2018. május 11-12-én újra indul a KUKAkulTÚRA!

Kövesd a hulladék útját

Gondoltál már arra, mi történik a kidobott hulladékkal? A tejesdoboz, a műanyag palack és a papírhulladék is más-más utat jár be a feldolgozás során.

Itt az alkalom, gyere és ismerd meg a hulladék útját!

Idén újra megrendezésre kerül a KUKAkulTÚRA, azaz a Hulladékkezelők Nyílt Napja!
2018. május 11-12-én pénteken és szombaton Te is betekintést nyerhetsz a hulladékkezelés kulisszái mögé!
Ezen a két napon megnyitják kapuikat a hazai hulladékkezelők- és hasznosítók, hogy megmutassák, mi történik azzal a hulladékkal, amit mi összegyűjtünk. A különböző helyszíneken megismerheted a legújabb technikai és technológiai eljárásokat, betekintést nyerhetsz a hulladék kezelésével kapcsolatos innovációs folyamatokba, valamint hasznos és érdekes ismeretekkel gazdagodhatsz a hulladékfeldolgozásról. Az üzemlátogatások során hiteles információkat kaphatsz a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságáról, a feleslegessé vált anyagok szelektív gyűjtésének módjáról, hasznosságáról és bepillanthatsz a hulladékkezelés kulisszái mögé.

Kinek szól a program?

A KUKAkulTÚRA során hazai hulladékkezelő, -hasznosító cégek, intézmények várják a munkájuk iránt érdeklődő iskolai csoportok, családok, baráti társaságok tagjait!

Mi a teendőm?

Kattints a HELYSZÍNKERESŐ menüpontra és válaszd ki TÚRÁD időpontját, helyszínét (megközelítés, tevékenység alapján). A kiválasztott helyszínre kattintva tájékozódhatsz az ott folyó munkáról, tevékenységről. Válassz érdeklődésednek, tanulmányaidnak megfelelő helyszínt!
A kiválasztott cég nevére kattintva megtalálod annak elérhetőségeit (cím, regisztráció módja, határideje) és az egyéb praktikus információkat.

A programon való részvétel ingyenes, de a kulturált és biztonságos üzemlátogatás érdekében előzetes regisztrációhoz kötött (csoportok esetén létszámkorlát, illetve indulási időpontok szabnak ennek határt).

Partnerek
Helyszínkereső
Dátum szűrő
Május 11.
Május 12.
Május 11-12.
Település keresése:
Partnerek
A szelektív hulladékgyűjtésről

A jövő – szó szerint – a kezedben van. Hiszen egy mozdulattal eldöntheted, hogy egy újrahasznosítható hulladékot a szemétbe dobsz-e, vagy a szelektív hulladékgyűjtőbe. És hogy miért?

Kattints, és olvasd el, miért hasznos és menő szelektíven gyűjteni a hulladékot!

papír
italos karton
fém
műanyag
színes üveg
fehér üveg

Szintén külön gyűjtendő, esetenként veszélyes anyagot is tartalmazó hulladékok:

 • elem
 • akkumulátor
 • elektromos és elektronikus berendezések
 • izzók és fénycsövek
 • használt sütőzsiradék és göngyölege
 • lejárt gyógyszerek
 • zöldhulladék
 • festék és oldószer maradványok, eszközök
 • gumiabroncs
 • építési és bontási törmelék

A hulladékudvarokban a legtöbb hulladéktípust leadhatod. Fontos, hogy járj nyitott szemmel a nagyobb áruházakban is, hiszen szinte mindenütt van elem-, fénycső és üveggyűjtő! A lejárt gyógyszereidtől megszabadulhatsz a gyógyszertárakban, a használt sütőzsiradéktól pedig benzinkutaknál vagy hulladékudvarokban. Lakóhelyeden pedig figyeld a lomtalanításra és a veszélyes hulladékok gyűjtésére irányuló felhívásokat! A már nem használt, de még működő tárgyaidat újrahasznosíthatod, elajándékozhatod, vagy Budapesten például az újrahasználati központokban is megválhatsz, így biztosan jó helyre kerülnek. Keress rá az újrahasználati központokra a neten!

Ha a helyi szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban további kérdésed van -esetleg elbizonytalanodtál - minden esetben fordulj a helyi közszolgáltatóhoz.

Partnerek
KUKAkulTÚRA anno

Szemtől szemben a hulladékkal

Az először 2012-ben – hagyományteremtő céllal – elindított KUKAkulTÚRA folytatásaként 2013-ban a hazai hulladékkezelők és –hasznosítók bevonásával ismét megszerveztük ezt a nagysikerű programot. Örömmel tapasztaltuk, hogy ekkor – a korábbihoz képest – már megháromszorozódott az érdeklődők száma.

Az is igaz, hogy 2013-ban már 68 hulladékkezelő cég csatlakozott programunkhoz, bemutatva hogy hová is kerül, mi lesz az általuk gondosan különválogatott hulladék sorsa. Az érdeklődők szembesülhettek a szelektív hulladékgyűjtés értelmével, láthatták a még értékes anyagokat tartalmazó hulladékok mennyiségét és kézzel fogható módon megismerkedhettek azok hasznosításának módjával, technikai részleteivel.

Kedvcsinálónak a 2013. évi KUKAkulTÚRA program filmje:

Partnerek
GALÉRIA 2018.
 • Jó hangulatú KUKAkulTÚRA

  Kampányok | 2018. május 23.

  A pécsi BIOMARK 2000 Kft. Eperfás út 3. sz. alatti telephelyén május 11-én, pénteken délután nyitotta meg kapuit a KUKAkulTÚRA rendezvény a látogatók előtt. • A KUKAkulTÚRA túraútvonalán

  Kampányok | 2018. május 18.


  A főleg papír- és műanyaghulladék átvételével és hasznosításra történő előkezelésével foglalkozó Duparec Papírbegyűjtő és Feldolgozó Kft. csepeli telephelyén – ahol már korábban is volt ilyen program – május 11-én,  pénteken két csoportba várták a KUKAkulTÚRÁ-ra érkezőket.

  Itt 62 fő, főleg gyermekes családok látogatták meg a telepet. Az érdeklődők számos kérdést tettek fel Zrupkó Gábor kereskedelmi vezetőnek és Kőnig Erika műanyag-üzemvezetőnek és kiderült, hogy bizony kevésnek bizonyult a tervezett egy óra a látogatók alapos körbevezetésére, a sofőrülések kipróbálására...

  A Duparec Kft. másik – maglódi – telepe most első alkalommal fogadott látogatókat a KUKAkulTÚRA keretében, itt is két csoportban több mint 29 fő tekintette meg a látnivalókat és meggyőződött arról, hogy a hulladék szelektív gyűjtésének van értelme.

  Itt nemcsak a saját szemükkel, de saját kezükkel is meggyőződhettek minderről, hiszen a gyerekek beletúrhattak a lőrinci telepen előállított műanyag darálékba, kezükbe vehették a PET palack előformákat, különböző műanyag-ömlenyeket  és nagy örömükre Lipták János telepvezető még egy látványos multi-liftes konténer-mozgatásos bemutatót is tartott.

  Mosonmagyaróváron is felkészülten várták a KUKAkulTÚRA résztvevőit

  A mosonmagyaróvári Compastor Kft. a szerves hulladék újfajta komposztálását vezette be Pásztor József vállalkozó, egyéni gazda ötlete alapján és ennek megtekintésére invitálták a KUKAkulTÚRA résztvevőit. Az egyébként is rendben tartott komposztáló prizmában (melyet bármelyik településen ki lehet alakítani) jól elfér a papír-, zöld- és egyéb szerves hulladék, amelynek „megmunkálását” a helyi giliszták szorgalmasan végzik. Az itt folyó komposztáláshoz azért a kézi és gépi erőre egyaránt szükség van. Az érés elősegítéséhez olyan komposztoltót használnak, amelynek  hatóanyaga a giliszta és a giliszták által átvitt, majd felszaporított baktérium, melyek a komposztálás minden fázisában hatékonyak, mert tartalmazzák azokat a makro- és mikroorganizmusokat, amelyek tökéletesen és gyorsan képesek komposztot előállítani. A komposztáláshoz a szükséges oxigént a giliszták járatai biztosítják, a nedvesség fenntartását pedig öntözéssel garantálják. Kísérletek alapján egyértelmű, hogy ez a komposztoltó a leggyorsabban alakítja komposzttá a zöldhulladékot és egyéb kiindulási anyagokat és kiváló termőföldet biztosít. Bővebb információ: Compastor.

   

   

   

 • Hétvégi programunk volt a KUKAkulTÚRA Hogy mit láttunk? Megosztjuk veletek

  Kampányok | 2018. május 17.


  Ötvennégy hazai hulladékhasznosító vállalkozás, üzem tárta ki kapuit az érdeklődők előtt hogy bemutassa tevékenységét a KUKAkulTÚRÁ-n, a hulladékkezelők nyílt napján, május 11-12-én.  

  A Földművelésügyi Minisztérium immár negyedik alkalommal megszervezett kukakulturális programjához közszolgáltatók, hulladékudvarok -, hasznosítók-, válogatók-, lerakók, szennyvízkezelők és komposztálótelepek, nemzeti parkok és a két budapesti Szemléletformáló és Újrahasznosítási Központ és a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű is csatlakozott. Ebből a felsorolásból is kiderül, hogy volt bőven látnivaló vidéken és a fővárosban is. A két napon mi is útra keltünk, hogy lássuk, kik és miért is vesznek részt ezen a különleges túrán és milyen tapasztalatokat szereznek.

  Értékes hulladék

  A honlapon kiválasztott első helyszínen, Csepelen az Inter-metal Recycling Kft. ügyvezetője már a nagytétényi Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola másodikosainak tartott előadást pénteken délelőtt a telepen lévő oltóvíz tároló partján kialakított filagóriában. Gyakorlott „idegenvezetőként”, mikrofonnal, vállhangszóróval felszerelten kísérte a csoportokat végig a telepen, bemutatva a beérkező elektromos-, elektronikai hulladékok újrahasznosításra történő előkészítését (szétszedését), amelynek során az értékes anyagokat kinyerik. A hűtőgépek, a mobiltelefonok, a kábelek, a fém italos dobozok, a fém gyártási hulladékok tömege és kezelésük igencsak látványos és szó szerint kézzelfogható közelségbe került. Az ügyvezető arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy sokkal több fém-, elektromos- és elektronikai hulladék kerül forgalomba, majd kerül a szemétbe, mint amennyi ide, a hasznosítóhoz jut. Van még tanulnivaló a szelektív hulladékgyűjtésről és helyes gyakorlatáról, hogy mindezeket anyagukban hasznosítsák és visszakerüljenek a gazdaság körforgásába. Ezzel környezetünket, a Földet is óvjuk. Kitért a globális felmelegedésre, a tengerek, óceánok műanyagszennyezésére is és a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” mottót hangsúlyozva egyszerű, hétköznapi dolgokat említett, mint a szelektíven gyűjthető hulladékok szétválogatását. Hiszen ha nem válogatva gyűjtik a hulladékot, az már csak szemét és a hulladéklerakóba, vagy a hulladékhasznosító műbe viszi a kukásautó – mutatta a gyerekeknek az ilyen létesítményekről a fotót.

  Élménypedagógia

  A diákokat kísérő pedagógus szerint is gyermekkorban el kell kezdeni a környezettudatosságra való nevelést, nagyon jó, hogy vannak ilyen programok, ahol a vizuális és verbális információ összeadódik az élménnyel, mert ezek segítik a megértést, a bevésést, hogy az kiváltsa a helyes cselekvést. A gyerekek érdeklődése kiterjedt a telep udvarán felállított – tavalyi Trash Art – hulladékszobor építő verseny néhány darabjára is. Szemmel láthatóan a bábfilm sorozatból ismert „Mekk Elek, az ezermester” nyerte el a tetszésüket és azt is megfigyelték, mi mindent használtak fel a mű elkészítéséhez: pl. számítógép egerének műanyag burkolatát, tejfölös flakonokat, PET kupakokat, apró, műanyag gyermekjátékokat. A szobrok láttán néhányan máris felvetették, hogy ilyet lehetne talán a suliban is csinálni…

  Pet prés

  A KUKAkulTÚRA következő állomása a Zollex Bt. káposztásmegyeri bemutatója volt, ahol egy 10 emeletes társasház földszintjén kialakított szelektív hulladékgyűjtő élettörténetét ismerhettük meg. Már 8 éve működik a pet-prés, a mechanikus zsugorító, a „kukatömörítő” – bebizonyítva, hogy a takarékosság, az odafigyelés bizony pénzt ér. A közös képviselő és néhány lakó egymás szavába vágva mesélte, hogy 6 éve nem növekedik a közös költség, mert a szelektív hulladékgyűjtés miatt nem kell a kukáskocsinak levegőt szállítania és igen kevés a kommunális hulladék, aminek az elszállításáért fizetni kell. Mindenki tudja, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot ingyen szállítja el a közszolgáltató – tehát: amit lehet, azt inkább abba dobják. A kupakot lecsavarják és a palackot a falra szerelt készülékkel kilapítják. Azt is megtudtuk, hogy a házbeli gyerekek rendszeres játékává is vált ez az eszköz, amely igazán meggyőzően mutatja be, hogy felesleges levegővel megtölteni a kukát.

  Villámcsődület

  A KUKAkulTÚRA szombaton is folytatódott, így Budapesten, az Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF Zrt.) XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába látogattunk el, ahol – miközben hoztak, vittek felesleges, ám másnak még jó bútorokat, síléceket, foteleket, babakocsit – hirtelen zeneszóra 5 féle színes pólóba öltözött fiatalok egy lendületes flashmobot adtak elő. A táncosok szürke, zöld, sárga, kék, fehér pólója a szelektív hulladékgyűjtő edényzetekre hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy mindenki a megfelelő színű edényzethez kapcsolja a hulladékfajtát. A villámcsődület az újrahasználati központra is ráirányította a figyelmet,mert még kevesen ismerik ezt a házi lomtalanítást szolgáló objektumot, ahol a budapestiek ingyenesen leadhatják jó állapotú, másnak még jó eszközeiket, bútoraikat, könyveiket és akinek erre szüksége van, csekély raktározási díj ellenében elviheti ezeket. A látogatók, akik először jártak itt elmondták, hogy ha ezt tudják, akkor használják és bizony gyakrabban ki fognak nézni, mert valami mindig kell otthon. Sokan még be is vásároltak ez alkalommal, hiszen, ha már eljöttek Nőtincsről és a gyereknek úgyis kell kerékpáros sisak, a mérete és a színe is jó, 600 forintért meg is éri… Volt aki retró üvegasztallal és bögrével tért haza erről a túráról.

  Hulladékhasznosító Mű

  A Szemléletformáló és Újrahasználati Központtól néhány száz méterre van az FKF Zrt. Hulladékhasznosító Műve. Tehát irány a Mű magas kéménye, ahol a kapun belépve megtudtuk, hogy már reggel 8 óra óta érkeztek az érdeklődők. Az igazi roham 10 óra körül kezdődött, de mivel az udvaron álló kukáskocsikra fel is lehetett mászni, be lehetett ülni a vezetőfülkébe, jót lehetett kapaszkodni hátul és sokat szelfizni – nem voltak üres percek… A felnőttek többségét a Köztisztasági Múzeum retró szemeteskocsi, locsolóautó és kukagyűjteménye érdekelte, hiszen sokan még láthatták ezeket Budapest utcáin anno…

  A Mű mozgó ábrákkal, képernyőkkel ellátott földszinti előadótermében megnézhettük azokat a helyeket, folyamatokat is, amelyekhez munkavédelmi, biztonsági okokból nem lehet közel kerülni. Sámson László hulladékkezelési igazgató elmondta, hogy a Mű három kazánjában kerül energetikai hasznosításra Budapest kommunális hulladékának 60 százaléka. A begyűjtést végző kukás kocsik a beöntő nyíláshoz tolatnak egy billentéssel a hulladékbunkerbe – melynek befogadó képessége 10 ezer köbméter – öntik a szemetet: építési törmeléket, megszámlálhatatlan, szeméttel teli nejlonzacskót, mosószeres flakont, fém italos dobozt… sajnos minden olyat is, aminek nem itt lenne a helye. A 10 méter mély hulladékbunker fölött „közlekedő” markoló egyszerre 3-4 tonna szemetet emel a kemencébe, így óránként 15 tonna szemét, azaz 2-3 kukáskocsi rakománya kerül energetikai hasznosításra. A látogatóhelyiség ablakán keresztül arról is meggyőződhettek a KUKAkultTÚRA résztvevői, hogy még mindig van mit tanulni, tenni azért, hogy az a szemmel is látható értékes nyersanyagmennyiség ne menjen füstbe…

  A Mű zegzugos folyosóin, lépcsőin túrázva megnézhettük a kamerákkal felszerelt kemencéket is, beláthattuk a kémlelő nyíláson keresztül a tűztérbe, ahol 1200 Celsius-fokon égett a szemét. A Mű éves kapacitása 420 000 tonna, de ez nem került még teljesen kihasználásra. A jelenlegi kapacitás 13 ezer lakás fűtéséhez, melegvíz-ellátásához elengedő gőzt és 45 ezer lakás villamos energiáját „termeli” meg. A Műből kikerülő salakból még visszanyerik a fémet, ami szintén hasznosításra kerül és a maradék maradéka pedig a lerakóba kerül.

 • Nézze meg az ember azt, hogy hová is kerül a hulladék!

  Kampányok | 2018. május 04.

  Milyen érdekes, hogy szinte minden kisgyerek bolondul a kukásautóért, a kukás mellényért és mit nem adna azért, hogy mehessen vele egy kört. Aztán ez a lelkesedés az évek múlásával alábbhagy, de a kérdés örök: hová megy a kukásautó? Tényleg összeöntve viszi a szemetet, vagy a szelektív gyűjtőedények tartalmát mégiscsak külön gyűjtik a kocsiban is? És mit lehet csinálni ennyi hulladékkal? • KUKAkulTÚRA Kecskeméten

  Kampányok | 2013. október 14.


  KUKAkulTÚRA Kecskeméten
  KUKAkulTÚRA alkalmával a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. 3 helyszínen várta az érdeklődőket.

  A kecskeméti válogatómű érdeklődőinek száma meghaladta a tavalyit. A válogatóművön kívül megtekinthették az érdeklődők a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft. hulladéklerakóját, valamint az inert hulladékfeldogozó telepét is. A gyerekeknek felnőtt kísérettel alkalmuk nyílt egy rövid utazás megtételére egy igazi kukásautóval. A programhoz az ATI-NEKI is csatlakozott, akik kiadványaikkal és környezetvédelmi totó kitöltésével színesítették a programot. A látogatók visszajelzései pozitívak voltak és szerencsére a  kellemes, őszi, napsütéses  idő is támogatta a KUKAkulTÚRA nyílt nap lebonyolítását.

 • Csaknem tízezer érdeklődő a Hulladékkezelők Nyílt Napján

  Kampányok | 2013. október 09.

  KUKAkulTÚRA
  Az OHÜ 2012-ben hagyományteremtő céllal indította útjára a KUKAkulTÚRA - Hulladékkezelők Nyílt Napja elnevezésű országos rendezvényét. Az esemény idén háromszor több látogatót vonzott, mint az előző évben.


 • Játékautótól a dollárbankóig – nyílt nap a pécsi szennyvíztelepen

  Kampányok | 2013. október 08.

  fotó_Laufer_László_4„Télen nem fagynak be a medencék? Ha sok eső esik, nem csordulnak túl? Mivel etetik a lebontó baktériumokat és mi volt a legérdekesebb, amit találtak a szennyvízben?”

  Egymás után szegezték a szakembereknek kérdéseiket a látogatók szombaton a Tettye Forrásház Zrt. nyílt napján, ahol mintegy százan követték végig a folyékony hulladék útját. A szolgáltató a KUKAkulTÚRA avagy a Hulladékkezelők Nyílt Napja országos kezdeményezéshez csatlakozva nyitotta meg a pécsi szennyvíztelep kapuit a szélesebb közönség előtt október 5-én.


 • A Duna-Dráva Cement Kft. váci gyára is bemutatja, hogy hogyan hasznosul a hulladék

  Kampányok | 2013. október 03.

  Duna-Dráva Cement Kft. A Duna-Dráva Cement Kft. váci gyára is bemutatja, hogy hogyan hasznosul a hulladék. A váci helyszínen is várják a KUKAkulTÚRA látogatóit.

  A szelektív hulladékgyűjtés már szinte mindenki számára ismert, azt viszont kevesen tudják, hogy mi történik a hulladékkal, miután belekerült valamelyik gyűjtőkonténerbe. Ezen szeretne változtatni az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség a Hulladékkezelők Nyílt Napjának megrendezésével, vagyis a KUKAkulTÚRA sorozattal, ahol az érdeklődők bepillanthatnak a szelektíven gyűjtött hulladék újrafelhasználásának útjába.


 • Újrahasznosított papírból készült naplómból…

  Kampányok | 2013. szeptember 25.

  Újrahasznosított papírból készül naplóJópofa plakát és rádióreklám hívogatott egy piszok jó programra. Elmentem. Most leírom, hogy mit is láttam.

  A KUKAkulTÚRA résztvevőire a színesen csalogató hulladékgyűjtő szigetig kényelmesen megtehető, pár perces séta vár. Érzékelhető, hogy az otthon – a gyerek példája nyomán - mégiscsak szelektíven gyűjtött hulladék győzelemittas, „a családért teszem” szlogen kíséretében történő látványos cipelése meghozza gyümölcsét, bár némi aggodalom, vagy tán kétely látszódik az érkezők szemében.

  De amikor kiderül, hogy van még hely a kukákban és nem vagyunk egyedül ebben a rengetegben, a vonások kisimulnak, a lélek megnyugszik, halk sóhajtás szakad a szívekből: meg lehet szabadulni az asszony unszolására és a gyerek vigyázó szeme által már a lakásban műanyagzsákba gyömöszölt PET-palacktól, a fém italos doboztól és a cipős doboztól. Hurrá, nem kell szégyenszemre hazáig vinni és suttyomban bedobni a kommunális kukába, vagy tovább bolyongani a környéken, alkalmatos helyet keresve véletlenszerű elhagyásukra.


 • Ismét KUKAkulTúra: nyílt napon mutatják be tevékenységüket a hulladékkezelők

  Kampányok | 2013. szeptember 24.

  KUKAkulTÚRAA tavalyi sikerre való tekintettel az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) idén is megrendezi a Hulladékkezelők Nyílt Napját. Október 5-én országszerte több mint 60 helyszínen várják a hulladékkezelők az érdeklődőket. • Partnerek