 • izzók és fénycsövek
 • használt sütőzsiradék és göngyölege
 • lejárt gyógyszerek
 • zöldhulladék
 • festék és oldószer maradványok, eszközök
 • gumiabroncs
 • építési és bontási törmelék

A hulladékudvarokban a legtöbb hulladéktípust leadhatod. Fontos, hogy járj nyitott szemmel a nagyobb áruházakban is, hiszen szinte mindenütt van elem-, fénycső és üveggyűjtő! A lejárt gyógyszereidtől megszabadulhatsz a gyógyszertárakban, a használt sütőzsiradéktól pedig benzinkutaknál vagy hulladékudvarokban. Lakóhelyeden pedig figyeld a lomtalanításra és a veszélyes hulladékok gyűjtésére irányuló felhívásokat! A már nem használt, de még működő tárgyaidat újrahasznosíthatod, elajándékozhatod, vagy Budapesten például az újrahasználati központokban is megválhatsz, így biztosan jó helyre kerülnek. Keress rá az újrahasználati központokra a neten!

Ha a helyi szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban további kérdésed van -esetleg elbizonytalanodtál - minden esetben fordulj a helyi közszolgáltatóhoz.

Partnerek
KUKAkulTÚRA anno

Szemtől szemben a hulladékkal

Az először 2012-ben – hagyományteremtő céllal – elindított KUKAkulTÚRA folytatásaként 2013-ban a hazai hulladékkezelők és –hasznosítók bevonásával ismét megszerveztük ezt a nagysikerű programot. Örömmel tapasztaltuk, hogy ekkor – a korábbihoz képest – már megháromszorozódott az érdeklődők száma.

Az is igaz, hogy 2013-ban már 68 hulladékkezelő cég csatlakozott programunkhoz, bemutatva hogy hová is kerül, mi lesz az általuk gondosan különválogatott hulladék sorsa. Az érdeklődők szembesülhettek a szelektív hulladékgyűjtés értelmével, láthatták a még értékes anyagokat tartalmazó hulladékok mennyiségét és kézzel fogható módon megismerkedhettek azok hasznosításának módjával, technikai részleteivel.

Kedvcsinálónak a 2013. évi KUKAkulTÚRA program filmje:

Partnerek
GALÉRIA 2018.
 • KUKAkulTÚRA Kecskeméten

  Kampányok | 2013. október 14.


  KUKAkulTÚRA Kecskeméten
  KUKAkulTÚRA alkalmával a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. 3 helyszínen várta az érdeklődőket.

  A kecskeméti válogatómű érdeklődőinek száma meghaladta a tavalyit. A válogatóművön kívül megtekinthették az érdeklődők a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft. hulladéklerakóját, valamint az inert hulladékfeldogozó telepét is. A gyerekeknek felnőtt kísérettel alkalmuk nyílt egy rövid utazás megtételére egy igazi kukásautóval. A programhoz az ATI-NEKI is csatlakozott, akik kiadványaikkal és környezetvédelmi totó kitöltésével színesítették a programot. A látogatók visszajelzései pozitívak voltak és szerencsére a  kellemes, őszi, napsütéses  idő is támogatta a KUKAkulTÚRA nyílt nap lebonyolítását.

 • Csaknem tízezer érdeklődő a Hulladékkezelők Nyílt Napján

  Kampányok | 2013. október 09.

  KUKAkulTÚRA
  Az OHÜ 2012-ben hagyományteremtő céllal indította útjára a KUKAkulTÚRA - Hulladékkezelők Nyílt Napja elnevezésű országos rendezvényét. Az esemény idén háromszor több látogatót vonzott, mint az előző évben.


 • Játékautótól a dollárbankóig – nyílt nap a pécsi szennyvíztelepen

  Kampányok | 2013. október 08.

  fotó_Laufer_László_4„Télen nem fagynak be a medencék? Ha sok eső esik, nem csordulnak túl? Mivel etetik a lebontó baktériumokat és mi volt a legérdekesebb, amit találtak a szennyvízben?”

  Egymás után szegezték a szakembereknek kérdéseiket a látogatók szombaton a Tettye Forrásház Zrt. nyílt napján, ahol mintegy százan követték végig a folyékony hulladék útját. A szolgáltató a KUKAkulTÚRA avagy a Hulladékkezelők Nyílt Napja országos kezdeményezéshez csatlakozva nyitotta meg a pécsi szennyvíztelep kapuit a szélesebb közönség előtt október 5-én.


 • A Duna-Dráva Cement Kft. váci gyára is bemutatja, hogy hogyan hasznosul a hulladék

  Kampányok | 2013. október 03.

  Duna-Dráva Cement Kft. A Duna-Dráva Cement Kft. váci gyára is bemutatja, hogy hogyan hasznosul a hulladék. A váci helyszínen is várják a KUKAkulTÚRA látogatóit.

  A szelektív hulladékgyűjtés már szinte mindenki számára ismert, azt viszont kevesen tudják, hogy mi történik a hulladékkal, miután belekerült valamelyik gyűjtőkonténerbe. Ezen szeretne változtatni az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség a Hulladékkezelők Nyílt Napjának megrendezésével, vagyis a KUKAkulTÚRA sorozattal, ahol az érdeklődők bepillanthatnak a szelektíven gyűjtött hulladék újrafelhasználásának útjába.


 • Újrahasznosított papírból készült naplómból…

  Kampányok | 2013. szeptember 25.

  Újrahasznosított papírból készül naplóJópofa plakát és rádióreklám hívogatott egy piszok jó programra. Elmentem. Most leírom, hogy mit is láttam.

  A KUKAkulTÚRA résztvevőire a színesen csalogató hulladékgyűjtő szigetig kényelmesen megtehető, pár perces séta vár. Érzékelhető, hogy az otthon – a gyerek példája nyomán - mégiscsak szelektíven gyűjtött hulladék győzelemittas, „a családért teszem” szlogen kíséretében történő látványos cipelése meghozza gyümölcsét, bár némi aggodalom, vagy tán kétely látszódik az érkezők szemében.

  De amikor kiderül, hogy van még hely a kukákban és nem vagyunk egyedül ebben a rengetegben, a vonások kisimulnak, a lélek megnyugszik, halk sóhajtás szakad a szívekből: meg lehet szabadulni az asszony unszolására és a gyerek vigyázó szeme által már a lakásban műanyagzsákba gyömöszölt PET-palacktól, a fém italos doboztól és a cipős doboztól. Hurrá, nem kell szégyenszemre hazáig vinni és suttyomban bedobni a kommunális kukába, vagy tovább bolyongani a környéken, alkalmatos helyet keresve véletlenszerű elhagyásukra.


 • Ismét KUKAkulTúra: nyílt napon mutatják be tevékenységüket a hulladékkezelők

  Kampányok | 2013. szeptember 24.

  KUKAkulTÚRAA tavalyi sikerre való tekintettel az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) idén is megrendezi a Hulladékkezelők Nyílt Napját. Október 5-én országszerte több mint 60 helyszínen várják a hulladékkezelők az érdeklődőket. • KUKAkulTÚRA – nyílt nap a GYŐR-SZOL-nál is

  Kampányok | 2013. szeptember 20.

  GYŐR-SZOL Zrt. A KUKAkulTÚRA lebonyolításában partnerünk a győri székhelyű GYŐR-SZOL Zrt.

  A cég összesen 112 településen látja el a hulladékszállítási közszolgáltatást, azaz 260.000 ember mindennapi hulladékát szállítja el és kezeli a mai kor műszaki színvonalának és a rendkívül szigorú jogi, műszaki előírásoknak megfelelően. A szelektív hulladékgyűjtés eredményességének és a szakszerű hulladékkezelésnek köszönhetően Győrben a hulladék mintegy hetven százaléka valamilyen módon hasznosításra kerül. • Hulladékkezelők nyílt napja

  Kampányok | 2013. szeptember 03.

  Mi lesz a szétválogatott hulladékkal? 2013. október 5-én nézd meg a KUKAkulTÚRA keretében!

  Idén ismét lehetőség nyílik azoknak a hulladékkezelő telephelyeknek a meglátogatására, amelyek csatlakoznak a KUKAkulTÚRA rendezvénysorozathoz. Az OHÜ Nonprofit Kft. 2012-ben első ízben szervezte meg a Hulladékkezelők Nyílt Napját, amelynek keretében országszerte több ezren nyertek betekintést a hulladékká vált anyagok kezelését végző helyi cégek, vállalkozások tevékenységébe. • Partnerek